La preservació de la zona litoral i dels barrancs i rieres són les propostes més destacades del procés participatiu en l'estudi de les rieres meridionals
Moment de la sessió de retorn d'ahir a la tarda al Centre Cultural |
Els estats membres de la Unió Europea, Noruega i la Comissió Europea han desenvolupat conjuntament una estratègia comuna per donar suport a la implantació de la Directiva 2000/60/CE que estableix un marc comunitari d'actuació en l'àmbit de la política d'aigües, anomenada la Directiva Marc de l'Aigua. D'acord amb aquestes directives, l'Agència Catalana de l'Aigua va iniciar en el mes de febrer la revisió i l'actualització del Pla Hidrològic dins de l'àmbit de les Conques Internes de Catalunya.
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), amb el suport de la Direcció General de Participació Ciutadana, ha realitzat uns processos participatius per tal de tenir en compte les aportacions de la ciutadania, de les administracions locals i dels diferents agents socials i econòmics al voltant de la gestió integral de l'aigua. Dins d'aquests processos s'integren 16 zones de treball a tot Catalunya entre les quals hi ha l'àmbit de les rieres meridionals, que engloba una petita part de la comarca del Tarragonès, la comarca del Baix Camp i una zona de la comarca del Baix Ebre, com els municipis de l'Ametlla de Mar, el Perelló i l'Ampolla. Recordem que en l'àmbit de les rieres meridionals s'hi inclouen les rieres de Maspujols, Alforja i Riudecanyes.
Després de jornades de treball es presenten les propostes al programa de mesures de les rieres meridionals
Ahir al vespre al Centre Cultural de Cambrils es va dur a terme la trobada de retorn, on es va donar resposta a les propostes que es van realitzar durant els processos participatius. A la trobada hi van assistir un bon nombre de gent que havia participat en aquests processos i es va donar a conèixer quines propostes ja estaven planificades actualment per l'ACA, quines propostes s'incorporaran, quines cal estudiar amb més detall, quines es descarten i quines són competència d'altres administracions.
A l'acte hi va assistir el Coordinador Territorial de l'ACA Francesc Benet que va donar la benvinguda, i el Subdirector de Participació del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya Jordi Pacheco que va cloure l'acte. L'exposició de la valoració de les propostes per l'elaboració del programa de mesures per al 2009 va anar a càrrec de Gabriel Borràs, director de l'Àrea per a l'Ús Sostenible de l'Agència Catalana de l'Aigua. Posteriorment es va dur a terme un torn obert de preguntes i debat amb els assistents a l'acte.
La preservació de la zona litoral i dels cursos fluvials que normalment no porten aigua van ser les dues preocupacions més destacades
Gabriel Borràs, va explicar en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, que un tret distintiu dels participants en l'estudi de les rieres meridionals, que no s'ha donat en altres zones, "és la preocupació per la preservació de la zona litoral, no només a nivell de platges, sinó a nivell d'ocupació de territori costaner". L'altre factor que Borràs va voler destacar és la preocupació dels participants per "tot el que fa referència a l'ocupació dels espais fluvials, de les rieres i barrancs, que és positiu en el sentit que crida l'atenció aquesta preocupació que hi ha per uns cursos fluvials que normalment no porten mai aigua ja que es té en compte que s'ha d'actuar d'una manera preventiva i intentant preservar el màxim possible".
Altres propostes que Gabriel Borràs va voler destacar com a dignes d'estudi són les que fan referència a un major control sobre determinades activitats industrials, "hi ha hagut una sèrie de propostes sobre acreditació ambiental dels processos de depuració de depuradores industrials que seran dignes d'estudi, les estudiarem per veure si tenen cabuda en el programa de mesures".
Aquestes propostes es duran a terme amb l'aplicació de la Directiva Marc de l'Aigua, que arrenca amb la publicació del Pla de Gestió el desembre del 2009 i que intentarà assolir els objectius de qualitat que marca la directiva pel 2015.