Tema del mes

S’inaugura l’adequació de la Cripta de l’Ermita com a sala de concerts

Per Marcel Blàzquez, Berta Ruiz

 Interior de la Cripta després de les obres d’adequació

El nou espai de la Cripta de l’Ermita de la Mare de Déu del Camí, com a sala de concerts de cambra, ja és una realitat. El passat 12 d’abril al migdia es va fer l’acte d’inauguració.

La intensa jornada de portes obertes va iniciar-se amb un acte institucional i un torn de parlaments, que va iniciar el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils –Joan Recasens–. Aquest va felicitar-se per l’esforç realitzat i per la recuperació d’un espai, on poder gaudir de la cultura des dels seus dos vessants, “el consum de la cultura i la producció de cultura. Amb la recuperació de la Cripta recuperem un símbol de cohesió i identitat del nostre poble”. El president de la Coral Verge del Camí –Fernando Sarasa– també es va mostrar molt satisfet dels “canvis positius fets en la Cripta, i de la feina feta amb el màxim respecte, del que és sens dubte un patrimoni de tots els cambrilencs”. Fernando Sarasa va destacar el projecte tan ambiciós dut a terme durant tot un any, “per retornar a la Cripta tot allò que durant molts anys la Cripta ha donat als cambrilencs per al desenvolupament de la cultura, la música i l’art”.

Adam Manyé, Mn. Ramon Martí, Fernando Sarasa, Joan Recasens i Robert Benaiges tallant la cinta inaugural


El director del projecte –Ignasi Cristià– també es va mostrar molt agraït amb tot el seu equip de treball, també amb la Coral Verge del Camí i tots els professionals que hi han treballat, “perquè han fet un gran projecte, que s’ha enfocat sempre des del respecte cap a l’espai, ja que és un espai emblemàtic que sorprèn. Hem volgut tornar a dignificar l’espai i ressaltar les seves qualitats positives”. Per la seva part, el mossèn de la parròquia de Santa Maria –Ramon Martí– també es va mostra molt satisfet de poder “veure rehabilitat aquest espai de l’Ermita de la Mare de Déu del Camí, i estic segur que també hi puc afegir als meus antecessors, mossèn Josep Manresa i Josep Raventós, ja que ells van ser els qui van fer els passos importants d’aquest projecte”.

Finalment, l’alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– va ser l’encarregat de cloure els parlaments, afirmant que “la Cripta és un dels espais més emblemàtics de la nostra ciutat i que més ens representa. Si hi ha algun espai que pertany a tota la ciutat és el recinte del santuari de la nostra Verge, i dins del santuari, la Cripta ha representat en la història recent de Cambrils un punt de trobada per a moltes coses. Al llarg dels anys, l’espai havia decaigut, però amb la voluntat de tots plegats s’ha tirat endavant un projecte molt reeixit”.

A continuació, la Coral Verge del Camí va interpretar dues peces, els Goigs de la Mare de Déu del Camí i Rossinyol.

Portes obertes al nou espai de la Cripta

Tot seguit, es va procedir a la tallada protocol·lària de la cinta, que donava pas a l’obertura del nou recinte de la Cripta. En pocs minuts, tot el públic aplegat en l’acte d’inauguració va omplir tota la sala. Es va procedir a la signatura del llibre d’honor, i a continuació es va fer la primera actuació en el nou espai, que va anar a càrrec de la Coral Infantil de la Coral Verge del Camí, que va cantar quatre peces, i posteriorment també es va comptar amb la participació de l’Escola Municipal de Música de Cambrils amb les audicions del quartet de flautes, trio de saxos i el quartet de clarinets.
§ Concert inaugural§ A les 8 del vespre del mateix dissabte va tenir lloc el concert inaugural de la Cripta de l’Ermita, a càrrec de la Coral Verge del Camí de Cambrils. El repertori del concert va consistir en un repàs per diferents peces importants en la trajectòria de la Coral i tancaven el programa dues peces encarregades amb motiu d’aquesta inauguració, ambdues amb música del mestre Baltasar Bibiloni, i amb lletra de dos poetes del Camp de Tarragona, una d’Adam Manyé, El somni de ser far, i l’altra amb lletra de Fina Anglès, Un topant prop del camí. Abans de la interpretació d’aquestes darreres peces es van lliurar uns gravats realitzats per la cambrilenca Nuri Mariné i inspirats en la Cripta en agraïment a l’alcalde –Robert Benaiges–, al responsable del nou aspecte de l’adequació –Ignasi Cristià–, al regidor de Cultura –Joan Recasens– i al rector de la parròquia de Santa Maria –mossèn Ramon Martí–. El concert es va cloure amb la interpretació dels Goigs a la Mare de Déu del Camí. § De cementiri a auditori§
 La Cripta amb taüts apilats, en les seves funcions de recinte mortuori [FOTO: ARXIU RAMON ORTIGA]

La Cripta és un espai amb forma de creu llatina i que va funcionar com a recinte mortuori fins al trasllat l’any 1925 del cementiri a la seva actual ubicació a la part nord del municipi, als afores del nucli urbà. Situada sota l’Ermita de la Mare de Déu del Camí, el seu origen es debat entre si és anterior o coincideix amb la construcció de l’Ermita al segle XVIII.

L’any 1963 es va adequar l’espai per a activitats socials i culturals, de la mà desinteressada de joves cambrilencs que a hores perdudes van anar realitzant obres de neteja i de paleta. En aquesta intervenció es van suprimir les escales d’accés des de l’obertura existent al peu de la nau longitudinal i es va fer practicable l’obertura a la part dreta que es trobava tapiada i des d’on es van fer unes escales d’accés des de l’exterior.

Pocs anys després, l’any 1968, i de la mà de la Coral Verge del Camí que obtenia permís per a l’ús de la Cripta per part del rector, mossèn Josep Manresa, es va fer una intervenció semblant, realitzant l’obertura de la banda esquerra de la nau, on s’hi van ubicar uns lavabos. A partir de l’any 1971 s’estableix com a seu d’aquesta entitat amb la cessió verbal per part del rector de la parròquia de Santa Maria, titular de la Cripta.

Des de la dècada dels anys 60 la Cripta ha acollit, a més de la Coral Verge del Camí, moltes altres entitats i les seves activitats. També s’hi han organitzat actes de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, el pregó de la Fira fins a l’any 2003 o concerts de l’Escola Municipal de Música. Però la Cripta destaca per l’acústica excel·lent que té i que l’ha fet ser utilitzada com a espai on s’hi han celebrat tot tipus de concerts, a destacar els del Festival Internacional de Música i els del Cicle de Música Vocal organitzat per la Coral Verge del Camí.

La degradació de l’espai amb greus mancances per realitzar-hi concerts en condicions i, a més, diferents episodis de vandalisme, així com la necessitat d’adequar-lo a les diferents normatives, va decidir la Coral ha iniciar un ambiciós projecte per rehabilitar l’espai.

Amb aquesta intenció, la Coral Verge del Camí l’any 2004 va procedir a  formalitzar aquella cessió verbal feta per la Parròquia l’any 1971 i es va redactar i signar un document de cessió de l’espai. Posteriorment es va procedir a encarregar la redacció d’un avantprojecte per dur a terme l’adequació i, finalment, les obres es van iniciar fruit del conveni signat el 25 de Juliol de 2006 entre la Coral Verge del Camí, la parròquia de Santa Maria i l’Ajuntament de Cambrils, que es feia càrrec de la despesa del projecte valorada en un milió d’euros. Després d’iniciar les obres el 17 de març de 2007, un any després, el passat 12 d’abril es van obrir les portes de la nova Cripta rehabilitada.

§ La nova cripta§ El projecte del nou auditori de la Cripta de l’Ermita ha estat coordinat per l’empresa Efímers Perdurables, sota la direcció del cambrilenc Ignasi Cristià.

L’actual intervenció ha recuperat l’accés a la Cripta des de la part posterior a l’escenari, al peu de la nau longitudinal i ha utilitzat els accessos laterals com a sortides d’emergència, accés de minusvàlids i espai per a lavabos.

L’aforament se situa entre 150 i 180 persones depenent del tipus d’espectacle que s’hi realitzi, ja que l’escenari es pot configurar de diferents maneres utilitzant una sèrie de plataformes elevatòries. El projecte ha transformat la Cripta en una sala amb molts avanços tècnics per a aquests tipus d’espais i amb unes condicions de comoditat i visibilitat excel·lents per al públic.

El terra és un joc de desnivells del paviment flotant de fusta que acaba en el punt més baix, que és la part posterior de l’escenari.  Aquesta actuació permet que l’assistent a un concert tingui un punt de vista privilegiat quan arriba a la Cripta, precisament l’accés es realitza en un espai d’entrada separat de l’auditori per un mur de vidre amb una porta.

L’antic paviment desapareix sota el terra de fusta, però es pot observar en una obertura feta just davant l’escenari i coberta de vidre. Els braços del creuer seran utilitzats com a dos espais polivalents per a les necessitats de la Coral –assajos, reunions, arxiu– o per a ús en les actuacions com a vestidors. Finalment, la il·luminació de la sala també respecta la puresa de l’arquitectura i s’han projectat dues línies de llum que recorren els laterals del terra conformant una llum indirecta.

Comenta aquest article