Informació general

El projecte de recerca arqueològic sobre l'Ager Tarraconensis donarà a conèixer el paisatge i el poblament romà del camp de Tarraco

Per Berta Ruiz

D'esquerra a dreta; Isabel Rodà; Salvador Giner, Joan Recasens, Josep Lluís Giménez i Antoni González

D'esquerra a dreta; Isabel Rodà, Salvador Giner, Joan Recasens, Josep Lluís Giménez i Antoni González
La sala de plens de l'Ajuntament de Cambrils va acollir ahir al migdia la 3a reunió anual de la comissió de seguiment del projecte de recerca arqueològic sobre l'Ager Tarraconensis, amb el projecte "Estudi del paisatge arqueològic antic de l'Ager Tarraconensis (a la dreta del riu Francolí)".
Aquesta reunió va comptar amb la presència del regidor de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils –Joan Recasens–, la directora de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica –Isabel Rodà–, el president de l'Institut d'Estudis Catalans –Salvador Giner–, el director general d'Acesa –Josep Lluís Giménez–, el representant de la URV –Antoni González Senmartí–, així com els dos codirectors del projecte –Josep Guitart i Marta Prebosti– i diferents alcaldes i regidors d'altres municipis propers.

Conèixer l'Ager Tarraconensis entre el període ibèric i l'antiguitat tardana

 Tal i com va explicar un dels codirectors del projecte –Josep Guitart–, el projecte va néixer l'any 2005, fruit del conveni de col·laboració entre l'empresa Acesa, l'Institut d'Estudis Catalans, l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica i la URV, aixó com diferents ajuntaments del Baix Camp, l'Alt Camp, el Tarragonès, els Consells Comarcals i la Diputació de Tarragona, per tal de conèixer el paisatge de l'Ager Tarraconensis, entre el període ibèric i l'antiguitat tardana.

Segons va explicar Guitart, "aquest projecte proposa un estudi exhaustiu del Camp de Tarragona, a la part dreta del riu Francolí. Un estudi arqueològic que pretén estudiar a fons, tota l'evolució del poblament des d'època ibèrica, època romana i inici de l'edat mitjana, a base d'estudiar tots els jaciments apareguts en aquesta zona". A més, aquest és un projecte interdisciplinari que també estudia el paisatge o l'evolució de la vegetació i la fauna.

L'altra codirectora del projecte i investigadora de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica –Mart Prebosti– també va exposar ahir quines són les directrius principals d'aquest estudi, que afronta el seu darrer any de treball. Segons Prebosti, durant aquest temps s'ha treballat en diverses línies d'investigació molt variades, "des de les anàlisis per estudiar la flora i el clima, fins a estudis de fauna per saber quins animals hi havia en les vil·les i en els diferents establiments agropecuaris". També s'ha estudiat "la morfologia del territori i tota l'estructuració viària i cadastral del territori. Hem fet pentinades del territori, és a dir, recorreguts a peu per veure en superfície què és el que aflora i conèixer quina densitat de poblament hi havia". Prebosti també va explicar que s'han realitzat estudis de geologia sobre els 200 jaciments en els què s'ha treballat, "recollint una àmplia informació amb una base de dades que permetrà realitzar uns mapes. Fins ara tota la informació estava molt dispersa i ara la tenim reflectida en mapes sobre el poblament de l'època romana".

Elaborar una restitució virtual del paisatge i del poblament romà del camp de Tarraco

Aquests mapes permetran fer una restitució virtual de tots els jaciments i entendre el funcionament de les vil·les romanes, segons va apuntar Marta Prebosti. En el darrer any de treball del projecte es creuran totes les dades obtingudes per tal d'elaborar les conclusions pertinents, i conèixer l'entorn de la gran ciutat de Tarraco, amb les seves diferents articulacions en el territori, xarxa viària, cadastral, fauna, cultius que s'hi realitzaven, flora i característiques dels poblaments. Cal destacar que en l'àmbit de Cambrils s'han fet diversos estudis geològics, especialment als sediments de dues rieres de les seves rieres per tal d'identificar els sòls d'època romana.

L'objectiu final de tot plegat es poder elaborar una restitució virtual del paisatge i del poblament romà del camp de Tarraco, de caire divulgatiu, que permetrà entendre el sistema global de la gran ciutat romana i el seu entorn.

Comenta aquest article