Informació general

El taller arqueològic "Romans vora el mar" substitueix els camps de treball, després de 18 anys

Per Berta Ruiz

Enguany s'ha excavat al sector 3000 del jaciment de la Llosa

Després de 18 anys acollint a grups internacionals de joves arqueòlegs provinents d'arreu del món i de la resta de l'Estat i de Catalunya, enguany el jaciment de la vil·la romana de la Llosa ha aturat aquesta activitat, tot i que els treballs en la zona continuen. Els camps de treball han estat substituïts pel taller d'estiu d'arqueologia "Romans vora el mar" i cal dir que els treballs d'enguany han estat força prolífics ja que s'ha trobat una llàntia, diverses monedes, una gerra sencera de ceràmica, així com diferents fragments d'altres restes d'objectes.

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils –Joan Recasens– ha explicat a Revista Cambrils Diari Digital quines són les activitats que s'hi estan realitzant, així com futurs projectes sobre els quals s'està treballant actualment. Enguany, i tal i com ha manifestat Recasens, s'ha canviat el funcionament que des de feia 18 anys es venia fent, ja que es va creure convenient juntament amb l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica i el Museu d'Història de Cambrils, que "aquests treballs ja havien fet la seva funció" i, també, perquè actualment s'està treballant sobre el Pla director de la Llosa.

Acostar l'arqueologia i la història als joves cambrilencs

Segons Recasens ara s'està treballant en aquest Pla director, però a la vegada es continuen fent excavacions de manera més didàctica als tallers d'estiu d'arqueologia "Romans vora el mar", per a joves cambrilencs d'entre els 14 i els 17 anys. Pel regidor de Cultura, l'objectiu és "acostar la història i l'arqueologia de la nostra població als nens d'una manera que hi participin. Per un costat que vegin quina és la feina de l'arqueòleg i per altra banda, que toquin amb les mans el passat de Cambrils". Els treballs, que es realitzen des de les 9 del matí i fins a la una del migdia, compten amb l'assessorament d'un monitor de l'empresa Codex, i se centren en l'anomenat jaciment 3000. Aquesta és possiblement la part on vivien els esclaus o les persones que estaven al servei del propietari de la vil·la romana.

Objectiu: fer un parc arqueològic

De cara a l'any vinent, i segons va explicar Recasens se seguirà amb aquesta mateixa dinàmica, abans no s'enllesteixi el Pla director de la Llosa. Aquest pla ha d'estudiar "com s'ha d'integrar aquesta zona arqueològica dins del barri de la llosa, com ha d'interaccionar amb el barri i amb la resta del municipi, amb el turisme i amb la cultura, i com li donem un ús, per tal de buscar un benefici social, amb l'objectiu final de fer un parc arqueològic".

Comenta aquest article