Informació general

Els productors de la fruita seca tallen la via fèrria i la N-340 per a reclamar una subvenció digne al sector

Per Lluís Rovira i Barenys

 
 
 A la foto de dalt es veu el tall de la via fèrria del dia 7 de juliol. A sota, tall a l’N-340 del dia 14 de juliol
Els productors de la fruita seca han tornat a protagonitzar diferents accions de protesta al llarg d’aquest mes de juliol. Unes accions de protesta que s’han traduït en un seguit de talls a diferents vies circulatòries de la demarcació i fins i tot a les vies del tren. El motiu, aquest cop, se centra en la reclamació dels ajuts permanents per als productors de la fruita seca i la garrofa. Segons la Unió de Pagesos, sindicat que ha convocat les mobilitzacions, l’única sortida per mantenir una renda mínima però suficient als productors de fruita seca que els permeti viure de la terra i no abandonar el conreu és el suport a través d’un ajut permanent dins l’OCM de Fruites i Hortalisses desconnectat de la producció. Aquest ajut ha d’anar destinat als productors que formin part d’una OPFS i que es comprometin a dur a terme les pràctiques habituals del conreu a la zona. Unió de Pagesos descarrega contra el govern central les seves crítiques després que la presidència europea no hagi servit per avançar en els ajuts permanents al sector. El comissari d’Agricultura, Franz Fischler, defensa la postura de subvencionar amb 100 euros per hectàrea de fons europeus més 109 euros que aportaria cada estat interessat. Aquesta postura és la que va defensar davant el Consell de Ministres el passat 18 de juliol. Unió de Pagesos, per la seva part, demana 500 euros per hectàrea.


Accions de protesta

Les accions de protesta dels pagesos productors de fruita seca s’han produït els diumenges del mes de juliol de 6 a 7 de la tarda. La primera d’aquestes protestes va tenir lloc el diumenge 7 de juliol amb el tall de la via fèrria en dos llocs de la demarcació. Un dels talls es va produir a l’estació de Picamoixons i l’altre en el tram entre Salou i Cambrils, concretament al pas a nivell que porta al càmping Sangulí, dins el terme municipal de Salou. Aquest tall va comptar amb la presència d’una setantena de pagesos. Els manifestants van col·locar al mig de la via unes bales de palla que, a més, servien de suport a unes pancartes reivindicatives. En aquest tall es va comptar amb la presència del portaveu del sector de la fruita seca de la Unió de Pagesos, Pere Guinovart. El diumenge següent el tall es va fer a diferents carreteres de la demarcació. L’N-340 va ser tallada dins el terme de Cambrils, al pont de la riera de Riudecanyes. Uns 200 pagesos van ser presents al tall. Els manifestants van col·locar pneumàtics al mig de la calçada i els van encendre. En aquest tall hi va ser present el responsable nacional de la fruita seca de la Unió de Pagesos, Pep Fortuny. El trànsit no es va veure massa afectat ja que prèviament s’havia desviat cap a vies alternatives.



Pere Guinovart, portaveu de la fruita seca de la Unió de Pagesos:
“Si hem de desaparèixer, ens han de pagar com a qualsevol sector europeu”

El portaveu de la fruita seca de la Unió de Pagesos, Pere Guinovart, present al tall ferroviari del diumenge 7 de juliol, va justificar les accions de protesta de la Unió de Pagesos perquè “des del Ministeri se n’assabentin de la nostra situació. Arias Cañete no ha fet la feina i el que ens volen pagar és ridícul i vergonyós. La reconversió de 100 euros l’hectàrea és una reconversió a la salvatjada. Si hem de desaparèixer, ens han de pagar com a qualsevol sector europeu”. Guinovart va avisar que les accions de protesta es radicalitzarien si no es rectifica des de l’administració i va llançar un missatge de cara a la ciutadania en general, “els ciutadans haurien de fer arribar als governants que la situació és difícil. Els municipis de l’interior pateixen una degradació rural. Volem enviar un missatge a favor del reequilibri territorial que arribi des del president Pujol fins a Madrid.

Comenta aquest article