Cultura

Margarita Mauri presenta el seu estudi sobre el pensament de Vidal i Barraquer

Per Ignasi Martí

D’esquerra a dreta, Robert Benaiges, Margarita Mauri i mossèn Josep Raventós en la presentació del llibre
Divendres 9 de setembre la sala d’actes del Centre Cultural es va omplir de gom a gom per tal d’assistir a la presentació del llibre de Margarita Mauri, mereixedora de la IV Beca de Recerca “Vila de Cambrils” que atorga l’Ajuntament. L’alcalde, Robert Benaiges, va qualificar el Cardenal com a “figura de referència històrica més rellevant del segle XX” a Cambrils. Benaiges es va excusar per les “mancances tècniques” del llibre, que es podia adquirir en aquell mateix moment, i va anunciar que serien rectificades en una segona edició que sortiria en les setmanes següents i que es podria obtenir gratuïtament presentant l’exemplar defectuós.

La presentació

La presentació del llibre El pensament del cardenal Vidal i Barraquer va anar a càrrec de mossèn Josep Raventós, que va començar expressant la seva sorpresa per l’encàrrec que se li havia fet i que només va acceptar “per la insistència de l’autora”. Raventós, bon coneixedor de la figura del Cardenal, va destacar del llibre de Margarita Mauri que “no es tracta d’una altra biografia, defuig de l’anàlisi política i se centra en el pensament” del cambrilenc il·lustre. Aquesta investigació ha estat possible gràcies a la lectura de “pastorals, cartes i pròlegs de llibres”, amb la qual cosa Margarita Mauri aconsegueix “exposar les idees del Cardenal” i “no valorar-les”. Josep Raventós també va exaltar de l’autora, doctora en Filosofia, l’estil planer i directe dels textos que convida a la lectura. Tanmateix, l’element que més va destacar de l’obra és el fet que segons Raventós “ningú s’ha dedicat a estudiar el pensament del Cardenal” i en aquest cas Mauri “ofereix una visió complementària” per la simple raó “que és la primera dona laica” que es dedica a analitzar aquest personatge. És per això que Josep Raventós va definir el llibre com “un regal” per a la bibliografia dedicada a Vidal i Barraquer. Per acabar va voler deixar evident que la figura de “Vidal i Barraquer continua sent un exemple” per al món actual, per això calen estudis crítics com aquest, “no podem ser presoners de la memòria ni de l’oblit”.

Motius personals

Margarita Mauri va explicar l’estreta vinculació professional del seu pare, Ramon Mauri, amb Josep Vidal i Barraquer, que dirigia l’Estació Enològica de Reus, on ell treballava. Va confessar que per aquest motiu feia molts anys que es veia amb la motivació d’engegar un treball sobre el pensament del Cardenal. Precisament va ser amb mossèn Raventós amb la primera persona amb qui es va posar en contacte quan es va decidir a tirar endavant el projecte. És per això que li va agrair l’aportació del seu coneixement sobre el Cardenal i el contacte que li va facilitar amb la família Vidal-Barraquer. També va agrair les facilitats que se li van donar des del Departament de Cultura de l’Ajuntament. Després va fer una breu definició dels trets més destacats de la personalitat de Francesc Vidal i Barraquer, que va definir com a “persona fidel al Vaticà i que estimava la seva terra i la seva llengua, però sense ser nacionalista” en el terme que tenim entès avui en dia. Va afegir que va viure “dolorosament el seu exili” i que sempre va preferir “el diàleg a la discussió.”

Comenta aquest article