| |
|
El I Congrés de la Gastronomia Mediterrània es va celebrar els dies 10 i 11 doctubre dins els actes de Cambrils 2005: Univers Gastronòmic de la Mediterrània amb la inscripció de més dun centenar de persones. Molts dels assistents eren estudiants i professionals del món de la gastronomia, però el congrés també era obert al públic en general. Val a dir que, de cara als propers anys, els alumnes de la URV (Universitat Rovira i Virgili) podran obtenir crèdits de lliure elecció si assisteixen al congrés. Daltra banda, en el marc daquest primer congrés també es va presentar públicament lObservatori Gastronòmic de Cambrils.
La inauguració
Tot i que shavia anunciat la presència de Josep Bargalló conseller pimer de la Generalitat de Catalunya a lacte dinauguració, finalment no hi va assistir. En el seu lloc hi va participar Jordi Casadevall i Camps director dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Comerç, Turisme i Consum de la Generalitat de Catalunya, que també va voler excusar labsència de Josep Huguet conseller de Comerç, Turisme i Consum de la Generalitat de Catalunya. La resta dautoritats que van prendre la paraula durant la inauguració van ser Joan Aregio president de la Diputació de Tarragona, Salvador Anton president de la comissió gestora de lEscola Universitària de Turisme i Oci de la URV i Robert Benaiges alcalde de Cambrils. Al seu torn, Anton també va disculpar labsència de Lluís Arola rector de la URV.
Cuiners cambrilencs
Els dos dies de congrés es van estructurar de la mateixa manera: una conferència i una taula rodona al matí i tres tallers a la tarda. Les conferències van anar a càrrec de Miquel Sánchez xef del restaurant LEsguard i dEduard Mata director de lAgència Catalana de Seguretat Alimentària.
Carles Revés director de lEditorial Planeta va ser el moderador de la taula rodona La globalització en el món de la gastronomia: mantenir o fusionar estils i cultures. Hi van participar Josep M. Kao xef del restaurant Shangai, Xavier Pellicer xef de restaurant Àbac, Salvador Anton president de la comissió gestora de lEscola Universitària de Turisme i Oci de la URV i els cambrilencs Joan Pedrell director-propietari del restaurant Joan Gatell i Joan Bosch xef del restaurant Can Bosch.
La segona taula rodona va estar moderada per Xavier Agulló periodista i crític gastronòmic. Koldo Royo xef del restaurant Koldo Royo, el cambrilenc Xavier Ferraté xef del restaurant Bresca, Miquel À. López director general dON-Comunicación, Carles Revés director de lEditorial Planeta i Manel Canyameres soci del Grup CADE Consultors van debatre sobre La restauració, promoció i negoci.
Workshops
Els workshops (tallers monogràfics) del congrés van consisitir en una explicació i alhora una demostració en directe de les especialitats de cada convidat. En alguns casos fins i tot van donar a provar els plats que cuinaven en directe durant la seva intervenció.
Miquel Sánchez xef del restaurant LEsguard hi va presentar el Micri, un producte innovador que es pot emprar com a base de molts plats. Fabián Martín xef de la Pizzeria-Taller Fabián va preparar algunes de les seves pizzes més originals: una pizza beguda i una altra que es menja amb bastonets xinesos. Martín, que és el campió europeu de pizza acrobàtica, experimental i de qualitat va acabar la seva exhibició amb una demostració de les seves habilitats.
La resta de convidats als tallers van ser Josep M. Kao xef del restaurant Shangai, Pere Castells responsable del Departament Científic de la Fundació Alícia, la cambrilenca Montserrat Abellà pastissera del restaurant Santceloni i Antoni Bru president de lAssociació de Sommeliers de Tarragona.
Observatori Gastronòmic
En el marc del primer congrés es va signar un conveni-protocol que donava pas a la creació de lObservatori Gastronòmic de Cambrils. Aquest ens està integrat per lAjuntament de Cambrils, la Universitat Rovira i Virgili (URV) i lIES Escola dHoteleria i Turisme de Cambrils. Més endavant també es preveu incorporar-hi els col·lectius professionals i empresarials que constitueixen el sector. LObservatori tindrà una àrea dinvestigació dirigida als estudiants, una àrea de promoció que divulgarà estudis i una àrea de formació. Es preveu que lObservatori sigui una espai de debat en què soferiran jornades, seminaris i conferències. En un futur, segons apuntava lalcalde Robert Benaiges, podria ser que lObservatori arribés a tenir una seu física.