Tema del mes

IC-V demana la protecció del patrimoni historicoartístic de Cambrils

Per Lluís Rovira i Barenys, Josep Maria Ferrando

 
 
 Torre del Port i torre de l’Ermita, catalogats com a Bé Cultural d’Interès Nacional
Al ple del dia 4 de juliol, IC-V va presentar una moció demanant la realització del catàleg del patrimoni històric de Cambrils. Salvador Matas va defensar la proposta de la realització d’aquest catàleg explicant que a causa de la urbanització i construcció frenètica que pateix Cambrils és possible (i segons ell ja ha passat) que desapareguin elements que formen part del patrimoni cambrilenc. El regidor va dir que en la darrera revisió del pla general feta l’any 1994 ja es preveia la protecció d’una sèrie d’elements arquitectònics, però la mateixa revisió ja deia que en faltaven d’altres. Com a exemples de la desaparició que ha patit part del patrimoni cambrilenc, va anomenar la destrucció de les restes d’un antic molí a la zona on s’ha construït l’hotel Melià. També va parlar de la torre de les Llebres del Parc Samà, perquè no hi havia res en el nostre ordenament urbanístic que obligui a conservar-la, tot i que els promotors del camp de golf diuen que no la derruiran, i finalment va assenyalar la bòbila del raval de Gràcia, on també està previst el desenvolupament del pla parcial, que tampoc figura en el catàleg de conservació del pla general, tot i que el regidor d’Urbanisme va dir que es conservaria.
Salvador Matas va dir que a rel de la presentació de la proposta semblava que aquest catàleg de construccions ja estava redactat per l’Organisme Autònom del Museu d’Història, per la qual cosa demanava que aquest catàleg segueixi la tramitació que s’estableix a la normativa per poder gaudir de protecció en el parc general d’urbanisme.
El regidor de Cultura, Lluís Colom, es va mostrar totalment d’acord amb tot el que havia dit, tot i que va explicar que ja el mes de novembre de l’any 2001, el Patronat de la Junta de l’OA Museu d’Història de Cambrils va encarregar la confecció del catàleg i el passat mes de juny l’inventari complet va ser presentat a l’Ajuntament. Lluís Colom va explicar també que l’Ajuntament tindria en compte les conclusions del treball i va dir que el catàleg s’havia fet arribar a les regidories d’Urbanisme i Promoció de la Ciutat perquè el tinguessin en compte a l’hora d’aprovar els futurs projectes, tant d’obra pública com privada. Finalment la moció va ser retirada per Salvador Matas, ja que com va explicar Lluís Colom el que demanava la moció ja s’estava realitzant.



L’adquisició dels quadres del pintor Anthony Gross està aturada.
La junta de Taxació i Valoració d’art de la Generalitat valora el preu dels quadres en la meitat del que demana la galeria londinenca.

La compra per part de l’Ajuntament dels quadres del pintor Anthony Gross està en punt mort donat que l’informe emès per la junta de Taxació i Valoració d’Art de la Generalitat valorava les obres en la meitat de preu del que demana la galeria d’art londinenca que actualment els té a la venda. Tot i que aquest informe de la Generalitat no és vinculant la major part de la junta del Patronat del Museu d’Història s’oposa a que es pagui el preu fixat pel galerista. Segons explica el regidor de Cultura, “un cop rebut l’informe i debatut en la junta del Patronat li vam enviar al senyor de la galeria. Ell ens va contestar dient que és l’únic que té aquestes obres i que els preus no els havia fet especialment pel fet de tractar-se de l’Ajuntament de Cambrils sinó que són els que té al mercat i que ja figuraven a la seva pàgina web. Tot i això, l’home amb bona voluntat, va parlar amb la filla de l’Anthony Gross, que és la propietària dels dibuixos de la pel·lícula, i ens va contestar dient que ens feien el 10 % de descompte. Aquesta nova oferta ja s’ha passat per la junta del Patronat i s’ha tornat a decidir que per aquest preu no es compra”. El regidor de Cultura, però, té una opinió diferent a molts dels components de la junta del Patronat, “jo, personalment, els compraria perquè entenc que és una ocasió històrica única. Si la junta del Patronat tingués un criteri unànime jo no dubtaria a adquirir-los. El preu és important avui però de ben segur que d’aquí a 20 anys, quan els nostres successors sàpiguen el preu que es demanava es faran un fart de riure”. Les pintures i dibuixos que l’Ajuntament vol adquirir pugen uns 38.000 euros (6.300.000 pessetes), segons el preu marcat per la galeria de Londres.

Comenta aquest article