El llibre "Cuba a Catalunya" de Tate Cabré repassa el llegat patrimonial dels indians a Catalunya
Un moment de la presentació del llibre. D'esquerra a dreta: Mireia Oliver, Tate Cabré i Lluïsa Rom |
La sala d'actes de la Biblioteca Municipal va acollir ahir al vespre la presentació del llibre "Cuba a Catalunya. El llegat dels indians" de la periodista Tate Cabré, al qual també li acompanya una exposició sota el mateix títol, de la qual n'és comissària la també periodista Mireia Oliver. La regidora Lluïsa Rom va presentar l'acte.
Aquest llibre, tal i com va explicar Tate Cabré a Revista Cambrils Diari Digital és la continuació de l'anterior llibre, publicat l'any 2004, que porta per títol "Catalunya-Cuba. Un amor que fa història", i que explica el viatge d'anada a Cuba i el llegat català a la illa, tant en arquitectura, pensament o música, "la petjada que els catalans van deixar allà" . Aquest nou treball, "és la petjada inversa, i quin és el patrimoni que tenim avui en dia a Catalunya d'origen cubà, que es va construir amb el capital indià". De fet, a la nostra zona hi ha exemple molt clars com el Parc Samà del marquès de Marianao, la masia d'en Gasol de Bítem (Tortosa) o la Villa del Retiro de Xerta. També hi va haver molts indians a l'interior de Catalunya, a la Conca de Barberà, al Penedès i també al Maresme, Barcelonès o Garraf.
Segons explicava Cabré, una de les coses més sorprenents d'aquesta recerca ha estat descobrir "que hi ha un abans i un després en la història de Catalunya a partir dels indians. La repatriació de les fortunes indianes marca un abans i un després en la cultura catalana, ja que tots els senyals d'identitat i els nostres referents culturals que tenim avui en dia com el modernisme, la renaixença, els palaus, el modernisme arquitectònic i pictòric, la literatura, l'arquitectura de Gaudí... es va fer amb patrimoni indià. La imatge de Catalunya que es projecta a l'estranger és la imatge que van fer els indians.
Exposició "Cuba a Catalunya. El llegat dels indians"
Al llibre també li acompanya una exposició amb el mateix nom. Sobre aquesta mostra, la seva comissària Mireia Oliver va explicar que l'exposició es va afegir arrel de la recerca engegada per Tate Cabré en aquest segon llibre sobre Cuba. "L'exposició va molt paral·lela al que hi ha en el llibre, des de l'arquitectura, economia, pensament, i una part del llegat que els indians cubans van deixar aquí a Catalunya. De fet, tenim la tesi que una gran part de la base de la Catalunya moderna està en el capital que els indians van portar aquí". L'exposició es pot visitar a la Biblioteca Municipal.