Tema del mes

Camp de golf de 18 forats envoltat de 970 habitatges

Per Lluís Rovira i Barenys

Vista aèria Parc Samà i rodalies
Aprofitant la celebració de la segona gran nit de Bonmont Costa Daurada, el passat 18 de juliol, l’empresa promotora Med Group va donar a conèixer els seus projectes d’inversió a l’Estat espanyol. En el dossier presentat a la premsa hi figura, entre d’altres, el projecte previst al Parc Samà i una sèrie de dades i xifres que en algun cas no diuen ben bé el mateix que ara fa dos anys. En la breu explicació del projecte ja apareix la primera sorpresa quan es diu que el projecte comptarà amb un camp de golf de 18 forats i no parla dels 27 forats que s’havia dit en el seu moment i que era un dels arguments que l’empresa feia servir per demanar més vivendes. A més, en la descripció de l’inversió prevista es parla de les ja famoses 520 unitats residencials i, a banda, de 450 unitats turístiques. Aquestes unitats turístiques vindrien a ser com una mena d’apartaments o de bungalous, que al cap i a la fi no deixarien de ser vivendes. Entre unes i les altres s’arribaria, doncs, als 970 habitatges. A part, també es preveu la construcció de dos hotels. La inversió total prevista és, segons el dossier presentat, de 100 milions d’euros.

La relació professional del regidor d’Urbanisme amb Med Group

Una article publicat al Diari de Tarragona relacionant l’activitat professional del regidor d’Urbanisme, Joan Recasens, amb l’empresa promotora del projecte del Parc Samà, Med Group, va causar cert rebombori al si del consistori. En la compareixença davant la premsa per parlar de les ordenances municipals, el passat 14 de juliol, l’alcalde, Robert Benaiges va puntualitzar aquesta qüestió, “des d’alcaldia teníem coneixement des de fa molts dies de les relacions professionals que havien existit entre l’empresa del regidor d’Urbanisme i l’empresa promotora del Parc Samà. Quan una persona té una determinada activitat professional sap que quan forma part de l’Ajuntament segons quines activitats no les pot fer. El fet que hagi tingut relació professional amb una empresa que l’ha contractat per fer una sèrie de feines abans que ell fos regidor de l’Ajuntament em sembla el més lògic del món. Ell l’únic que fa o l’únic que ha fet són encàrrecs d’empresa. No ha donat el seu vistiplau ni la seva satisfacció si un projecte li agradava o no. I per tant, nosaltres sabem positivament que des que ell és regidor, sobretot regidor d’Urbanisme, això s’ha acabat. No només amb aquesta empresa sinó amb totes les empreses de Cambrils, ells i els seus familiars”. El regidor d’Esports, Jordi Savall, va afegir que aquesta relació professional ja es coneixia “perquè el mateix regidor d’Urbanisme ho havia explicat a tots els altres regidors, tant del govern com de l’oposició. M’agradaria que aquest rotatiu tractés de la mateixa manera altres regidors que ara estan a l’oposició que incompleixen les incompatibilitats que tenen amb l’Ajuntament”.

El conseller Felip Puig defensa en públic el projecte de Med Group al Parc Samà

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Felip Puig, va defensar públicament la realització del projecte residencial i lúdic que Med Group vol fer al Parc Samà, ja que, segons va dir, “és un projecte de qualitat, internacional, raonable i que combina esport i oferta residencial”. Aquestes manifestacions les va fer en motiu de la seva estada a l’hotel Termes de Montbrió del Camp, el passat 18 de juny, després de la clausura de la Jornada sobre Turisme Residencial, organitzada per l’Agrupació Provincial de Promotors i Constructors de Tarragona (APPCE). Puig també va dir que es mostrava confiat a obrir una via de diàleg amb l’Ajuntament de Cambrils per parlar sobre aquesta qüestió.

Crítiques del Gepec

Dos dies després de publicar-se les declaracions del conseller Puig, el Gepec-Ecologistes de Catalunya va emetre una nota de premsa en la qual criticava les declaracions del conseller i li recriminava la seva actitud unilateral a favor de l’empresa promotora. Segons la nota del Gepec, el conseller Puig “trenca una política d’equidistància i prudència, i pressiona sense condicions l’equip de govern de l’Ajuntament de Cambrils”. Al mateix temps, el grup ecologista dóna suport al govern municipal cambrilenc, que ha aturat aquest projecte. Per la seva part, l’alcalde de Cambrils ha reiterat, un cop més, la postura que ja ha defensat públicament en els darrers mesos, que és la de respectar el que dicta l’actual Pla General d’Ordenació Urbana per a aquesta zona.

§ Gepec vol portar el projecte del Parc Samà als tribunals§

Gepec-Ecologistes de Catalunya ha fet públic el seu suport a l’equip de govern de l’Ajuntament de Cambrils, “en allò que fa referència a la possibilitat que porti als tribunals l’aprovació del Pla Parcial del Parc Samà que va fer la Generalitat, acció a la qual també ens sumaríem”. Gepec critica els informes favorables que s’han elaborat des de diferents departaments de la Generalitat com el de Medi Ambient, Cultura i Urbanisme. El projecte, segons Gepec, és insostenible, no garanteix la protecció del patrimoni historicocultural del Parc Samà i fomenta la pressió constructiva al territori.

L’aigua

Gepec critica l’informe positiu de l’Agència Catalana de l’Aigua, “un organisme que vol promoure un consum racional de l’aigua i promociona grans campanyes d’estalvi a la llar i, d’altra banda, fomenta el projecte de Med Group, que haurà de regar forçosament amb concessions de pous i d’aigua de xarxa municipal, perquè la utilització de l’aigua de la depuradora de Cambrils, ara per ara i a llarg termini, és del tot inviable per al rec, com a conseqüència de la presència d’altíssimes concentracions de sals. I si la solució passa per millorar la tecnologia de la depuradora, això costarà molts diners i temps, i l’eficàcia no està provada. En tot cas podem assegurar que les despeses de depuració seran molt altes i, per tant, desaconsellades per a la seva reutilització”.

Comenta aquest article