Cultura

Es presenta el cicle "Accions de pau en temps de guerra" centrat en la figura del cardenal Vidal i Barraquer

Per Berta Ruiz



D'esquerra a dreta: Gerard Martí, Josep M. Vidal i Barraquer, Robert Benaiges, Joan Recasens i Montserrat Flores
Seguint amb la línia de treball sobre la Guerra Civil encetada l'any 2006 des de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils, enguany es posa marxa el tercer cicle, aquesta vegada sota el títol de "Accions de pau en temps de guerra".

El cicle d'enguany donarà un especial protagonisme a la figura del cardenal Vidal i Barraquer, i a la seva tasca diplomàtica, política i el seu posicionament abans, durant i després del conflicte. Les activitats d'aquest nou cicle que s'allargarà entre els mesos d'octubre i novembre va ser presentat ahir al matí, comptant amb la presència de l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, el regidor de Cultura –Joan Recasens–, el director del Museu d'Història de Cambrils –Gerard Martí–, l'arxivera municipal –Montserrat Flores– i Josep M. Vidal i Barraquer, com a representant de la família Vidal i Barraquer.

Conèixer la figura del cardenal Vidal i Barraquer, el Cardenal de la Pau

Sobre aquest nou cicle d'activitats, el regidor de Cultura –Joan Recasens– va destacar "els esforços que es fan per recuperar la memòria històrica a Cambrils, i enguany amb un important gruix de les activitats relacionades amb la figura del cardenal. Una figura que ha estat estudiada de manera molt acadèmica, i ara el que volem és apropar-la molt més i que es reconeguin les accions i el seu paper fonamental en temps difícils". Per la seva part, Josep Maria Vidal i Barraquer –també present ahir en la presentació del cicle– va mostrar-se molt agraït i satisfet que es dediquin unes jornades a la figura del cardenal Vidal i Barraquer, i "que puguin aflorar anècdotes, dades, informacions i fets que estaven en la memòria col·lectiva de la població, i que poden contribuir a millorar la informació, no només del personatge, sinó també del moment tan complex que es va viure. El plantejament del cicle d'activitats és excel·lent, perquè posa accent en la faceta més humana 70 anys després".

El director del Museu d'Història de Cambrils –Gerard Martí– també va voler insistir que des de l'any 2006, quan es van encetar els treballs de recerca, "vam tenir molt clar que ens havíem de centrar sobretot en les víctimes, que van partir bombardejos, l'exili, rebuig social o presó. Centrar-nos en les víctimes ha estat la nostre obsessió, per tal d'aconseguir un debat i un diàleg sobre aspectes que fins ara no havien sortit. El treball iniciat l'any 2006, amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat ja està començant a donar els seus fruits,  i enguany presentarem el primer llibre amb tota la informació recollida sobre l'Hospital de Sang de Cambrils".

Programa d'activitats

Finalment, l'arxivera municipal –Montserrat Flores– va fer repàs de les activitats del cicle "Accions de Pau en temps de guerra". El programa d'activitats s'encetarà aquest mateix dijous amb la inauguració de l'exposició "Cultura de Pau", que tindrà lloc a l'Espai El Pati del Centre Cultural a partir de les vuit del vespre.
El divendres 24 d'octubre es farà una xerrada dins de la sessió del club de Lectura de la Biblioteca sobre el llibre "Francesc Vidal i Barraquer", de Mossèn Josep Raventós, que estarà present en l'acte, juntament amb Margarita Mauri. El dia 5 de novembre es farà la conferència "Vidal i Barraquer i l'Església catalana davant de la guerra civil", a càrrec de Mossèn Josep Raventós al Centre Cultural.

"Al servei dels ferits", serà la primera publicació de "Camins: Revista de Patrimoni Cultural de Cambrils"

El diumenge 16 de novembre tindrà lloc una de les activitats estrella de cada cicle, amb la ruta comentada pels diferents carrers i espais relacionats amb la infantesa, vida i records del Cardenal de la Pau. El dia 21 de novembre, es farà una nova conferència sota el títol de "El cardenal Vidal i Barraquer: un exemple del primer exili de la Guerra Civil (1936-1939), amb un dels principals experts en aquest tema, Rubèn Doll Petit. Finalment, el dia 26 de novembre es tancarà el cicle amb la presentació del primer número de la revista científica "Camins: Revista de Patrimoni Cultural de Cambrils". Aquest primer treball portarà per títol "Al servei dels ferits: recull de fonts sobre l'Hospital de Sang de Cambrils". Aquest projecte recull el treball de recerca realitzat en els darrers mesos des del Museu d'Història i l'Arxiu Municipal sobre la trajectòria de l'Hospital de Sang de Cambrils –situat a la Casa Sant Josep– durant el conflicte. L'historiador cambrilenc Manel Tarés ha elaborat l'important volum d'informacions que han proporcionat els testimonis orals, els documents textuals i les fotografies recollides.

Comenta aquest article