Tema del mes

El campanar de l’església de Sant Pere ja mostra el seu perfil

Per Lluís Rovira i Barenys, Jordi Moreno, Anna Fargas

Imatge actual de la façana marítima del port de Cambrils on sobresurt al part superior del campanar

En el decurs d’aquest mes de gener el campanar de l’església parroquial de Sant Pere ha completat la seva estructura i ha mostrat la seva silueta que modifica de manera notable l‘skyline de la façana marítima de Cambrils.

Primer de tot van arribar les campanes, portades per Ses Majestats els Reis Mags de l’Orient i entregades al mossèn el mateix dia 6 de gener. Dies després es descarregava a la plaça de l’església l’estructura metàl·lica que sustenta les campanes. Finalment l’estructura amb les campanes ja instal·lades es col·locava a la part superior del campanar. Des d’aquest mes, doncs, el campanar de l’església de Sant Pere ja mostra el seu perfil.

Mossèn Ramon Blas amb els Reis Mags en el moment del lliurament de les campanes


Els Reis Mags porten les campanes

Ses Majestats els Reis Mags d’Orient van fer enguany un regal molt especial a l’església de Sant Pere. La cavalcada del dia 5 de gener ja va mostrar a tota la població les quatre campanes. L’endemà, el dia de Reis, de bon matí i abans de començar el repartiment de joguets pels carrers de Cambrils, els reis Melcior, Gaspar i Baltasar acompanyats dels seus patges es van dirigir a la plaça de l’Església de Sant Pere per fer-ne entrega al mossèn i rector de la parròquia de Sant Pere, Ramon Blas Batet.

Ajudats d’una potent grua, una a una es van anar descarregant del camió que les transportava i posteriorment es van guardar als laterals del vestíbul de l’església. Ses Majestats i alguns cambrilencs que no es van voler perdre l’oportunitat de viure aquest moment històric també van poder comprovar el so de les campanes. Jordi Font, amb un improvisat batall en forma de martell, en va picar una despertant la seva dolça sonoritat.

Arribada de l’estructura metàl·lica

L’estructura metàl·lica de base quadrada que corona el campanar de l’església de Sant Pere va arribar l’11 de gener al matí. Aquell dia, un camió va descarregar a la mateixa plaça aquesta estructura de 12 metres de llargada, dels quals 9,5 metres corresponen al suport de les campanes i 2,5 metres corresponen a la creu. Dues grues van haver de fer diverses maniobres per aconseguir traslladar-la des del camió fins al terra de la plaça. Un cop a terra, es va soldar el parallamps a la part superior de la cúpula i es va deixar a l’espera que es col·loquessin les campanes.

Col·locació de les campanes a la cúpula

El dimarts 15 de gener al matí es va procedir a la col·locació de les campanes en la cúpula, i es van repartir entre les quatre barres d’aquesta. La Jordina, que és la campana més petita, es va col·locar en la part superior seguida de la Camí, la Carme i la Petra, que és la més gran. Jordi Rovira, gerent de l’empresa encarregada de col·locar les campanes, Iyac SL Rellotgeria Monumental, en declaracions a Revista Cambrils, explicava que d’aquesta manera “s’aconsegueix que se sentin totes les campanes, ja que si es posa la més gran a dalt el seu so no deixaria que se sentissin les altres”.

Les campanes funcionaran amb un sistema electrònic que “tindrà programades les hores i els tocs de campana més habituals”, segons explica Jordi Rovira. A part, “també tindrà un teclat per si es volgués fer un toc diferent”. Cal destacar que el martell que portaran les campanes serà interior, Rovira explica que “en molts llocs el martell es col·loca a la part de fora de la campana, però en aquesta ocasió el posarem a l’interior”. Una vegada les campanes estiguin subjectades amb brides, es col·locaran els martells interiors.

El mateix 15 de gener al migdia, després de col·locar les campanes en la cúpula metàl·lica, l’alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– va realitzar una visita a les obres del campanar. En la visita el van acompanyar els membres de l’Associació per la Construcció del Campanar de Sant Pere i el regidor d’Urbanisme –Daniel Pallejà–. Durant la visita, l’alcalde va voler comprovar l’estat de les obres de construcció del nou campanar.

Col·locació de la torre metàl·lica

Finalment, el divendres 18 de gener es va col·locar dalt del campanar de l’Església de Sant Pere la torre metàl·lica amb les quatre campanes. A les 9 del matí va començar el procés de preparació del material i a les 10 i pocs minuts ja s’estava elevant el coronament per ser col·locat dalt del campanar. Jordi Rovira, de l’empresa encarregada de la col·locació de les campanes i els rellotges, va comentar en declaracions a Revista Cambrils que “tot i que el procés de preparació ha estat bastant més lent, l’acte de col·locar la cúpula en el seu lloc en si ha estat molt ràpid i sense cap problema”.

Per tal d’elevar el coronament es va utilitzar una sola grua més potent. En aquesta ocasió es van protegir les quatre bigues amb unes lones per evitar que saltés la pintura i es van subjectar. amb quatre cordes d’uns 5 metres. D’altra banda, del ganxo de la grua es van penjar dos cables d’acer que subjectaven una barra de ferro resistent i és d’aquesta barra de ferro d’on es van subjectar les quatre cordes per tal d’elevar el coronament.

Una vegada es va col·locar el coronament dalt del campanar, es va subjectar l’estructura i es va fer sonar la Petra, la campana més gran i que està situada en el punt més baix de la torre metàl·lica, en aquell moment es va poder observar com alguns veïns sortien als balcons i com, a peu de carrer, es giraven en direcció al campanar, comentant que ja s’havien col·locat les campanes.

Martells elèctrics

Jordi Rovira va explicar que “a partir d’aquí s’haurà de fer tota la instal·lació elèctrica perquè els martells elèctrics que hi ha instal·lats dintre les campanes puguin tocar”.

Els darrers dies del mes de gener s’han anat instal·lant les esferes dels rellotges. N’hi van quatre, un a cada costat del campanar, que tindran dos metres de diàmetre cada esfera.

§ Les campanes: la Carme, la Petra, la Camí i la Jordina§ Les quatre campanes són de mides diferents i cadascuna d’elles té un nom. Hi ha la Carme, en honor a la patrona dels mariners; la Petra, en honor a Sant Pere, patró de la parròquia; la Jordina, en honor a Sant Jordi, i la Camí, en honor a la patrona de Cambrils. Com a detall curiós, en la campana anomenada Camí es pot llegir una inscripció en què hi diu “guieu-nos pel bon camí”. Cadascuna de les campanes, a part del nom, porta la inscripció dels padrins que les han sufragat. Fent referència al nom de les campanes, Jordi Font va voler fer un incís “arran dels comentaris publicats pels lectors a Revista Cambrils Diari Digital”, explicant que el nom de Jordina va ser triat per l’associació que impulsa la construcció del campanar “en honor al patró de Catalunya, per tant no l’he escollit jo sol, les campanes han de portar nom de dona, per això els noms masculins s’han posat en femení: Petra i Jordina”.

Les campanes han estat foses a Holanda i el passat mes de desembre es van acabar d’enllestir a un taller de Reus.

§ Seguint els plànols originals§
Dibuix original del projecte de l’any 1940

Recordem que l’obra segueix els plànols originals fets per l’arquitecte diocesà Monravà Soler. Jordi Torres ha estat l’arquitecte encarregat de fer-ne una adaptació i ha explicat que “tot i que no s’han trobat moltes imatges del campanar, he intentat que s’hi assembli el màxim possible”; pel que fa al seu interior, Jordi Torres comenta que no s’han trobat imatges de com s’havia pensat aquest interior, per tant “l’interior s’adaptarà a l’església actual”. Pel que fa a la inauguració del campanar, Jordi Font va explicar que “segurament esperarem a Setmana Santa, ja que sempre queda algun retoc per fer”.

Comenta aquest article