Apareixen noves restes del convent de Nostra Senyora de Gràcia
Els treballs arqueològics han durat una gran part del mes doctubre. Ara sestà a lespera del dictamen del Servei dArqueologia de la Generalitat |
Restes d'una cuina
Les obres, iniciades a finals del mes de setembre, van descobrir les restes duna cuina, un foc a terra amb restes de cendra, un tros duna gerra de ceràmica amb el símbol dels agustins, una fresquera i una mina. També es va descobrir part duna volta que en principi semblava que pogués conduir a una cambra situada a un nivell inferior. Tota aquesta zona estava delimitada pel que sembla ser les restes del mur exterior del convent. Daquest mur cap a fora ja no van sortir més restes. Però la sorpresa més gran encara estava per arribar. A lexcavar a la zona compresa entre ledifici que hi ha davant daquest indret i lactual curs de la cava de les Quecles va aparèixer un anjub i el que sembla les restes dun mur duna altra edificació dels quals no sen tenia cap mena de constància. Tota aquesta zona excavada era on shavien de fer les obres a la cava de les Quecles per tal de donar-li una sortida més folgada en la seva connexió amb la riera dAlforja i evitar les inundacions que fins ara es produïen al Nou Cambrils.
Dictamen de la Generalitat
Un cop enllestits els treballs arqueològics, la resta de lobra ha quedat paralitzada a lespera del dictamen de la Generalitat. Els arqueòlegs van redactar un informe sobre les troballes, que es va enviar al Servei Territorial dArqueologia de la Generalitat, i és aquesta qui ha de fer una valoració sobre la necessitat de respectar les restes. El ventall de possibilitats és força ampli i va des de la possibilitat de respectar les troballes i deixar-les visibles al mateix lloc fins que es desestimin i es continuïn les obres tal i com estaven previstes. També existeix la possibilitat que es desmuntin les estructures trobades i es traslladin a un altre indret. Paral·lelament, els serveis tècnics de lAjuntament ja han estudiat la possibilitat dun traçat alternatiu en cas que es plantegi la conveniència de desviar la cava per tal de preservar les troballes.
Projecte durbanització de lavinguda dAdelaida
Leixamplament de la cava de les Quecles és una de les actuacions compreses dins les obres durbanització de lavinguda dAdelaida des de la rotonda del raval de Gràcia fins al pont del Nou Cambrils. En fases posteriors, les obres durbanització arribaran fins al capdamunt del barri, al carrer de Rosa Sensat. En aquesta primera fase, a part de leixamplament de la cava, hi ha prevista la renovació de lenllumenat públic daquesta avinguda i la urbanització de lanomenada plaça de la Palmera, a més dun tram final del camí vell de Reus.§ La sagrada forma incorrupta§
Una història curiosa lligada al convent de Gràcia la va publicar Revista Cambrils el novembre de 1998. Josep Salceda, a la seva secció Estampes cambrilenques, transcrivia uns documents inèdits referents al convent de Gràcia de Cambrils. Es tractava dunes fotocòpies, lliurades per un pare agustinià, corresponents a un llibre del segle xvii de lorde dels agustins i que porta per nom Noticias historiales del convento de San Agustín de Zaragoza y de los demás del Reyno de Aragón, obra del pare Antonio Claver y Ferrer. En el capítol VII daquest llibre shistoria les fundacions dels convents de Sant Guillem, de Barcelona, del de Cambrils i del de Sant Feliu de Guíxols. En aquest document es parla duna església antiga que havia estat parroquial i que es trobava fora de les muralles de Cambrils. En aquest indret és on els pares agustins van fundà el convent. Segons el document, van prendre possessió daquesta església lany 1592. Passats uns quants anys, el pare prior va voler renovar part de lesglésia. Va ser llavors quan, al moure una gran llosa que cobria laltar major, van veure que amagava una sorpresa. Amagat sota la llosa es va veure un objecte embolicat amb una tela blanca. Lobjecte embolicat era una capseta de fusta segellada amb cinc segells. A lobrir-la van trobar un pergamí escrit en llatí i datat de lany 1365. Al pergamí hi posava que en la consagració daquell altar, feta el 18 de maig de 1365, shi havien posat diferents relíquies. A lexaminar el que hi havia a linterior shi va trobar un purificador dins del qual hi havia una sagrada forma feta a trossos i tres grans dincens al costat.
Tot això es va conservar, posteriorment, al sagrari del convent. També es va donar notícia a larquebisbe de Tarragona daquest fet considerat com a miraculós pel fet dhaver-se conservat les espècies sagramentals en tan bon estat després de 250 anys tenint en compte, segons diu el document, que a lesglésia hi havia molta humitat deguda als vents provinents de la mar. Segons comenta Salceda a lEstampa, la trobada daquesta sagrada forma incorrupta va ser causa dun gran increment de la devoció eucarística entre els veïns de Cambrils. En la mateixa església del convent agustinià va fundar-se la Devoció de les quaranta hores i també daquesta invenció prové la dedicació del segon dia de la Festa Major de la Puríssima, el 9 de desembre, a lEucaristia, amb tota una sèrie de privilegis litúrgics que pràcticament la igualaven a la festa del Corpus.
Anjub descobert al costat de la cava de les Quecles |
Darrerement, les diferents obres que shan fet en aquest indret ja han evidenciat restes del convent de Gràcia. Així doncs, el març del 2002, fruit dunes obres de soterrament de les línies de mitja i baixa tensió, es van detectar una desena de construccions antigues que es trobaven a molt poca profunditat. Tots els murs afectats per la rasa continuaven o bé direcció al mig de lavinguda dAdelaida o bé dins dun solar avui en procés durbanització. Aleshores linforme realitzat pels arqueòlegs ja apuntava la possibilitat que es tractés del convent de la Mare de Déu de Gràcia. Posteriorment, durant el mes de gener denguany, es van localitzar noves restes arqueològiques al realitzar una rasa de conducció de gas natural, molt propera a les restes detectades durant el 2002. Aleshores lempresa promotora va encarregar-se dun control arqueològic amb lobjectiu de protegir les restes. Els treballs van significar el desplaçament del traçat de la canalització de gas cap a linterior del solar. Aquest fet va evitar malmetre les restes aparegudes, sen va fer una documentació gràfica i es van documentar evidències prou clares que les restes tobades eren del convent.