Esports

L'Ajuntament i el Club Nàutic signen un conveni per fomentar la vela lleugera als centres educatius

Per Redacció

Imatge d'arxiu de la regata de Los Roques disputada al litoral cambrilenc

L'Ajuntament i el Club Nàutic de Cambrils van signar, el passat 15 de gener, un conveni de col·laboració per tal d'oferir a tos els centres educatius cambrilencs la possibilitat de gaudir de la vela lleugera en horari lectiu a un preu simbòlic, així com incloure aquest contingut dins de l'àrea d'educació física. El conveni també recull el suport del consistori en la organització de diferents esdeveniments esportius i lúdics que organitza el Club Nàutic Cambrils, com les regates de vela lleugera, el campionat de Curricà i les regates de creuer de Los Roques, el Trofeu Vent de Dalt i les Singladures Costa Daurada.

L'Àrea d'Esports s'ha marcat com una prioritat promocionar la inclusió dels esports nàutics com a pràctica esportiva generalitzada i accessible a tots els alumnes de Cambrils. El Departament ha dotat una partida pressupostària de 6.000 euros per subvencionar els centres educatius que participin en qualsevol dels programes nàutics, i l'alumne abonarà una quantitat simbòlica per participar en aquesta activitat.

L'Àrea d'Esports i el Club Nàutic ofereixen la possibilitat a tots els CEIP's i IES d'incloure l'activitat de vela i d'altres relacionades amb el mar com un contingut més a desenvolupar dins de l'assignatura d'educació física, i és una activitat adreçada a tots els alumnes dels centres a partir de cinquè de primària.

Sis propostes diferents

Les diferents propostes de vela escolar tenen com a objectiu la implicació dels centres escolars del municipi per donar a conèixer el mar a les generacions més joves. Aquesta diversitat de propostes té la finalitat de facilitar l'adaptació dels diferents centres a l'activitat; que cada centre pugui decidir quin grau inicial d'implicació assumeix; i decidir quin és el temps necessari per incloure cadascuna de les propostes dins els programes educatius.

La primera proposta s'anomena bateig de mar, que és un únic dia de navegació en vela lleugera i té una durada de 3 hores. En segon lloc, el bateig de mar més tallers nàutics, que es tracta d'un dia de navegació en vela lleugera i un dia de tallers nàutics. Són dues sessions de 3 hores. En tercer lloc, fer el crèdit de síntesi basat en el mar. En quart i cinquè lloc, un crèdit variable o una setmana blava, que seria la realització d'un curs de vela lleugera segons els estàndards de l'Escola Catalana de Vela (ECV) i activitats de caiac i rem de banc fix. Es tracta de desenvolupar una activitat en el medi natural aprofitant l'entorn geogràfic, amb una durada de 20 hores. I la sisena i última proposta seria l'institut de vela, que és la realització d'un curs anual de vela lleugera segons els estàndards de l'ECV i l'obtenció per part de l'alumne del nivell blau dels estàndards de l'ECV durant la seva etapa educativa d'E.S.O., i amb una durada de 20 hores anuals.

Embarcacions col·lectives amb tots els sistemes de seguretat

Els recursos materials disponibles seran embarcacions col·lectives amb tots els mitjans de seguretat. Existeix la possibilitat que el trenet turístic reculli als alumnes dels centres escolars, i els baixi fins el Club Nàutic per desenvolupar l'activitat esportiva i, en acabar, els deixarà a la porta del centre escolar. En quan als recursos humans, seran monitors titulats de l'Escola Catalana de Vela i el ràtio serà d'un monitor per cada sis alumnes en l'activitat de vela escolar.

La resposta dels centres

L'Escola Taller va ser el primer centre en fer un bateig de mar, concretament el passat mes de novembre. A partir d'ara, l'escola Cardenal Vidal i Barraquer té previst fer un bateig de mar del 31 de març al 2 d'abril; el CEIP Guillem Fortuny també té previst fer un bateig de mar el dia 20 de maig amb els alumnes de 5è i 6è de primària; i el CEIP Joan Ardèvol farà un bateig de mar el 19 de juny amb els alumnes de 6è de primària.

Comenta aquest article