Es presenta "Mireu com passen tocant els bastons" el llibre dedicat a l'estudi del ball de bastons de Cambrils
A dalt, Eduard Pellicer, Josep Martí, Àngel Vallverdú, Joan Recasens i Josep Maria Olivé abans de realitzar la presentació. A sota, la colla infantil realitzant una petita actuació en finalitzar l'acte |
La sala d'actes del Centre Cultural es va omplir d'amics, familiars i actuals i antics membres del Ball de Bastons de Cambrils. Destacar les intervencions d'Àngel Vallverdú el qual va dedicar una bona part del seu discurs a agrair l'ajuda de totes les persones que han col·laborat en la creació del llibre i la d'Eduard Pellicer, que utilitzant un discurs més proper al públic assistent va parlar sobre la tasca de recopilació de dades i va voler fer un recordatori per Josep Maria Ill que, juntament amb Cisco Mas, van ser els seus mestres, dient que "estaria molt content de veure l'estat del Ball de Bastons de Cambrils avui en dia".
En acabar l'acte la colla infantil del Ball de Bastons va realitzar una petita actuació al terrat del Centre Cultural on també es va servir cava per a tots els assistents.
"Apa minyones obriu les finestres, apa minyones obriu els balcons, mireu com passa la colla vella, mireu com passen tocant els bastons"
L'any 2007 es va celebrar el centenari de la primera notícia escrita del Ball de Bastons de Cambrils. Àngel Vallverdú explica que "era una vella idea fer una recopilació de les dades que existien, i des del Ball de Bastons es va creure oportú fer aquest estudi".
El llibre, de 271 pàgines, inclou una part històrica del que és el Ball de Bastons, una descripció formal del vestuari i tots els elements que s'utilitzen, i finalment una transcripció de les músiques i les coreografies, comparant-les amb els antecedents de Montblanc i de l'Espluga de Francolí ja que, tal i com va explicar Vallverdú, "són els referents més propers que tenim ja que venen d'un tronc comú però cadascú ha evolucionat de diferent manera mantenint unes característiques essencials".
Dintre de la història del Ball de Bastons de Cambrils, el llibre destaca algunes de les persones que més han marcat la colla, des dels germans Abellà, que són qui van portar el ball de Montblanc a Cambrils, fins a persones que encara estan en actiu com l'actual cap de colla Jordi Ferré. D'altra banda també es parla de les aturades que ha anat patint durant aquests anys i de la incorporació de les dones a la colla.
Pel que fa al títol escollit pel llibre, Àngel Vallverdú va explicar que coincideix amb una cantarella feta per Cisco Mas que acompanya el ball anomenat el Rossinyol i que diu "apa minyones obriu les finestres, apa minyones obriu els balcons, mireu com passa la colla vella, mireu com passen tocant els bastons". Vallverdú va comentar que "és una estrofa que em crida bastant l'atenció perquè a més inclou el verb tocar els bastons que avui en dia ja no s'utilitza".
S'han editat 1000 exemplars del llibre fets per Cossetània Edicions. L'obra es pot adquirir a totes les llibreries que distribueix Cossetània a un preu de 20 euros, i tal i com va comentar Vallverdú, "es mirarà de distribuir per Cambrils i que ni hagi al Centre Cultural, Patronat de Turisme i llocs semblants". De moment qui vulgui adquirir el llibre també es pot posar en contacte amb el Ball de Bastons de Cambrils.