Patrimoni local inventariat
La muralla i els arcs que formaven part de lantic hospital al carrer de sant Plàcid |
Diferents temes relacionats amb el futur del patrimoni històric cambrilenc han coincidit, informativament, aquest mes de juliol. En primer lloc cal esmentar que lAjuntament ha enllestit lInventari del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Cambrils on es detallen tots els edificis amb interès històric i els jaciments de la nostra població. Un altre fet destacat ha estat la signatura del conveni amb la URV que ha de permetre en un futur immediat lexcavació de diferents jaciments prehistòrics dins el nostre terme municipal. I, finalment, cal fer esment de la descoberta dun tram de la muralla medieval que envoltava el poble i duns arcs singulars que es van construir el segle xviii. Això es va descobrir al treure larrebossat de la façana del carrer Sant Plàcid que correspon a ledifici de lantic hospital.
Inventari exhaustiu
LAjuntament disposa, des del passat mes de juny, duna nova eina on es defineix de manera àmplia i exhaustiva la relació dedificis, jaciments i fites de tot el terme municipal. Segons va manifestar el regidor de Cultura, Lluís Colom, lInventari del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Cambrils és un catàleg que pràcticament cobreix el 98% de tots els espais i llocs dinterès que hi ha. A partir daquí aquest inventari sanirà complementant de forma que sen vagin detectant daltres. Els edificis i espais que es detallen en linventari es preservaran en més o menys nivell, segons va comentar el regidor, aquí sesmenten edificis i llocs que tenen un interès històric i arquitectònic no massa important. No tots els que hi figuren estan protegits. Segons el regidor, ara ve la feina de determinar quins són els que cal protegir. La nova llista que selabori shaurà daprovar per ple i incloure els nous edificis i jaciments al Pla general de manera que cada vegada que hi hagi una actuació al lloc o bé a lentorn don hi hagi elements protegits shaurà dactuar en conseqüència. Actualment Cambrils té cinc edificis o elements arquitectònics declarats com a Bé Cultural dInterès Nacional (BCIN) que són el Parc Samà, la torre de lErmita, la torre del Port, la muralla medieval amb el portal del carrer Major com a referència destacada i el castell de Vilafortuny. A banda, hi ha 24 edificis catalogats com a Bé Cultural dInterès Local (BCIL). El nou inventari incorpora 16 edificis nous a la relació que hi havia. A banda, linventari també recull un total de 25 jaciments dins el terme municipal de Cambrils: 1 del Paleolític Superior, 8 del Neolític, 2 de la Edat de Bronze i 14 de lèpoca romana. Alguns daquests jaciments shan excavat i daltres no. En la documentació de lInventari shi inclou uns planells on queden delimitats geogràficament. En un altre apartat hi ha inventariades les fites del terme que es troben in situ i que són, en total, 24.
§ Es descobreix un tros de la muralla al carrer de sant Plàcid. La descoberta també mostra uns arcs que es van construir a la muralla el segle XVIII§ Ledifici de lantic hospital amagava, en la seva part de la façana que correspon al carrer de Sant Plàcid, un tram de la muralla medieval que encerclava la població i que formava part de lestructura de ledifici. Però la sorpresa ha estat el fet de descobrir dos arcs que es van obrir a la muralla el segle xviii dels quals es tenia constància per lordenança municipal de lèpoca però dels quals no sen tenia cap mostra. La muralla i els arcs van aparèixer al fer caure larrebossat de la paret de ledifici. Gerard Martí, director del Museu dHistòria, destaca la particularitat de la troballa, aquests arcs es van construir el segle XVIII quan el corredor de la muralla queda segat i, per acord municipal, es permet a totes les cases tirar bigues de la contramuralla a la muralla. En aquell moment es va fixar una normativa i es van determinar aquest tipus darcs. El més interessant, segons el director del Museu dHistòria, és que en aquest espai, una vegada estigui arreglat, es podrà explicar tota aquesta evolució ja que allí hi tenim la muralla medieval, els arcs del segle xviii i la capella de Sant Josep, construïda segurament el segle XIX. Tenim tota levolució en un sol edifici.
Adequar el projecte
El projecte de remodelació de ledifici de lantic hospital sadequarà per tal de respectar aquestes troballes. Segons va manifestar el regidor de Cultura les voltes i els elements que shan trobat es mantindran tal i com estan. El projecte de remodelació sadequarà de manera que es mantinguin aquestes estructures.
El patrimoni en xifres
Nombre dedificis declarats com a Bé Cultural dInterès Nacional (BCIN) | 5 |
Nombre dedificis declarats com a Bé Cultural dInterès Local(BCIL) | 24 |
Nombre de jaciments catalogats (des del Paleolític a lèpoca romana) | 25 |
Nombre de fites de terme in situ | 24 |
§ La URV mostra interès pels jaciments prehistòrics cambrilencs§ Lexcavació del jaciment del Cavet, que data del Neolític (3.500 anys aC) fins a lEdat de Bronze (800 anys a.C.) podria ser la primera actuació a realitzar
LAjuntament i la Universitat Rovira i Virgili signaven el passat 10 de juliol un conveni de col·laboració com a pas previ a futures intervencions a jaciments prehistòrics de la nostra població. Linvestigador principal daquests jaciments serà el Dr. Eudald Carbonell, catedràtic de prehistòria de la URV i investigador principal del Grup dAutoecologia Humana del Quaternari. En aquest conveni, signat per lalcalde, Joan Serra, per una banda i pel rector de la URV, Lluís Arola, per una altra, sacorda la participació conjunta en programes dinvestigació, docència, divulgació i promoció en el camp de larqueologia i la promoció del patrimoni. Lalcalde, Joan Serra, va destacar el fet que Cambrils era el primer municipi del Camp de Tarragona en signar un conveni daquest tipus, lAjuntament i el Museu dHistòria es posen a disposició de la URV de cara a aquesta i daltres col·laboracions futures. El rector de la URV, Lluís Arola, per la seva part, posava de manifest que amb aquest conveni marc es posava damunt la taula el patrimoni prehistòric que a Cambrils pot ser ric i important. Més endavant ja es farà un conveni específic de cara a les excavacions que shagin de fer.
Jaciment del Cavet
Lalcalde, Joan Serra, i el rector de la URV, Lluís Arola, durant la signatura del conveni |
3.500 anys abans de Crist
Excavació al jaciment del Cavet lagost del 2000 |
§ Primers passos de cara al nou edifici del Museu§ La Regidoria de Cultura vol posar el fil a lagulla del futur edifici del Museu. Segons el regidor Lluís Colom, hem encarregat les primeres ratlles per començar a fer un avantprojecte. La ubicació del nou museu ja la tenim clara. Seria al darrere del Molí de les Tres Eres, on també hi haurà el Centre dInterpretació dels Úsos de lAigua. Anirem fent passos quan pressupostàriament ho puguem fer. Jo entenc que si ho volem fer tot a lhora no ho farem perquè és una obra ambiciosa i costosa. Primer hem de començar pel projecte i centrar-nos, amb la junta del Patronat del Museu i el Centre dEstudis Cambrilencs, i fer un inventari de necessitats i despais, i a partir daquí fer el projecte. Quan vam inaugurar el molí ja vaig expressar la intenció de tenir un espai que realment sigui una museu i no un molí que el fem servir de museu.