Informació general

El ple extraordinari aprova la creació d'una empresa pública empresarial per gestionar el sòl i el patrimoni públic

Per Berta Ruiz

Un moment del ple extraordinari celebrat ahir al matí
Un moment del ple extraordinari celebrat ahir al matí

Ahir al matí es va celebrar a la sala de plens del consistori un ple extraordinari en què es van tractar dos punts dins de l'ordre del dia.

Un dels punts aprovats –amb els vots a favor de l'equip de govern i la PLIC, el vot en contra del PP i l'abstenció de CiU– va ser la presa en consideració de la memòria i estatuts de l'Empresa Pública Empresarial Local (EPEL) que ha de gestionar l'activitat econòmica municipal, el patrimoni, l'habitatge i les obres públiques. Tal i com va explicar Benaiges, "la voluntat del govern de l'Ajuntament és dotar dels instruments necessaris per a la modernització i la bona gestió de l'Ajuntament".

De fet, aquesta nova EPEL, serà la tercera després de crear-se l'empresa municipal Aparcam que gestiona els aparcaments i properament també es posarà en marxa l'EPEL que gestionarà Ràdio i Televisió de Cambrils. Segons va explicar Robert Benaiges, "aquesta té molta importància, ja que l'Ajuntament de Cambrils, pel seu dinamisme i pel volum de la seva activitat econòmica, necessita d'una gestió molt més professionalitzada i independent. Amb aquest objectiu, ens volem dotar d'un instrument que tingui la capacitat de treballar de manera molt més acurada la gestió del patrimoni del sòl, per tal que pugui fer-se de la millor manera possible i preservant els interessos públics". Benaiges també va puntualitzar que, "la preservació dels interessos públics està garantida, ja que el consell d'administració i la junta general seran el plenari de l'Ajuntament".

Suport de la PLIC, crítiques del PP i abstenció de CiU

El portaveu de la PLIC –Xavier Martí– va mostrar el seu suport a aquesta proposta, tot i que va emplaçar a seguir fent reunions per tal concretar millor i amb més profunditat tots els detalls d'aquesta nova empresa municipal. A aquesta qüestió, Benaiges va comprometre's a treballar de manera immediata.

Per la seva banda, la portaveu del PP –Carme Cros– va manifestar la seva preocupació i la finalitat d'aquesta empresa que ha de gestionar el patrimoni públic, ja que "s'estan donant les competències que ha de gestionar l'Ajuntament a una empresa, per molt que estigui gestionada per l'Ajuntament, ja que això dificulta el control polític". Segons va criticar Cros, "ens estem quedant sense patrimoni i sense capital, que és un exemple de la mala gestió de l'equip de govern. La creació de l'empresa comportarà també un increment de personal i la situació actual de crisi hauria de portar a una contenció de la despesa". Sobre aquest punt, Cros també va criticar els 17 milions d'euros d'inversió previstos per a l'any 2009, que segons va manifestar, es finançaran mitjançant l'"endeutament".

Empresa pública per gestionar millor el patrimoni públic

A aquestes declaracions, Benaiges va respondre a Cros afirmant que utilitzava "un llenguatge que em porta a la confusió, perquè per un costat diu que és una empresa pública i per l'altre costat diu que es perd el control de la gestió d'aquest patrimoni. Si és una empresa pública està portada pels regidors i regidores d'aquest Ajuntament i en cap moment es perd cap tipus de control. Qui decideix el que ha de fer aquesta empresa són els regidors i les regidores de l'Ajuntament". Benaiges també va afegir que "l'empresa pública està destinada única i exclusivament a la millor gestió del patrimoni públic, al patrimoni de tots els ciutadans i ciutadanes de Cambrils".

Pel que fa als 17 milions d'euros d'inversió previstos per al proper exercici, Benaiges va afegir que "a vostè li preocupen, però a mi em satisfà perquè són inversions que han de donar satisfacció a les necessitats de la ciutadania, i amb les quals ens vam comprometre. Tot i que en hem d'adequar a les circumstàncies econòmiques del moment, i hem d'impedir que repercuteixi de manera directa en la butxaca dels cambrilencs". L'alcalde també afegir que aquesta EPEL no té cap intencionalitat política i va criticar "les insinuacions, molt pròpies del seu partit" i que sempre "vulguin crispar la vida política".

Finalment, Mercè Dalmau va destacar que en aquesta nova EPEL hi ha algunes diferències respecte a la darrera, i va plantejar "alguns dubtes pel que fa al funcionament de la gerència". Sobre aquesta qüestió, Dalmau va apuntar que hauria de quedar reflectit en els estatuts, la vigència del gerent, quan hi hagi un canvi del plenari i també va proposar que aquesta empresa també pugui fer-se càrrec de la construcció dels aparcaments. La portaveu de CiU també va preguntar de quan personal disposarà aquesta EPEL, ja que encara no està limitat. I va comentar que a Reus hi ha una empresa de característiques similars que disposa de dos treballadors, i "a veure si nosaltres tindrem 22!"

A aquestes qüestions, Benaiges va contestar que el lloc de gerent és un càrrec de confiança; que ja es disposa d'una empresa que treballa en el tema dels aparcaments, i que pel que fa al personal, es tindrà el nombre mínim de treballadors necessaris.

Correcció d'errades de tres articles del POUM

L'altre punt de l'ordre del dia que va ser aprovat per unanimitat van ser la correcció d'errades de tres articles del POUM, i la seva remissió a la Comissió Territorial d'Urbanisme.

El regidor de Desenvolupament Urbà i Habitatge –Dani Pallejà– va ser l'encarregat d'explicar aquestes tres correccions realitzades en el POUM, "petites errades que moltes vegades venen d'errors humans en la transcripció, i que en el moment en què es detecten han de ser corregides". Segons va detallar Pallejà, en l'article 163 del POUM, una de les errades localitzades correspon a l'alçada màxima de les edificacions, ja que hi posava 12'50 metres quan hi ha de posar 12'80 metres. Per un altre costat, l'article 276, referent a l'obligació d'establir aparcaments en els nous edificis tant al barri antic com als eixamples del municipi. I finalment, un tema corresponent a un terrenys afectats per les expropiacions del projecte de les obres d'estabilització de les platges de ponent. En aquest cas es va ometre la disposició addicional setzena, d'una de les finques afectades; concretament la finca que correspon al número 94-95 del passeig.

Segons va afegir Dani Pallejà, aquestes errades s'han de corregir el més diligentment possible i enviar a la Comissió Territorial d'Urbanisme per tal de publicar una versió corregida de tots aquests articles, "per a la seguretat de tots: els que treballen amb l'Ajuntament i les persones que veuen afectades les seves propietats".

Sobre aquest tema, el portaveu de la PLIC –Xavier Martí– va mostrar el seu suport i la seva satisfacció per la correcció d'aquestes errades. Per la seva banda, Carme Cros també va donar el seu suport, tot i que va criticar "la falta de previsió". Finalment, la portaveu de CiU –Mercè Dalmau– també va recolzar aquestes correccions, tot i que va puntualitzar que, "no creiem que siguin errades de transcripció, sinó de concepte. En el POUM es van fer una sèrie de propostes que no eren realitzables, i una vegada en el món real s'ha comprovat que eren difícils de dur a terme. Entenem que el POUM ha de ser una eina útil, tant per l'administració, el sector de la construcció i els administrats i per això votarem a favor, però volíem deixar palès que no creiem que sigui una errada de transcripció sinó més aviat una errada de concepte".

Comenta aquest article