Informació general

L'Aula de Poesia de la URV a Cambrils clou el seu curs acadèmic amb les Jornades d'homenatge a Gerard Vergés

Per Anna Fargas

 
 
 A dalt, Robert Benaiges, Gerard Vergés i Ramón García en l'acte d'inauguració. A sota, primera sessió de les jornades.
Les Jornades d'Homenatge al poeta i escriptor tortosí Gerard Vergés que porten per títol De cop comprenc que l'home és la memòria, organitzades per l'Aula de Poesia de l'Antena del Coneixement de la URV a Cambrils, es van iniciar ahir al matí amb la seva inauguració i la primera ponència. En l'acte d'inauguració, que es va dur a terme a la Sala de Plens de l'Ajuntament, hi van intervenir Robert Benaiges –alcalde de Cambrils–, Santiago Castellà –vicerector de Relacions Externes de la URV–, Joan Caballol –regidor de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa–, Salvador Matas –regidor d'Educació de l'Ajuntament de Cambrils–, Ramón García –director de l'Antenta del Coneixement de la URV a Cambrils– i l'escriptor Jaume Subirana, el qual va ser l'encarregat de realitzar la primera ponència. L'acte també va comptar amb la presència del mateix Gerard Vergés.

En totes les intervencions es va alabar la figura del poeta i es van fer paleses les diferències, el poc reconeixement que ha rebut l'autor i la seva no presència en les llibreries pel fet de provenir de Tortosa, destacant d'aquesta manera, tal i com va dir Jaume Subirana, que "la cultura catalana continua essent centralitzada".
 
A part de la figura del poeta, també es va elogiar Vergés com a persona, en aquest sentit Joan Caballol va parlar de "l'estima que Vergés genera a Tortosa, els nostres pares sempre n'han parlat amb estima i respecte, no és només el poeta sinó la persona humana".

El mateix Gerard Vergés va intervenir en la inauguració on va voler dirigir unes paraules d'agraïment a Ramón García, el qual va reunir la poesia de Vergés i la va traduir al castellà sota el títol de "La raíz de la mandrágora", Vergés va dir de la tasca de García que "jo no ho hauria fet millor". Fent ús del seu reconegut sentit de l'humor, Vergés va comentar que "tinc 77 anys i sembla que estigui veient les meves exèquies, de totes maneres, gràcies per les floretes que em tirareu aquests dies".

Després dels parlaments, Jaume Subirana va realitzar la primera ponència de les jornades que va portar per títol "Un escriptor diferent". Finalment Robert Benaiges va cloure la inauguració fent la lectura del fragment d'un poema de Vergés que, tal i com va comentar, "em va cridar l'atenció".

Gerard Vergés, escriptor i poeta que clou el primer curs de l'Aula de Poesia de l'URV

Gerard Vergés va néixer a Tortosa el 1931 i és doctor en farmàcia. Com a poeta Vergés és autor de L'ombra rogenca de la lloba (1982, Premi Carles Riba 1981), Lliri entre cards (1988) o La insostenible lleugeresa del vers (2002). A més també ha publicat, entre d'altres, Tretze biografies imperfectes (1986, Premi Josep Pla 1985), Eros i art (1991, Premi Josep Vallverdú 1990) i la traducció de Tots els sonets de Shakespeare (1994, Premi de la Crítica Serra d'Or). Cal destacar que la seva trajectòria literària ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi 1997.

Aquestes jornades clouen el primer curs acadèmic que ha dut a terme l'Aula de Poesia de l'URV

Tres dies on les ponències giraran entorn la figura de Gerard Vergés

Les jornades han reunit a Cambrils  escriptors, professors, poetes, crítics literaris... que parlaran sobre l'obra del poeta. Els actes es van iniciar ahir i fins demà divendres es duran a terme al Centre Cultural.

Ahir ja es van realitzar les dues primeres sessions on s'introduïa la figura del poeta. En la primera hi van intervenir Xavier Garcia Pujades amb la xerrada "Gerard Vergés: una reflexió biogràfica des de la perifèria"; Albert Guiu amb "Radiografia gairebé imperfecta d'un poeta gairebé perfecte"; i Tomàs Camacho amb "Gerard Vergés, memòria de lectures i trobades". En la segona sessió hi van participar Neus Guixés amb la xerrada "El seny i la rauxa en la poètica de Gerard Vergés"; Alfredo Gavin amb "El do de la claredat"; i Jordi Cervera amb "Cofre àrab".

En les sessions d'avui i demà els interventors es centraran més en les obres realitzades per l'autor, parlant-ne o bé de forma global o centrant-se en alguna d'elles en concret.

Avui al matí es realitzarà una sessió amb Ramón Oteo amb la xerrada "De farmacopeas, matraces, revistas y versos"; Juan López-carrillo amb "Caro, amic"; Tere Izquierdo i Montse Castellà amb "GEMINIS o l'embrió creatiu de Gerard Vergés i Jesús Massip"; i Josep Igual amb "Una aproximació imperfecta a Gerard Vergés". Aquesta tarda es realitzaran dues sessions més la primera a les 5 de la tarda que comptarà amb Emili Rosales i la xerrada "Una literatura a l'ombra rogenca"; David Castillo amb "L'ombra rogenca de Gerard Vergés" i Maria Josep Margalef amb "Eclectisme i modernitat en l'obra de Gerard Vergés". La següent sessió que s'iniciarà a les 7 de la tarda comptarà amb Ramón García Mateos i la seva xerrada "Ferit estic de mots i de silencis. La poesia de Gerard Vergés"; Sam Abrams amb "Gerard Vergés i el poema llarg de l'Alta Modernitat"; i Pere Poy amb "L'esperit trobadoresc de Gerard Vergés".

Finalment les jornades clouran demà on es realitzaran dues sessions una al matí amb la intervenció de Manuel Rivera amb la xerrada "Arts de seducció en la poesia de Gerard Vergés"; Manel Ollé amb "Una presentació de Gerard Vergés a l'escola"; Víctor Obiols amb "La traducció dels sonets de Shakespeare"; i Juan Ramón Ortega amb "Gerard Vergés y el canon poético catalán". L'última sessió es durà a terme a les 5 de la tarda i hi intervindran Rafel Haro amb la xerrada "Els àngels de Vergés"; Jesús Massip amb "Memorabilia"; i Xulio-Ricardo Trigo amb "Gerard Vergés: un assagista del segle XXI".

Les jornades tindran el seu punt i final demà a les 8 de la tarda amb un concert que porta per títol "L'escriptor inexistent" i que anirà a càrrec de Montse Castellà, també al Centre Cultural.

Comenta aquest article