Anna Estrada, directora de lAgència Catalana de Cooperació al Desenvolupament
Anna Estrada en una de les seves visites a Etiòpia |
Què et va portar a acceptar el repte de posar en marxa lAgència?
Diguem que per un costat es volia una persona que hagués treballat en làmbit públic en diverses administracions per dirigir un organisme de nova creació, i per laltre he tingut molta experiència amb diverses ONG i amb treball social. Des de sempre mha agradat viatjar molt i viatjar a països que estiguessin en fase de desenvolupament i he fet diverses vegades de cooperant. Tinc clar que la política de cooperació al desenvolupament no és una obligació, és una responsabilitat que tenim com a persones de col·laborar al desenvolupament de països que ho passen molt pitjor que nosaltres.
Quines són les competències de lAgència?
LAgència és lorganisme que administra tots els recursos que Catalunya destina als països en vies de desenvolupament, és a dir, el famós 0,7% destinat a projectes de col·laboració al tercer món. El pressupost denguany per a la política de cooperació gestionat per lAgència és de 25 milions deuros. Actualment aquesta quantitat representa el 0,5% del PIB català, però la llei preveu que lany 2010 sarribi al 0,7%.
Quins són els objectius de la Generalitat en matèria de cooperació al desenvolupament?
Catalunya és la primera comunitat autònoma que té una llei de cooperació al desenvolupament. I a partir del febrer daquest any sha elaborat un pla director de cooperació al desenvolupament. Lobjectiu és que Catalunya tingui una política pròpia de cooperació amb els països en vies de desenvolupament. Estem en un moment en què la societat està molt sensibilitzada. Les aportacions a les ONG estan en augment i les entitats públiques han de seguir aquest camí.
A quins països es destinen preferentment aquest recursos?
És la primera vegada que es fa molt de treball amb Àfrica, principalment amb el Marroc, a lhaver-hi molta població marroquina a Catalunya. També shan desenvolupat projectes amb països de lÀfrica negra, com Etiòpia o Costa dIvori. Shan triat aquests països perquè és on tradicionalment les ONG catalanes tenen més implantació.
Has viatjat a algun daquest països per veure la situació de primera mà?
Lany 2002 vaig visitar Costa dIvori i lagost passat vaig ser a Etiòpia, a més he estat diverses vegades al Marroc.
La Generalitat incrementarà la seva presència exterior?
Crec que en el proper govern hi haurà una conselleria dexterior. La política exterior ha de tenir un marc. Sempre hi haurà un conflicte amb lestat per les oficines que obrim a lestranger. No som ambaixades, som oficines per acompanyar la població catalana que viu fora i els empresaris que surten a lexterior. I sobretot les oficines tenen com a objectiu contractar in situ immigrants per venir a treballar a Catalunya.
Si hi ha un canvi de govern, hi pot haver canvis en aquesta política de cooperació?
No. Aquest és un tema molt nou i sestà començant, i la política de cooperació sha fet molt consensuada; un exemple és que el pla director es va aprovar al Parlament per unanimitat de totes les forces polítiques. Amb una política nova i recent començada de cooperació al desenvolupament i feta amb consens, la meva voluntat és continuar al capdavant de lAgència. Cal dir també que la federació de ONG catalana ens ha donat tot el seu suport.
Com veus la política de cooperació al desenvolupament de lAjuntament cambrilenc?
Cambrils és un dels municipis que és membre dels Fons Català de Cooperació. Anualment destina recursos a projectes de desenvolupament i això és important.