Informació general

Aules saturades a l’inici del nou curs escolar

Per Marcel Rubio

La regidora d’Ensenyament, Montse Garrido, preveu que properament s’hagi de construir una nova escola, a part de l’ampliació de la que s’acabarà de construir el març del 2003. “Cambrils està creixent molt ràpid –va dir– i s’haurà de parlar ben aviat d’una nova escola. Es farà necessari dotar el municipi de noves escoles, i una bona localització podria ser la zona de llevant i Vilafortuny, perquè hi ha més població”.
La regidora de CiU apunta que en aquest tema “no podem encantar-nos. Jo vaig entrar el juliol del 98 com a regidora d’Ensenyament, i la situació que estem patint respon a un encantament anterior. Els tràmits de cessió de terrenys s’han de fer sense encantar-se. Sense concessions no hi ha escoles”.
Per Garrido, la inauguració de la nova escola “ens permetrà disposar de dues línies de preescolar i una de primària amb tots els serveis construïts com si es tractés d’una escola de dues línies. Per la qual cosa preveiem que completar la segona línia serà molt fàcil, ja que només es tracta de construir sis aules, i el projecte ja s’ha presentat a GISA, l’empresa que gestiona els projectes de la Generalitat. Tenir les dues línies de preescolar ens dóna tranquil·litat”.
Pel que fa a l’inici del present curs, Garrido és de l’opinió que “no és positiu augmentar el nombre d’alumnes per aula, tal com s’ha fet en algunes escoles, ja que en d’altres no se supera el límit. A Cambrils no hi ha cap xiquet ni xiqueta sense escolaritzar, i això és important”.

Comissió de matriculació

En un altre sentit, la mateixa regidora ha manifestat que “ hi ha d’haver un equilibri dels nens entre les escoles, de manera que tothom, sense distinció de classes socials, races o religions, tingui els mateixos drets. Per això s’ha creat la Comissió de Matriculació, integrada per Ensenyament de la Generalitat, els serveis tècnics de l’Ajuntament, i representants de les escoles i les associacions de pares, per redistribuir els nens i per aclarir possibles dubtes d’assignació en casos determinats”.
Montse Garrido va aprofitar l’ocasió per denunciar la irregularitat que es repeteix amb infants de Vinyols i els Arcs: es fan altes i baixes d’empadronament només per tenir dret a escola a Cambrils. Estan venint de forma no massa legal, se’ls obliga a fer una trampa quan tindran dues escoles al costat. És per això que volem proposar que els alumnes dels Arcs puguin venir a Cambrils, a canvi que s’acceleri una nova escola a la zona de llevant i sempre que els alumnes de Cambrils no es quedin al carrer per donar preferència als de fora”.
§ La nova escola encara no té nom§ El nou centre d’ensenyament de Cambrils encara no té definit el nom. Segons ha manifestat la regidora d’Ensenyament, Montse Garrido, “quan es constitueixi la nova escola, el Consell Escolar decidirà com s’ha de dir la nova escola”.
Pel que fa a la viabilitat de desplaçar els alumnes al nou centre, de manera que entri en funcionament, Garrido va manifestar a Revista Cambrils: “sóc la menys indicada per decidir si es mouen o no els nens. S’ha de pactar amb totes les parts: Ajuntament, Generalitat, associació de mares i pares del CEIP Marinada i els mestres de l’escola”.
La regidora va apuntar que per al curs que ha començat enguany, ja s’havia organitzat en funció d’un potencial trasllat, de manera que es traslladessin a la nova escola classes senceres, per tal de no separar els grups formats en l’actualitat. Segons paraules de la titular d’ensenyament, Montse Garrido, “es produirà descongestió als dos col·legis públics, al Marinada, i també al Joan Ardèvol”.
§ Montse Garrido, regidora d’Ensenyament “L’EAP no es mourà d’on és”§ L’Equip d’Assessorament Psicopedagògic del Baix Camp es mantindrà emplaçat a l’actual seu, a l’avinguda de Vidal i Barraquer, amb la finalitat, segons Montse Garrido, “de no perdre espai a les escoles. L’Ajuntament de Cambrils es fa càrrec del lloguer d’aquest equipament, mentre que les despeses de personal i de manteniment les financia el Departament d’Ensenyament de la Generalitat. Aquest cofinançament respon al fet que Ensenyament va cedir uns locals del carrer de Colom a l’Ajuntament a canvi de disposar d’un espai per a l’EAP”.
Per la regidora no és cap problema que els professionals també visitin altres centres d’altres pobles de la comarca. “L’EAP és un equip de professionals que assisteix als centres escolars públics i avalua els casos de peculiaritat especial. A les concertades s’hi va menys, s’hi hauria d’anar més, però com és un servei que no depèn de l’Ajuntament, no hi podem fer res”.
§ L’escola bressol busca emplaçament§


Alumnes de preescolar en plena activitat docent
Tot i la previsió inicial de construir l’escola bressol a la zona del Raval de Gràcia, sembla ser que aquesta quedaria, a hores d’ara, paralitzada en benefici d’alguna altra zona del municipi en vies de desenvolupament. El principal entrebanc amb què s’ha trobat l’emplaçament inicial, segons Montse Garrido “ha sigut la paralització urbanística de la zona, que ha impossibilitat destinar l’espai adequat a equipaments públics. Ens hem de plantejar un altre lloc i a poder ser cèntric, cosa encara més difícil, ja que el municipi no disposa de terrenys cèntrics”.
Aquesta situació podria retardar la construcció de l’escola bressol, que seria de dues línies, potenciant el grup d’un a tres anys, però sense oblidar els de menys d’un any, tot i la poca demanda de places que presenta aquest grup d’edat. Tot plegat es preveu que l’escola bressol pugui disposar de 60 places aproximadament.
§ IC-V reclama la gratuïtat dels llibres de text. Qualifica de proposta elitista i segregadora la proposta de la nova Llei de qualitat de l’ensenyament§ Aprofitant l’inici del curs escolar, IC-V de les comarques de Tarragona ha denunciat, a través d’una nota de premsa, les actuals deficiències que hi ha en matèria educativa. IC-V denuncia que la nova Llei de qualitat de l’ensenyament que el PP, amb el suport de CiU, vol aprovar, “el que farà és apartar del sistema educatiu aquells alumnes que presenten més problemes, aplicant una proposta elitista i segregadora”. Segons el coordinador d’organització d’IC-V de les Comarques Tarragonines, Salvador Matas, “a més, aquesta llei es carregarà la participació de la comunitat educativa en les decisions dels centres, ja que si s’aprova la Llei de qualitat els directors seran nomenats per l’administració i no seran escollits”. El grup ecosocialista recorda que Espanya és dels països d’Europa amb menys pressupost per educació.


Gratuïtat dels llibres de text

IC-V també reclama la gratuïtat real de l’ensenyament obligatori, que vol dir també la gratuïtat dels llibres de text, i recorda que a cap dels països desenvolupats, europeus o no, els pares i mares paguen la totalitat dels llibres de text com passa aquí. Un altre tema que es denuncia a la nota de premsa és la utilització, encara, de barracons en diferents escoles de la demarcació així com la manca d’una oferta suficient de places de 0 a 3 anys.
La saturació de les aules a causa de l’increment de l’alumnat procedent de la immigració és un altre dels temes que cal resoldre adequadament, segons IC-V. En aquest aspecte cal disposar dels oportuns serveis educatius de reforç, “a la franja costanera i a localitats com Reus, els centres estan pràcticament plens, si no és que la ràtio supera la legal de 25 alumnes: se supera el 10% i de vegades el 20% més, cosa que suposa arribar als 29 alumnes. Cal augmentar la plantilla de professorat quan se sobrepassa la ràtio de 25 alumnes, no com ara que només es reforça si se superen els 27 alumnes per aula”.

Comenta aquest article