La crisi econòmica complica les expectatives del sector turístic
Les diferents destinacions turístiques no han deixat de costat les accions promocionals |
La crisi va ser un dels aspectes comuns que tots els municipis van ressaltar a Fitur. Encara que la majoria dels polítics van voler ser optimistes i preveure que les coses poden anar a millor, l'ambient que es respirava a la fira era d'incertesa. Cadascun dels alcaldes i regidors van aprofitar per animar a la gent a visitar el seu municipi i els del territori, però van admetre que el turisme, enguany, té la feina bastant més difícil.
L'alcalde de Cambrils, Robert Benaiges, manifestava que s'ha de ser optimistes, "encara que tots els indicis ens diguin que serà complicat. L'oferta és molt atractiva i diversa. Estic segur que hi haurà un canvi a la baixa, però és que la gent es reserva molt per la por d'un pitjor agreujament de l'economia. Hem d'animar a la gent que té casa aquí a Cambrils, que demostrin que venir és rentable per tenir unes vacances d'acord amb les necessitats de cadascú". Per la seva part, la regidora de Turisme de Cambrils, Anna López, va assegurar que l'any 2008 "el vam aprovar en matèria de turisme, però el 2009 està complicat per a tots els sectors. No obstant, crec que el del turisme és el més consolidat. Hem de treballar molt dur, mirant i mantenint el mercat que ja tenim i fidelitzant la segona residència, que moltes vegades és el sector més oblidat i a la vegada el més pròxim que tenim. Hem de lluitar i tenir-ho tot a punt com si res passés, i al mal temps bona cara. I això l'allotjament també ho sap, així que hem d'anar tots a una".
A la inauguració de la fira també va ser-hi el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, que va destacar que "no ha de preocupar la situació econòmica a la Costa Daurada, ja s'ha de mirar endavant. El turisme és una de les activitats econòmiques que pot rebre una mica més però que si oferim productes de qualitat i, sobretot identitat, no hem de patir. La temporada no ha anat gens malament i, l'any que ve, tot i que ens baixarà el mercat britànic i el francès, hi ha molt bones notícies de la resta de països europeus, com russos, holandesos, alemanys, nòrdics... Es tracta que des de Costa Daurada es tinguin presents aquests mercats que pugen per atacar-los de fons".
La resta d'alcaldes i regidors, pel mateix camí
L'alcalde de Salou Antonio Banyeres, creu que tot i el context econòmic, "la gent es deixarà una mica de diners a les butxaques per fer vacances. Penso que el que faran són estàncies més curtes, o bé, aproximar-se a destinacions pròximes". I el seu regidor, Marc Montagut, assegura que "sens dubte el turisme se'n ressentirà, ja que ara mateix ja no hi ha les reserves que hi havia altres anys. Però hem de ser optimistes perquè tenim una maduresa com a destinació molt important". Per la seva banda, Martina Garcia, la regidora de Reus, explicava que "el nostre objectiu ara mateix no és augmentar el nombre de visitants, sinó mantenir-los".
Per últim, l'alcalde de Vila-seca i president de la Diputació de Tarragona Josep Poblet, va manifestar que "els esforços no han de ser diferents enguany, sinó que han de ser més intensos. Si mai ens podem permetre d'equivocar-nos, enguany menys que cap any. Aquest 2009 hem de fer que no sigui un any de crisis i de passar el temps lamentant-nos, sinó que sigui un any d'assumpció de riscos, d'oportunitats, de reptes i de propòsits que hem d'encertar. Així, l'any que ve podrem dir que hem fet els deures". El regidor de Turisme, Xavier Grasset, va especificar que un dels primers efectes de la crisi és la unió de PortAventura amb ells a Fitur, ja que així "ells tindran més recursos econòmics i podran gastar-los en altres coses, perquè venint aquí es reparteixen els costos entre cinc. Ara és aviat per començar a parlar de com anirà l'any, però ens expliquen que serà més complicat i que hi hauran menys turistes. Personalment, crec que hi haurà més gent d'última hora quan vegin el que han pogut estalviar".