Informació general

L'explorador i activista brasiler Sydney Ferreira visita Cambrils per explicar la situació actual de les tribus indígenes

Per Berta Ruiz



D'esquerra a dreta: Fernando Bermejo, Joan Fusté, Ángel Juárez, Sydney Ferreira i Oliver Klein
L'explorador brasiler i activista social –Sydney Ferreira Possuelo– va ser present ahir a Cambrils, en el marc d'una de les activitats de sensibilització organitzada per l'Àrea de Cooperació i Solidaritat de l'Ajuntament de Cambrils i el Consell Cambrils Ciutat Solidària.

Sydney Ferreira va atendre els mitjans de comunicació i va estar acompanyat del regidor de Cooperació i Solidaritat –Oliver Klein–, juntament amb un representant de la Fundación El Sueño de la Campana –Fernando Bermejo–, el president de Mediterrània –Ángel Juárez–, el representant de la URV Solidària –Joan Fusté– així com diferents representants del Consell Cambrils Solidària.

Títol d'"Heroi del Planeta"

El president de Mediterrània –Àngel Juárez– va ser l'encarregat de presentar Sydney Ferreira Possuelo, com un dels millors experts mundials en el tema de l'indigenisme. Sydney Ferreira va néixer l'any 1940 a Sao Paulo, i és explorador, activista social i gran defensor de les tribus indígenes de Brasil i l'Amazones. Durant molts anys va ser el director del Departament de Tribus Desconegudes en la FUNAI (Fundación Nacional del Indio), aconseguint doblar la superfície oficial designada com a terres indígenes a Brasil en només dos anys. Treballant en les àrees més aïllades de l'Amazones, Ferreira va dirigir moltes expedicions durant 43 anys, aconseguint contactar amb moltes tribus aïllades de Brasil, amb l'objectiu de protegir-les. De fet, va ser el responsable del contacte pacífic amb els indis Korubo, que anteriorment havien atacat a oficials de la FUNAI.

Sydney Ferreira Possuelo ha rebut molts premis, del National Geographic Society, el premi Bartolomeu de las Casas i el títol "Heroi del Planeta" de la revista Time. Fins al gener de 2006, va ser cap de la FUNAI, oficina governamental responsable de protegir d'invasions colonitzadores les terres i l'estil de vida de les tribus aïllades.

Com ajudar a les tribus indígenes

Durant la xerrada que va oferir a l'Ajuntament de Cambrils, Sydney Ferreira Possuelo va explicar i va respondre a tot tipus de preguntes. Un dels temes principals que va tractar va ser el de la situació actual de les tribus indígenes al seu país i a l'Amèrica Llatina. Sydney explicava ahir que, "són pobles que estaven a casa seva i van arribar els invasors. Sempre dic que els pobles indígenes a tota Amèrica, són pobles conquistats i els conquistadors continuen fins avui. Penso que la realitat històrica és així, però l'hem de canviar, i per canviar-la s'han de canviar també els nostres sentiments, la forma de respecte al diferent. Això és molt difícil, perquè estem en una societat que cada vegada més, desenvolupa individus, que només pensen en sobreviure en una societat molt egoista".

Per Ferreira, una de les principals accions que s'han de fer des dels governs d'aquests països és "reconèixer la terra, perquè sense terra no es pot viure. Cadascú ha de tenir el seu espai i hem de legalitzar la presència permanent d'individus en les seves terres tradicionals. Aquests indígenes que hi són de fa milers d'anys ocupant aquesta terra". Tot plegat, referint-se als pobles que ja tenen "relació i contacte amb nosaltres". Aquestes poblacions estan caminant cap a la integració, però cal donar-los les seves necessitats: la terra, l'educació i la salut.

Les tribus aïllades

Per altra banda, també va referir-se a aquells altres pobles que encara perviuen aïllats. Segons Ferreira, "és una situació molt poc coneguda, perquè encara hi ha molts indis aïllats, tot i que el continent va ser descobert fa més de 5 segles. Perviuen moltes societats que no tenen contacte amb nosaltres, tot i que ells saben que existim. En la seva història han tingut moltes lluites i confrontacions amb les diferents penetracions que s'han fet en l'Amazones en busca de l'or, de la fusta...". Aquestes tribus aïllades han anat "reculant i retornant als racons més llunyans i difícils de la selva, tot i que estan amenaçats, no estan tranquils, perquè s'aproximen a ells". Ferreira va explicar que aquestes són societats que encara mantenen les seves tradicions, les seves llengües i viuen com sempre han viscut, "i així són feliços. De fet, són el més pròxim a les persones que els descobridors es van trobar quan van arribar al continent per primera vegada". Per aquestes tribus indígenes aïllades, Sydney Ferreira va remarcar que el que necessiten "és la terra i la nostra absència".

Comenta aquest article