Informació general

Nova ordenança per controlar els residus de la construcció

Per Lluís Rovira i Barenys

Entrada a l’abocador clausurat del costat de la riera d’Alforja
La gestió dels residus que es generen a les obres es regularà per una nova ordenança que s’està elaborant des de la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament. La necessitat d’una nova regulació s’ha fet palesa després de comprovar les xifres recollides en els estudis preparatoris de l’Agenda 21 que indiquen que el volum de residus de la construcció ha superat la generació de residus municipals ordinaris. La producció de residus de la construcció a Cambrils s’estima en unes 18.000 tones a l’any. D’aquestes, es té constància que unes 600 tones es dipositen a l’abocador de Bellisens i unes 21 tones més, a la deixalleria municipal. La resta no se sap on van a parar, tot i que es constata que una part d’aquesta quantitat de residus s’aboca a les rieres que solquen el terme municipal cambrilenc. És per això que l’Ajuntament, a més, ha portat a terme una neteja urgent de les rieres i barrancs cambrilencs aquest mes d’agost en previsió, també, de possibles rierades a finals d’estiu.

L’ordenança

L’ordenança que es vol aplicar està basada en un decret de la Generalitat de l’any 1994 que regula els enderrocs i altres residus de la construcció. El text de l’ordenança demana que al presentar una petició de llicència d’obres s’indiqui quin és el volum de runes previst així com la classe de runa que es generarà. En base a uns barems aprovats per la Generalitat s’ha de dipositar una fiança i cal acreditar la firma d’un document d’acceptació, amb un gestor autoritzat, que garanteixi la correcta destinació dels residus separats per tipus. El preu marcat és de 12 euros/m3 per tona amb un mínim de 120 euros. Llavors, quan s’acaba l’obra, es presenta a l’Ajuntament un certificat del gestor referent a la quantitat i tipus de residus lliurats i es retorna la fiança. Si no es presenten els justificants es perd aquesta fiança.

Cambrils no té cap abocador autoritzat

En aquests moments a Cambrils no hi ha cap abocador autoritzat per dipositar les runes de la construcció. L’abocador situat al costat de la riera d’Alforja no és legal però es pot dir que està consentit, ja que, segons el regidor de Medi Ambient, Salvador Matas, “si no s’arribés a aquesta solució segurament que molta més runa faria cap a la riera. La qüestió seria tancar aquest abocador perquè és un perill evident i en tot cas fer un abocador legalitzat a Cambrils, però això és una tasca de futur”. Ara per ara, l’abocador més proper, el de Bellisens, ha estat en funcionament els darrers 4 anys i recentment s’ha clausurat, ja que estava tot ple. Segons el regidor de Medi Ambient, “aquest abocador s’ha omplert tan ràpid perquè s’hi abocava de tot. A Sant Carles de la Ràpita i a Torredembarra hi ha plantes de reciclatge de residus mentre que ni a Cambrils ni en tot el Baix Camp n’hi ha cap. El que hi ha, de moment, és la intenció de fer un nou abocador legalitzat a nivell de comarca a Riudoms. Però crec que s’hauria d’anar més enllà i mirar de reciclar una part de la runa, de manera que permetés separar els plàstics de la construcció de les altres matèries”. Mentre no s’obri l’abocador de Riudoms el més proper ara està al Llorito, a Tarragona.

§ Deixalleria insuficient§

A la deixalleria s’haurien de tractar tot tipus de residus però la deixalleria de Cambrils no està en les condicions adequades. Segons el regidor de Medi Ambient, “la deixalleria de Cambrils és petita i arrossega una gestió deficitària. Ja hem ampliat l’horari, quan van fer el canvi amb Urbaser, i ara s’hauria d’anar a ampliar la deixalleria. A mig termini, però, la proposta que llançarem com a Ajuntament i a nivell comarcal és fer una planta de reciclatge de residus. Llavors baixaria molt el volum perquè una part d’aquests residus es podrien reutilitzar”.

Comenta aquest article