Cultura

Eladi Dalmau, nou director de l’Escola Municipal de Música: “Si no hi ha una nova escola de música d’aquí a dos cursos hi haurà seriosos problemes de capacitat”

Per Lluís Rovira i Barenys

Eladi Dalmau, nou director de l’Escola Municipal de Música
Eladi Dalmau, professor de piano i de música de cambra, és, des de principis d’aquest curs, el nou director de l’Escola Municipal de Música en substitució de Miguel Gálvez, que n’ha ocupat la direcció el darrer any. El nou equip directiu el completen Raúl Jiménez, com a cap d’estudis, i Anna Amigó. Gálvez ho ha deixat, segons comenta Dalmau, a causa de la dificultat de compaginar la direcció de l’escola amb les tasques de compositor que també realitza. Aquest darrer curs Eladi Dalmau ja formava part de l’equip directiu com a cap d’estudis i és per això que de cara a aquest curs que s’ha iniciat s’ha proposat continuar la tasca encetada l’any passat, “l’any passat vam proposar tot un projecte curricular nou que s’està portant a terme enguany. Fruit d’aquest nou projecte aquest curs, per exemple, els alumnes de 5 anys ja poden començar a tocar el violí i el violoncel en lloc d’esperar fins als 7 anys”, va manifestar.

Manca d’espai al centre

Aquest curs hi ha 290 alumnes matriculats a l’Escola de Música. Això ha suposat un increment de 30 alumnes respecte a l’any passat i les previsions de cara a l’any vinent és que n’hi hagi 315. El nombre de professors també s’ha incrementat i ha passat dels 21 que hi havia el curs passat als 24 actuals. L’Escola de Música està impartint tres nivells, el cicle inicial, per a alumnes de 4 a 7 anys; el cicle de nivell elemental, per a alumnes d’entre 8 i 12 anys, i el nivell mitjà per a alumnes fins als 18 anys. Al centre també es fa la prova de pas de grau. Aquest increment d’activitat al centre havia fet que des de l’Escola de Música es demanés un nou mòdul per tal de donar servei aquest curs. El fet és que a l’inici de curs aquest mòdul no hi era ni tampoc s’havia fet la solució provisional que s’havia plantejat aquest estiu, fer un envà a la sala d’actes i partir-la en dos espais. Davant això el professorat del centre va decidir no fer classe el primer dia de curs, a meitats de setembre, com a mesura de protesta. Les coses van tornar a la normalitat l’endemà mateix, després d’haver-se reunit amb l’Ajuntament. Fruit d’aquesta reunió l’endemà mateix l’envà ja estava fet. A hores d’ara, a més, el mòdul sol·licitat ja està demanat i es preveu que arribi al centre el proper mes de desembre. Llavors es recuperarà l’aspecte anterior de la sala d’actes i es tirarà a terra l’envà.

La nova seu de l’Escola

L’Ajuntament ha encarregat als responsables de l’Escola Municipal de Música el projecte educatiu de la futura nova seu del centre. Segons Eladi Dalmau, “la nova escola és imprescindible. Tenint en compte aquest creixement continuat d’alumnes, preveiem que el curs que ve no, l’altre, tinguem seriosos problemes de capacitat. Haurem de comptar amb espais nous o ficar més mòduls, la qual cosa és difícil ja que no hi ha espai per col·locar-los. Amb una nova escola podríem arribar a tenir uns 500 alumnes quan estigués a ple rendiment, l’any 2020”.

§ Quatre anys a l’Escola de Música§

Eladi Dalmau és de Vinyols però resideix a Cambrils. La carrera la va fer al Conservatori del Liceu amb els mestres Cecilio Tieles i la pianista coreana See-on Myong. Ha treballat del 1992 al 1998 com a pianista acompanyant a l’aula de Peter Thiemann. Des de l’any 1999 fa de professor a l’Escola Municipal de Música. Dalmau s’ha especialitzat en música de cambra i pensa seguir amb aquesta activitat concertística.

§ El professor Raúl Jiménez participa al Cicle de Joves Intèrprets§

El professor de piano de l’Escola Municipal de Música, Raúl Jiménez, ha participat en el quart concert del Cicle de Joves Intèrprets al Palau de la Música de Barcelona, que es va celebrar el passat 29 d’octubre. Raúl Jiménez va començar els seus estudis de piano amb Christiane Lerouth. El seu aprenentatge el va continuar al Conservatori de Música de Vila-seca i al Conservatori de Música del Liceu de Barcelona. El 1995 es va traslladar a Londres a perfeccionar la seva formació musical. Ha aconseguit premis i reconeixements a Espanya i Itàlia, i ha fet recitals arreu d’Anglaterra, Suïssa i Romania.

§ Ramon Humet, professor de l’Escola de Música, estrena obra§

El professor d’anàlisi de l’Escola Municipal de Música, Ramon Humet Coderch, va fer l’estrena de la seva obra Wind on metal per a dos didgeridoos, percussió, electrònica i ballarina el passat 29 d’octubre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Ramon Humet ha estat recentment guardonat amb el premi internacional Mastlymodern 2003 de Dublín.

Comenta aquest article