Es presenta el projecte "Pescadors i barques de Cambrils", un estudi etnològic sobre la pesca i les drassanes tradicionals
Eliseu Carbonell, Enric Garcia i Joan Manel Arca, ahir al Centre Les Basses |
L'any 2005, el Museu Marítim de Barcelona es va integrar a la xarxa de col·laboradors del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CCPTC). Aquest organisme de la Generalitat de Catalunya és responsable de l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (IPEC) i de l'Observatori per a la Recerca del Patrimoni Etnològic de Catalunya. Anualment convoca una sèrie d'ajuts a la recerca i durant l'any 2007, el Museu Marítim de Barcelona s'hi va presentar amb el projecte de recerca que porta per títol "Pescadors i barques de Cambrils. Estudi etnològic de la pesca i les drassanes tradicionals a Cambrils i els canvis produïts per la construcció del port de refugi".
Conèixer com va afectar la construcció del port al quefer de l'activitat pesquera
El treball es durà a terme al llarg de l'any 2008 amb un equip del Museu Marítim de Barcelona format per Joan Manel Arca responsable que treballa sobre el territori, Eliseu Carbonell antropòleg i coordinador del projecte i Enric Garcia, cap del centre de documentació marítima del Museu Marítim de Barcelona. De fet, Enric Garcia va ser l'encarregat d'explicar a Revista Cambrils Diari Digital algunes qüestions d'aquest ambiciós projecte. Segons va detallar, actualment el projecte es troba en la primera fase, que consisteix en fer una aproximació sobre el territori i fixar quins són els objectius. "Aquests objectius són conèixer com va impactar la construcció del port de Cambrils al sector de la construcció naval, com va canviar la forma de treballar dels mestres d'aixa i de retruc, com va afectar als pescadors".
Aquesta primera fase consisteix en la recollida de la informació llibres, articles, notícies de premsa, fotografies, algunes entrevistes a personatges per plantejar el panorama del territori. En la segona fase, i tal i com explicava ahir Enric Garcia, "es farà una anàlisi de la informació que vas recollint, sobre la nostra hipòtesi que és que, la construcció del port va fer que a Cambrils els mestres d'aixa s'especialitzessin en la construcció de barques noves amb motor que podien viure dins del port i que a més, Cambrils va ser un dels ports que va subministrar embarcacions a tot Catalunya. Volem veure qui va fer això, quins mestres d'aixa ho van fer, com ho feien, com va canviar la forma de treballar i l'estructura social dins d'aquest sector. Tot plegat des de finals dels anys 20 fins a començar la dècada dels anys 50, un període clau de canvi dins del sector de la pesca".
Enric Garcia també va qualificar-lo de "projecte estrella", perquè s'utilitza un metodologia nova d'aproximació al territori, "ja que s'està fent una feina exhaustiva amb fons que no s'han tocat mai per intentar entendre un fenomen i una forma de treballar. És un producte estrella amb el que també segellem la relació del Museu Marítim de Barcelona i el Museu d'Història de Cambrils amb un producte de molt valor des del punt de vista científic. A més, la gent de Cambrils descobrirà moltes coses que no sap".
Amb tot plegat, es preveu que a finals d'enguany ja es puguin començar a obtenir resultats de tota aquesta recerca, tot i que encara no se sap com es presentarà tot aquest volum d'informació que està generant aquest projecte.
Cal recordar que l'Ajuntament de Cambrils va adherir-se a la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana l'any passat, fet que permet fer recerca i difusió del patrimoni marítim.