Societat

Conferències, taules rodones i tallers en el I Congrés de la Gastronomia Mediterrània

Per Èlia Bellmunt

Inauguració del congrés a l’hotel Tryp Port Cambrils

El I Congrés de la Gastronomia Mediterrània es va celebrar els dies 10 i 11 d’octubre dins els actes de “Cambrils 2005: Univers Gastronòmic de la Mediterrània” amb la inscripció de més d’un centenar de persones. Molts dels assistents eren estudiants i professionals del món de la gastronomia, però el congrés també era obert al públic en general. Val a dir que, de cara als propers anys, els alumnes de la URV (Universitat Rovira i Virgili) podran obtenir crèdits de lliure elecció si assisteixen al congrés. D’altra banda, en el marc d’aquest primer congrés també es va presentar públicament l’Observatori Gastronòmic de Cambrils.

La inauguració

Tot i que s’havia anunciat la presència de Josep Bargalló –conseller pimer de la Generalitat de Catalunya– a l’acte d’inauguració, finalment no hi va assistir. En el seu lloc hi va participar Jordi Casadevall i Camps –director dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Comerç, Turisme i Consum de la Generalitat de Catalunya–, que també va voler excusar l’absència de Josep Huguet –conseller de Comerç, Turisme i Consum de la Generalitat de Catalunya–. La resta d’autoritats que van prendre la paraula durant la inauguració van ser Joan Aregio –president de la Diputació de Tarragona–, Salvador Anton –president de la comissió gestora de l’Escola Universitària de Turisme i Oci de la URV– i Robert Benaiges –alcalde de Cambrils–. Al seu torn, Anton també va disculpar l’absència de Lluís Arola –rector de la URV–.

Cuiners cambrilencs

Els dos dies de congrés es van estructurar de la mateixa manera: una conferència i una taula rodona al matí i tres tallers a la tarda. Les conferències van anar a càrrec de Miquel Sánchez –xef del restaurant L’Esguard– i d’Eduard Mata –director de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària–.

Carles Revés –director de l’Editorial Planeta– va ser el moderador de la taula rodona “La globalització en el món de la gastronomia: mantenir o fusionar estils i cultures”. Hi van participar Josep M. Kao –xef del restaurant Shangai–, Xavier Pellicer –xef de restaurant Àbac–, Salvador Anton –president de la comissió gestora de l’Escola Universitària de Turisme i Oci de la URV– i els cambrilencs Joan Pedrell –director-propietari del restaurant Joan Gatell– i Joan Bosch –xef del restaurant Can Bosch–.

La segona taula rodona va estar moderada per Xavier Agulló –periodista i crític gastronòmic–. Koldo Royo –xef del restaurant Koldo Royo–, el cambrilenc Xavier Ferraté –xef del restaurant Bresca–, Miquel À. López –director general d’ON-Comunicación–, Carles Revés –director de l’Editorial Planeta– i Manel Canyameres –soci del Grup CADE Consultors– van debatre sobre “La restauració, promoció i negoci”.

Demostració de pizza acrobàtica a càrrec de Fabian Martín, campió d’Europa d’aquesta modalitat
“Workshops”

Els workshops (tallers monogràfics) del congrés van consisitir en una explicació i alhora una demostració en directe de les especialitats de cada convidat. En alguns casos fins i tot van donar a provar els plats que cuinaven en directe durant la seva intervenció.

Miquel Sánchez –xef del restaurant L’Esguard– hi va presentar el Micri, un producte innovador que es pot emprar com a base de molts plats. Fabián Martín –xef de la Pizzeria-Taller Fabián– va preparar algunes de les seves pizzes més originals: una pizza beguda i una altra que es menja amb bastonets xinesos. Martín, que és el campió europeu de pizza acrobàtica, experimental i de qualitat va acabar la seva exhibició amb una demostració de les seves habilitats.

La resta de convidats als tallers van ser Josep M. Kao –xef del restaurant Shangai–, Pere Castells –responsable del Departament Científic de la Fundació Alícia–, la cambrilenca Montserrat Abellà –pastissera del restaurant Santceloni– i Antoni Bru –president de l’Associació de Sommeliers de Tarragona–.

Observatori Gastronòmic

En el marc del primer congrés es va signar un conveni-protocol que donava pas a la creació de l’Observatori Gastronòmic de Cambrils. Aquest ens està integrat per l’Ajuntament de Cambrils, la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’IES Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils. Més endavant també es preveu incorporar-hi els col·lectius professionals i empresarials que constitueixen el sector. L’Observatori tindrà una àrea d’investigació dirigida als estudiants, una àrea de promoció que divulgarà estudis i una àrea de formació. Es preveu que l’Observatori sigui una espai de debat en què s’oferiran jornades, seminaris i conferències. En un futur, segons apuntava l’alcalde –Robert Benaiges–, podria ser que l’Observatori arribés a tenir una seu física.

Comenta aquest article