Es presenta el Fòrum del Mar com a continuació el Congrés de la Gastronomia Mediterrània
Pep Palau, Anna López i Robert Benaiges, durant la roda de premsa de presentació, ahir al matí |
L'objectiu del Fòrum és convertir Cambrils en el punt de trobada de cuiners, experts, productors i amants de la cuina i posicionar les marques de Cambrils i la Costa Daurada com a destinacions de turisme gastronòmic. Per tant, el públic al que van dirigides aquestes jornades és principalment el professional de la cuina, tot i que també s'han pensat activitats per a la població en general.
El Congrés de la Gastronomia Mediterrània és l'antecedent del Fòrum del Mar
El 2005 Catalunya va celebrar l'Any Internacional de la Gastronomia i Cambrils va dedicar part de les activitats de promoció a la difusió de la seva gastronomia impulsant la creació de l'Observatori Gastronòmic perquè fos l'organisme que coordinés totes les actuacions que es portessin a terme envers aquest tema. Aquest Observatori va servir de marc per celebrar el I Congrés de la Gastronomia Mediterrània. El 2006 es va celebrar la segona edició i es va decidir que el Congrés passés a ser biennal.
Finalment el 2007 es va realitzar un procés de replantejament que ha transformat el Congrés de la Gastronomia Mediterrània en el Fòrum del Mar 2008.
S'instal·larà una carpa al Parc del Pescador on es duran a terme les activitats professionals del Fòrum
El recinte on es duran a terme les activitats serà el Parc del Pescador on s'instal·larà una carpa. Dintre la carpa hi haurà un escenari amb una cuina instal·lada per realitzar les conferències i demostracions, el Mercat del Mar i una aula de tast.
L'escenari serà el lloc on es faran les classes magistrals en forma d'espectacle de cuina en directe. Aquestes classes les realitzaran ponents de reconegut prestigi alguns d'ells amb estrelles Michelin i d'altres experts especialitzats en temes molt concrets relacionats amb la cuina. Els ponents provenen de diferents punts del mediterrani com Catalunya, les Illes Balerars, Comunitat Valenciana, França o Sardenya i en acabar les sessions es podrà degustar el que els ponents hagin el·laborat.
En aquest escenari una vegada al dia també es realitzaran les sessions de l'Observatori Gastronòmic que consistiran en diàlegs i debats sobre temes d'interès per al sector professional.
A l'aula de tast es realitzaran 4 sessions diàries de degustacions de productes singulars del mar en la que també s'inclouran els vins de les Denominacions d'Origen de la província de Tarragona.
El Mercat del Mar serà l'espai dedicat als expositors, on es dedicarà una especial atenció al producte local. S'exposaran productes singulars derivats del mar i de la terra que segueixen pràctiques artesanals i sostenibles en la seva l'elaboració. La majoria d'aquests productes són originaris del marc geogràfic del Mediterrani. Cal destacar que en aquest Mercat es posarà un especial interès en els productors que desenvolupen la investigació i el desenvolupament i busquen noves formes de treballar.
En el Fòrum del Mar s'ha creat la figura del territori convidat que en aquesta edició serà Galícia, per tant, en el Mercat del Mar hi seran presents els petits productors gallecs de productes del mar com el marisc i els elements del món del mar i derivats.
El Fòrum del Mar està dirigit al públic professional però també crearà activitats per al públic en general
Els dies 24 i 25 d'octubre es realitzaran activitats vinculades a la gastronomia destinades al públic en general, activitats lúdiques i festives a l'aire lliure com la Festa del Peix Mecànic o una sardinada popular.
El dia 26 aquesta carpa estarà oberta a tot el públic i es faran demostracions de cuina en directe i tasts de productes de Cambrils, Tarragona, Galícia, etc.
Serà els dies 27 i 28 quan el Fòrum es dirigirà al públic professional.