Cultura

Toni Orensanz i Josep Calvet ofereixen una xerrada-col·loqui en un acte d'ICV sobre la memòria històrica

Per Josep Maria Ferrando

Quim Besora, Salvador Matas, Josep Calvet i Toni Orensanz, durant la xerrada celebrada ahir al Centre Cultural

ICV va organitzar ahir al vespre una conferència-col·loqui sobre la recuperació de la memòria democràtica. L’acte va tenir lloc al Centre Cultural i Ocupacional, i va comptar amb la presència del regidor Salvador Matas i dels autors de dos llibres sobre la guerra civil i la postguerra: el periodista i historiador Toni Orensanz –autor del llibre L’omnibus de la mort: parada a Falset– i el doctor en Història Josep Calvet –autor de Les muntanyes de la llibertat–. En principi estava prevista la presència d’Hortènsia Grau –directora del Serveis Territorials del Departament d’Interior i Relacions Institucionals de la Generalitat–, que finalment per motius d’agenda personal no hi va poder assistir. La va substituir el tècnic del seu departament Quim Besora.

Salvador Matas va obrir l’acte explicant l’aposta d’ICV d’obrir a la societat temes concrets de participació, com és el debat sobre la memòria històrica. Després va intervenir Quim Besora, que va exposar les iniciatives que el seu departament està portant a terme per recuperar espais concrets i impulsar estudis sobre la memòria democràtica. Besora, després, va presentar els dos autors.

En la seva intervenció, Toni Orensanz va dir que estava força sorprès per l’èxit del seu llibre: “crec que el llibre ha tingut èxit perquè hi ha una demanda social per intentar saber què va passar els primers mesos de la guerra civil”. El seu llibre analitza històricament  els afusellaments que van tenir lloc a Falset l’estiu de l’any 1936 i la seva utilització mediàtica pel franquisme per justificar la posterior repressió.

Per la seva banda, Josep Calvet va explicar les dificultats que hi ha actualment per consultar arxius històrics, sobretot els que són de caràcter militar. També va fer un breu resum del seu llibre, centrat en la investigació del pas dels Pirineus a la postguerra espanyola protagonitzada per persones que fugien de l’ocupació alemanya de França. Josep Calvet ha inventariat gairebé 200 passos fronterers en els 500 quilòmetres dels Pirineus i segons els seus càlculs 90.000 persones van creuar-los al llarg de la segona guerra mundial.

Després de la xerrada, va tenir lloc un breu col·loqui sobre les investigacions portades a terme pels dos autors.

Comenta aquest article