Societat

El grup de suport a l’alletament matern de Cambrils fa un any

Per Franc Prats

Muntsa Roca, la segona per la dreta, és la monitora del grup de suport de Cambrils
Des de fa gairebé un any un grup de suport a l’alletament matern de la Lliga de la Llet de Catalunya funciona a Cambrils gràcies a la iniciativa de Muntsa Roca, la monitora d’aquest grup. La Lliga de la Llet és una ONG internacional –La Leche League Internationl (ILL)– reconeguda per l’OMS i la UNICEF, i treballa amb un comitè mèdic de consulta. La Lliga de la Llet està representada per les seves monitores, mares que han alletat almenys un fill i han estat acuradament preparades per ajudar altres mares a alletar els seus fills. Ofereixen un servei complementari al del metge i al del personal sanitari, basat en l’ajuda que una mare pot oferir a una altra mare. Les monitores es presten voluntàriament per oferir ajut a les mares que ho requereixen per mitjà de reunions periòdiques, consultes telefòniques i publicacions. La Lliga de la Llet de Catalunya (LLLC) és una associació constituïda legalment que agrupa les monitores d’alletament catalanes acreditades per La Leche League International.

Muntsa Roca, la monitora de Cambrils

La Lliga de la Llet de Catalunya està organitzada en base a diferents grups de suport arreu del territori català. Cada grup té les seves monitores responsables, que organitzen les reunions de mares a la zona que tenen assignada. Aquest és el cas de Muntsa Roca, la monitora responsable del grup d’alletament de Cambrils. Muntsa Roca es va animar a formar-se com a monitora i fundar un grup a Cambrils després de la seva experiència amb l’alletament dels seus fills. “Vaig tenir problemes amb el pediatre, perquè no ens enteníem: jo volia continuar alletant i segons ell ho havia de deixar. A la Lliga de la Llet, a Barcelona, vaig tenir molt de suport, em van adreçar a un pediatre expert en alletament matern, vaig aprendre molt i em va anar molt bé” comenta Muntsa Roca. Gràcies a aquesta experiència la Muntsa va “tenir la necessitat de poder transmetre-la perquè les mares que no alleten no saben el que es perden. Llavors vaig continuar assistint a les reunions, fins que un dia vaig decidir fer-me monitora”. Les circumstàncies personals la van portar a establir-se a Cambrils i un cop aquí, “l’any passat vaig decidir-m’hi, vaig anar a veure els pediatres i també a Benestar Social i en aquell moment vaig dir ‘mira, ara és el moment que em sento bé per iniciar un grup’. I va ser començar a parlar amb la gent i la resposta ha estat molt positiva”.

El grup de Cambrils

El Departament de Benestar Social li va cedir un espai al Centre Cívic Alba perquè el seu grup pogués fer les reunions un parell de vegades al mes. En aquestes reunions les mares plantegen els seus dubtes, les seves preocupacions i la monitora els explica la seva experiència i posa al seu abast tota la informació i tots els seus coneixements. També en aquestes reunions es fan xerrades al voltant d’algun tema relacionat amb l’alletament. Les reunions estan obertes també a les parelles, familiars o acompanyants de les mares.

Els beneficis de l’alletament matern

Segons Muntsa Roca, “la llet materna és el millor aliment, el que s’assimila millor... Al nen el protegeix d’al·lèrgies i de malalties i té molts beneficis també per a la mare. El cos de la mare necessita donar aquest aliment, perquè el seu cos està preparat per a això, per donar aliment s’ha engreixat i té unes reserves energètiques per transmetre al fill”. D’altra banda, “hi ha una part de suport emocional per al bebè i per a la mare, perquè l’alletament no només és donar aliment nutritiu sinó també aliment emocional, consola el nen i al mateix temps li dóna plaer. L’alletament és la continuïtat d’un procés: hi ha la concepció, hi ha la gestació, hi ha el part i hi ha l’alletament. Si no s’alleta, es trenca el procés i es produeix una descompensació: la recuperació del cos de la mare s’haurà de fer amb règims, a banda que el cos de la dona que està alletant està en una situació hormonal diferent”.

Atenció personal

Muntsa Roca ens explica que cada monitora i cada grup s’organitza segons la disponibilitat de les persones que la integren per fer el tipus d’atenció que puguin o vulguin fer. Hi ha grups que tenen dues o tres monitores i hi ha grups més reduïts com el de Cambrils, ja que només és ella sola. Així doncs, Muntsa Roca a banda d’atendre les mares a les reunions al centre cívic, fa atenció telefònica i també per Internet, sempre dins de les seves possibilitats, fins i tot ha tingut visites a casa, tot i que en casos d’urgència. “Nosaltres el que fem no és donar consell, és donar informació, oferir suport emocional i transmetre experiències de mare a mare”.
Totes aquelles mares que vulguin tenir més informació sobre l’alletament matern o es vulguin afegir al grup de Cambrils tenen diverses vies per poder fer-ho: assistint a les reunions del tercer divendres de cada mes de les 17.30 a les 19 hores al Centre Cívic Alba (la Parellada) o contactant amb Muntsa Roca al telèfon 977 36 65 07. També poden fer petició d’informació o fer consultes a través del correu electrònic general de la Lliga consultes@lalligadelallet.org. Per a informació general sobre la Lliga de la Llet de Catalunya es pot visitar també la seva web <http://www.lalligadelallet.org/>.

§ La Setmana Mundial de l’Alletament Matern, a Cambrils§

A Catalunya la Setmana Mundial de l’Alletament Matern se celebra la segona setmana d’octubre. Per celebrar-la a Cambrils, Muntsa Roca ha preparat un acte el dia 10 d’octubre a les 6 de la tarda al Centre Cultural. L’acte consisteix en una presentació de la Setmana Mundial i de la Lliga de la Llet, i la conferència “Amor i salut: el mètode mare cangur per a nadons”, a càrrec del doctor Adolf Gómez Papi, pediatra-neonatòleg de la unitat de prematurs de l’hospital Joan XXIII de Tarragona.

Comenta aquest article