Tema del mes

Tensió a la sala de plens

Per Lluís Rovira i Barenys, Berta Ruiz

Els regidors de la PLIC van ser els primers en abandonar la sala. Després van aixecar-se els regidors del PP i CiU

Per segona vegada en poc més de dos mesos, el ple municipal va viure moments de tensió motivats per la diferent interpretació del nou Reglament Orgànic Municipal (ROM) per part de l’alcalde, per una banda, i pels partits de l’oposició, per l’altra.

L’alcalde no va permetre el debat en la moció que els grups de l’oposició havien presentat sobre la implantació de les zones blaves i els regidors de l’oposició van decidir abandonar el ple quan s’estava abordant el darrer punt de l’ordre del dia, el del control de l’acció de govern.

Reprovació de la regidora de Mobilitat

El detonant d’aquesta situació va ser la moció sobre la implantació de les zones blaves a Cambrils, presentada pels tres grups de l’oposició. La moció detallava les “incidències produïdes i difoses als mitjans de comunicació” des que s’han implantat les zones blaves i concloïa amb 7 acords, en un dels quals es demanava la reprovació de la regidora de Mobilitat, “pel lamentable espectacle que ha ofert a la ciutadania, la seva nul·la capacitat de gestió i la seva manifesta manca de responsabilitat”.

En els altres punts es demanava que la regidora de Mobilitat declarés obertament si es va reunir amb les associacions de veïns del Port, la Pallissa, el Barri Antic i el Regueral, i, si ho va fer, que digués el contingut de les converses i els noms de les persones amb qui s’havia reunit. La moció també demanava a l’alcalde que expliqués els criteris que segueix a l’hora d’acceptar les reivindicacions dels veïns, “ja que a Cambrils, i en contra de les seves paraules, ha aplicat mesures diferents entre barris”.

Un altre dels acords de la moció és que s’especifiqui quan estaran a punt les zones d’aparcament alternatiu, “quins horaris s’establiran i que es publiciti en quines zones encara no s’aplica la tarifa establerta”. També que, “atenent a la irresponsabilitat de les seves paraules i al desconcert creat en la població, quedin sense efecte totes aquelles sancions imposades a les zones blaves”.

La moció demanava que l’alcalde expliqués clarament la seva posició respecte a les decisions de les associacions en general i valorés el funcionament dels mecanismes de participació ciutadana. També, que l’alcalde demanés excuses públiques als ciutadans de Cambrils per la confusió que ha creat amb les seves paraules.

“Mala educació a l’hora d’expressar-se”

L’alcalde va intervenir a continuació per manifestar la “mala educació de l’oposició a l’hora d’expressar-se” i va dir-los que havien utilitzat “un llenguatge dur, de combat”. L’alcalde va lliurar als diferents representants dels diferents partits un ampli informe com a resposta a la moció presentada per l’oposició. A continuació va replicar punt per punt els arguments de la moció farcint la seva explicació amb comentaris com “llegeixin l’informe, que així faran alguna cosa” o “vostès són un exemple del llenguatge fi”, i acusacions com la de fomentar les notícies sobre les zones blaves als mitjans de comunicació.

Sobre la reprovació a la regidora de Mobilitat, l’alcalde va dir que la regidora li mereixia la seva absoluta confiança “i les proves són més que evidents. Ella va voler la gestió d’aquesta àrea per tal de solucionar unes problemàtiques i aplicar una nova gestió del model policial, i em mereix tota la confiança”.

L’alcalde, en la seva intervenció, va explicar la necessitat de l’aparcament tarifat i les diferents associacions i entitats que s’hi han pronunciat a favor, així com els diferents informes de què es disposa “en el sentit de facilitar aparcament a la gent que ens visita per raons de turisme o de comerç”. També va dir que les zones blaves a Cambrils existeixen des de l’any 1993 i des de llavors han manat diferents forces polítiques a Cambrils i no s’han tocat les zones blaves. Respecte a la participació ciutadana, va detallar també totes les entitats i consells consultius que s’han creat a Cambrils des que estan al govern.

Traca final

Un cop feta la seva exposició, l’alcalde va demanar que es votés la moció. Davant l’intent dels regidors de l’oposició d’intervenir al ple, l’alcalde va dir que no es generava debat. La regidora de CiU Mercè Dalmau va dir que tenien dret a intervenir al ple i l’alcalde va respondre que l’article 89 del ROM, “que vostès tan bé coneixen, diu que els precs i preguntes no donaran lloc a debat”. La regidora del PP Carme Cros va dir que el seu partit havia votat a favor del ROM, “a veure si se’n assabenta d’una vegada” i que tenien dret a intervenir. L’alcalde anava tallant la intervenció de la regidora del PP repetint que no tenia la paraula fins que va pronunciar un definitiu: “no té la paraula”. A continuació es va fer la votació i la moció va ser rebutjada amb els 11 vots del govern.

Tot seguit, s’havien de fer les preguntes dels diferents partits de l’oposició. El regidor de la PLIC Xavier Martí va dir que en vista del que havia passat, el seu grup abandonava el ple. Els altres dos grups de l’oposició van fer el mateix i el ple es va donar per acabat davant l’estupefacció del poc públic present a la sala. Val a dir que abans de la moció s’havien respost les cinc preguntes, quatre del PP i una de la PLIC, formulades en l’anterior ple.

§ L’equip de govern titlla els regidors de l’oposició d’irresponsables i antidemocràtics per abandonar la sessió plenària§ L’equip de govern va emetre, el dia següent, un comunicat sobre els fets que van produir-se en aquesta sessió plenària. Segons el comunicat, “el govern municipal rebutja el comportament de l’oposició per abandonar la sessió plenària i vol expressar el rebuig, la condemna i la seva indignació davant d’aquest acte d’irresponsabilitat i antidemocràcia per part dels grups de l’oposició”.

En el comunicat es manifesta en tota una sèrie de punts el següent: “que la moció presentada pels grups de l’oposició es va presentar fora del termini legal per ser inclòs dins de l’ordre del dia del ple, i per això, tal com dicta el ROM, es va incloure dins el punt de precs i preguntes, sense cap objecció per part de l’oposició”; “que el ROM, en el seu article 89, diu que ‘els precs i preguntes no donaran lloc a debat’”; que “el ROM va ser aprovat per unanimitat de tots els grups municipals”, i que “tots els regidors estan obligats a respectar les normes del ROM”.

El comunicat continuava dient que “l’oposició demana reiteradament que s’apliqui el ROM i quan no els afavoreix demostren actituds d’indignació”. “Considerem que aquesta actitud d’abandonar el ple és un acte d’immaduresa política i una falta de respecte cap als electors, a qui representen durant les sessions plenàries” i que “aquestes actituds radicals en abandonar el ple, no es produeixen en cap àmbit dels organismes democràtics”.

L’escrit de l’equip de govern continua afegint que “considerem sospitós que els tres grups actuessin de la mateixa manera, de forma ràpida i contundent, i això ens fa pensar que l’abandonament del ple respon a una actitud premeditada que parteix de consignes per crispar la vida política municipal, que el govern de l’Ajuntament rebutgem”, a més, “els valors de la democràcia s’assenten en unes normes que ens autoimposem per a un funcionament ordenat de la institució que respecti els drets i deures de tots els que estem interactuant en un mateix fòrum”.

Finalment, el comunicat manifesta que “reprovem l’actitud dels regidors dels grups municipals de la PLIC, PP i CiU, els demanem una profunda reflexió sobre els fets ocorreguts i que, en exercici de les seves responsabilitats de representació de la ciutadania, adoptin actituds més respectuoses amb les normes i amb la democràcia”.
§ Roda de premsa conjunta dels partits de l’oposició “Si no sap estar a l’alçada del seu càrrec, vagi-se’n d’una vegada i retorni la tranquil·litat i les bones maneres a l’Ajuntament”§


Tots els regidors de l’oposició van ser presents a la roda de premsa que es va celebrar davant de la Casa de la Vila
Els tres grups de l’oposició van respondre ràpidament el comunicat del govern municipal i van convocar una roda de premsa, el mateix dia 4 de juliol, just davant de les portes de la Casa de la Vila com a protesta als darrers fets ocorreguts durant el plenari del dia anterior.

Carme Cros (PP):
“Va contestar a la moció amb un discurs que perfectament podrien signar Hugo Chávez o Fidel Castro”

La portaveu del PP –Carme Cros– va ser l’encarregada de llegir el comunicat conjunt en què hi deia: “en el ple vam assistir a un nou exercici de despotisme per part del senyor Benaiges, en el qual s’ha dedicat a menysprear els representants d’algunes associacions tan sols pel fet de defensar posicions que ell ha encoratjat amb les seves paraules i que li porten la contrària. Que menyspreï l’oposició amb les seves maneres, superb i prepotent, ja no ens sorprèn, però que faci el mateix amb els representants dels veïns de Cambrils, comença a causar-nos una gran preocupació”.

El comunicat conjunt afegia que “el senyor demostra dia a dia que governa per a uns quants, menyspreant els altres, va creuar les barreres de l’educació i les bones formes. Va contestar a la moció que va presentar l’oposició en ple amb un discurs que perfectament podrien signar Hugo Chávez o Fidel Castro. Després d’una lectura del mateix, vam constatar que no contesta a la gran part de les qüestions que se li plantegen en la moció i es limita a detallar generalitats i obvietats, això sí, de forma molt extensa. Tan extensa que, suposem, ha pretès acovardir els grups d’oposició usant mitjans públics. Exactament igual va succeir amb el pols de les tanques encadenades als arbres. Segur que a l’alcalde li encantaria encadenar els regidors de l’oposició i tancar les seves boques, però no ho va aconseguir. Si no li agrada el que escolta, governi millor. Si no vol que denunciem els seus excessos i actituds caciquils, rectifiqui i comporti’s a la mesura del càrrec que exerceix i, per cert, molt ben remunerat”.

“Cada vegada veiem més clar que la funció primordial d’aquest rom era emmordassar qualsevol veu discordant”

Sobre l’aplicació del Reglament Orgànic Municipal (ROM), el comunicat de l’oposició apunta que “cada vegada veiem més clar que la funció primordial d’aquest ROM era emmordassar qualsevol veu discordant, segons hem constatat en els últims plens, evitant que s’escolti la veu de milers de veïns de Cambrils que ja no es veuen representats pel tripartit. Benaiges va evitar contestar a unes senzilles i directes preguntes amb un ferregós informe i un discurs de 40 minuts, farcit de desqualificacions i insults tant a l’oposició com a les associacions veïnals. I va arrodonir l’espectacle, una vegada més, manant callar els regidors. Quina lliçó de democràcia! Quina transparència!”. El comunicat tancava demanant excuses a Robert Benaiges, “una vegada més. Ja sabem que li encanta destacar en els mitjans de comunicació que Cambrils no té l’oposició que es mereix, però fins i tot les associacions de veïns li posen en evidència que Cambrils no té el govern que es mereix. I recordi vostè qui és i a qui representa: no només els que voten el seu partit sinó tots els cambrilencs. Si no sap estar a l’alçada del seu càrrec, vagi-se’n d’una vegada i retorni la tranquil·litat i les bones maneres a una institució que està per sobre de la seva forma d’actuar i de les seves males maneres”.

Mercè Dalmau (CiU):
“Com a regidors, se’ns van vulnerar els nostres drets a participar en el plenari i a debatre la moció”

Per la seva part, Mercè Dalmau va explicar que els tres grups de l’oposició presentaran un recurs de reposició a l’acta del ple, demanant que es declari nul·la la votació i l’acord pel qual es va rebutjar la moció. Dalmau va explicar que les mocions s’han de presentar en el registre general de la corporació amb un mínim de 3 dies hàbils abans del ple, i durant la roda de premsa els tres grups van repartir còpies d’aquest escrit amb data de dilluns 30 de juny. La portaveu de CiU també va voler aclarir que en cap cas una moció s’inclou en l’apartat de precs i preguntes –motiu pel qual l’alcalde no va donar lloc a debat– i va remarcar que la moció havia de ser debatuda en el plenari per tots els grups abans de fer-se la votació.

Mercè Dalmau també va anunciar que els grups de l’oposició faran una denúncia a la Direcció General d’Administració Local, “perquè, com a regidors, se’ns van vulnerar els nostres drets a participar en el plenari i a debatre la moció”.

Finalment, la portaveu de CiU també va voler “apel·lar a la història” i va explicar que durant el mandat de 1987-1991, quan Robert Benaiges i Joan Mas eren regidors, el grup del PSC també va abandonar el ple. Per Dalmau, “moltes vegades perdem de vista la memòria històrica, segons en quin cantó s’estigui. Això hauria d’ajudar a reflexionar”.

Xavier Martí (PLIC):
“El senyor alcalde parla de falta de respecte, quan ell no n’ha tingut mai per l’oposició”

El portaveu de la PLIC –Xavier Martí– va criticar el comunicat emès per l’equip de govern en què es parlava “d’irresponsabilitat i antidemocràcia dels grups de l’oposició”. Sobre això, Martí va afirmar que “el senyor alcalde parla de falta de respecte, quan ell no n’ha tingut mai per l’oposició. “Aquest senyor el que fa és crear un ROM, consensuar-lo amb tothom i després aplicar-lo a la seva manera, i el primer a vulnerar el ROM va ser ell mateix. La democràcia es basa en les llibertats personals, en les llibertats d’expressió, cosa que nosaltres no tenim”. Martí va recordar que “primer, per uns articles d’opinió se’ns treu del butlletí municipal, el reglament per intervenir a la ràdio i televisió encara no el tenim fet, els plenaris s’han convertit en una fórmula de ‘vostès pregunten, jo responc i aquí s’ha acabat el debat!’.  Si no podem parlar al ple, on hem de formular les peticions i queixes dels nostres veïns. Si ens treuen el ple de l’Ajuntament, què hi fem al ple? Si això es democràcia, que s’ho faci mirar; deu ser la seva democràcia”.

§ S’aprova un expedient de modificació de suplement de crèdit de prop de 3 milions d’euros§ Un dels principals punts que es van aprovar en aquest ple del dia 3 de juliol, amb els vots favorables de l’equip de govern i l’abstenció dels tres de l’oposició va ser l’expedient de modificació de suplement de crèdits i crèdits extraordinaris per valor d’uns 3 milions d’euros aproximadament, “per tal d’afrontar algunes despeses extraordinàries que han sorgit per circumstàncies diverses”, segons va explicar l’alcalde, com per exemple, l’increment del servei de neteja i la recollida d’escombraries a tot el municipi –amb la posada en funcionament de nous espais com el nou passeig de ponent–, les obres d’urbanització de la cava de Nou Cambrils, un suplement per a la Policia Local o diverses subvencions a entitats esportives i culturals, segons va detallar també la regidora d’Hisenda i Gestió Estratègica –Anna Peláez–.

Els tres grups de l’oposició –PP, CiU i PLIC– van abstenir-se en aquest punt, ja que tots tres van manifestar una clara falta de previsió en les diferents partides. A això, l’alcalde va respondre que el pressupost és un element dinàmic que ha d’ajustar-se als diferents requeriments que es necessitin.

Dins de l’àmbit econòmic, el ple també va aprovar el tercer reconeixement de crèdit del Patronat de Turisme per valor d’uns 2.500 euros, una quarta modificació de crèdit del Patronat de Turisme per valor d’uns 186.700 euros, un reconeixement de crèdit del Patronat de Ràdio i TV per uns 9.958 euros i l’aprovació del tercer expedient de modificació de crèdit del Patronat de Música per valor d’uns 83.000 euros. Tot plegat, es va aprovar amb els vots de l’equip de govern i les abstencions dels tres grups de l’oposició.

Aprovació de la memòria i estatuts de l’Entitat Pública Empresarial Local de Ràdio i Televisió

Un altre dels punts importants va ser l’aprovació de la presa en consideracions de la memòria, estatuts i resta de documentació annexa de l’Entitat Pública Empresarial Local de Ràdio i Televisió en substitució de l’Organisme Autònom existent.

Segons va explicar Robert Benaiges, “aquest organisme ha de permetre una major autonomia de la Ràdio i la Televisió de Cambrils en dos aspectes: una millora de la gestió interna i una major autonomia a l’hora de gestionar els recursos econòmics en temes de publicitat i temes que derivin d’ingressos extraordinaris, i que aquests puguin ser gestionats d’una manera més directa i, per tant, amb una menor dependència de la subvenció municipal. Aquesta és la filosofia, perquè en el futur derivi, si és possible, en un autofinançament de l’organisme”. Aquest punt va ser aprovar amb els vots de l’equip de govern i de la PLIC.

Altres punts del ple ordinari

El ple ordinari va aprovar la concertació d’un préstec de finançament per a projectes d’inversió per a aquest 2008. Aquest crèdit –pactat amb una entitat bancària–, segons va explicar Benaiges, puja 6 milions d’euros dels 12 milions d’euros totals del pressupost d’inversions per a aquest any. Els altres 6 milions es rebran en forma de subvenció per part de Turisme de l’Estat.

La sessió plenària també va aprovar la formalització de préstec amb l’Institut Català de Finances destinat a l’obra dels vestuaris de la pista d’atletisme i dels nous camps de futbol, per valor d’uns 240.000 euros. També es va aprovar la modificació de bases d’execució del pressupost, per tal d’ajustar-se a l’entrada en vigor de la nova llei de contractes del sector públic; i el conveni amb l’Agència Catalana de Certificació per tal de ser una entitat de registre de certificacions digitals, ja que s’ha posat en marxa el projecte e-Cambrils.

D’altra banda, també es va aprovar un conveni amb el Servei Català de Trànsit en l’àmbit de l’educació viària, així com un conveni amb el Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, per la delegació de competències sancionadores a la Policia Local . També es va aprovar el conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Vinyols i els Arcs relatiu per condicionar com a aparcament públic de vehicles en superfície dues finques que estan situades darrere de l’Ajuntament i la constitució i normes del consell de barri del Regueral, Sol Cambrils i Cambrils Badia.

Comenta aquest article