Esports

L'embarcació cambrilenca de vela llatina "Miquel Nansa" s'endú la IX Copa Catalana de Vela Llatina disputada a l'Ametlla de Mar

Per Redacció

Els dies 5 i 6 de juliol, es va dur a terme la 3a Trobada de Vela llatina de l'Ametlla de Mar. Dues embarcacions associades a l'entitat Arjau Vela llatina de Cambrils, van participar en els actes que el Club Nàutic de l'Ametlla havia programat. Es tractava de les embarcacions "Patoia" i "Miquel Nansa" que s'hi van desplaçar per mar durant la mateixa setmana.

Enguany aquesta trobada, que juntament amb la de Cambrils són les úniques que es realitzen a la Costa Daurada, es va fer coincidir per primera vegada amb l'edició anual de la Copa Catalana de Vela Llatina que, per novena edició, organitza la Federació Catalana de Vela. Així doncs, es van desplaçar al port de la Cala una desena d'embarcacions amb base a diferents localitats de Catalunya i el País Valencià per participar a les dues regates de la Copa.

La regata del dissabte va iniciar-se a dos quarts d'una del migdia amb bona mar i un garbí ideal per les característiques dels bastiments cambrilencs. En el moment de la sortida, el "Miquel Nansa" va aconseguir ser el primer bot a entrar al camp de regates amb una hàbil aproximació a la línia de sortida. Cal destacar que, a més de la tripulació habitual patronejada per Jordi Piqué, els cambrilencs comptaven per l'ocasió amb un convidat de luxe com és Vicente García-Delgado, coautor del llibre de referència "Nuestra vela latina" (Barcelona, 1996) i autor de diferents publicacions sobre la navegació tradicional arreu del món.

El "Miquel Nansa" es va poder mantenir al capdavant de la flota tot i navegar a la bruta –amb la vela sobre l’arbre– fins a la primera boia on, durant la maniobra d'aproximació, se l'hi havia acostat per sotavent l’embarcació "Mixineta" del Club Nàutic de Llafranc, a la qual es va haver de cedir la primera posició. Aquesta però, va ser recuperada ràpidament pels cambrilencs al poder virar en rodó correctament per iniciar la cenyida a la bona. Aquest fet els hi va permetre mantenir la posició davantera i augmentar la distància amb la resta de la flota.

Excel·lents resultats per a les embarcacions cambrilenques

Mentre aquesta situació es produïa al cap de la cursa, l'embarcació "Patoia" patronejada per Juli Romero, va aconseguir refer-se d'una sortida millorable i, gràcies a la gran superfície vèl·lica del bastiment i a la destresa de la tripulació, va anar recuperant distància amb el grup que encapçalava la regata. Així, es va aconseguir situar en segona posició i realitzar el segon millor temps, només superat per l’embarcació "Miquel Nansa".
Així doncs, per primera vegada en totes les edicions realitzades fins ara de la Copa Catalana de Vela Llatina, dues embarcacions cambrilenques es trobaven al capdavant d'una de les regates. La sorpresa va ser més gran quan, la regata del diumenge 6 de juliol que havia de decidir el guanyador final, es va haver d'anular per part de l'organització, fet que va motivar que l’embarcació "Miquel Nansa" guanyés la IX Copa Catalana de Vela Llatina.

A més de participar a la Copa Catalana i Trobada de Vela llatina, les tripulacions participants també podien gaudir dels actes paral·lels que, organitzats per l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar i diferents entitats locals, s'hi realitzen cada any el primer cap de setmana de juliol. El més espectacular és se'ns dubte la representació de l’obra de teatre "La filla del mar" d’Àngel Guimerà. Milers de persones varen assistir a la representació feta pel grup de teatre de l'Ametlla de Mar a la platja de l'Alguer, que va comptar amb la participació de les embarcacions i tripulacions participants a la trobada, entre elles la "Patoia" i "Miquel Nansa" igual que en els darrers tres anys.

Comenta aquest article