Informació general

Les platges catalanes tenen una qualitat sanitària excel·lent segons el Departament de Medi Ambient

Per Berta Ruiz

Aspecte de la platja del Regueral, a principis de l'estiu d'enguany

El Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya va emetre ahir un comunicat sobre els resultats de les anàlisis de les aigües litorals que realitza setmanalment l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Aquests indiquen que totes les platges catalanes i les 12 zones de bany interior han presentat una qualitat sanitària excel·lent durant el període comprès entre el 23 i el 29 juliol.

Pel que fa a l'estat de la sorra, aquesta també continua tenint un bon aspecte, segons el Departament de Medi Ambient i Habitatge, malgrat l'increment d'usuaris a les platges. Sobre aquesta qüestió, en els darrers dies s'ha notat un augment de residus procedents dels banyistes.

Des del Departament també se n'informa de la campanya de recollida de sòlids entre els dies 21 de juny i 20 de juliol, a través de les embarcacions de prevenció i neteja. Aquestes han recollit en un mes, un total de 279 metres cúbics –unes 19 tones– de residus flotants a les aigües litorals i a les platges. Aquest volum total suposa que de mitjana se n'han recollit 7'5 metres cúbics per dia, quantitat que és lleugerament inferior a la mitjana de l'estiu passat. Pel que fa a la tipologia dels residus recollits, les proporcions en volum són molt similars a les d'altres temporades. Els plàstics representen el 33% del volum total i són l'element majoritari, seguit de les restes de vegetals marins amb un 19% que s'han recollit en gran quantitat al litoral de Sant Carles de la Ràpita, i de restes de vegetals terrestres, en un 18%.

Poca presència de meduses els darrers dies

Aquest mateix informe també es fa ressò que durant el darrer període de control, la presència de meduses en general, no ha estat gaire elevada. Tot i això, sembla ser que els dies 2 i 3 d'agost es van fer alguns albiraments per via aèria de bancs de meduses, majoritàriament fora de les zones de bany, als trams litorals de Cambrils, Mataró, Cabrera de Mar, Sitges i Calafell. Aquests bancs però eren de densitats baixes.

Des de l'Àrea de Turisme de l'Ajuntament de Cambrils també s'han corroborat aquestes dades. De fet, en els darrers dies, els serveis de primers auxilis realitzats a les platges de Cambrils no constaten cap presència significativa. De fet, ahir mateix al matí, la caseta central de socorrisme de la platja del Regueral va fer dues cures de picades de meduses. Aquest doncs, és un valor molt baix i poc significatiu, tenint en compte un rati de persones usuàries a la platja d'unes 4.000 persones.

Comenta aquest article