La nova barca dels germans Rebull completa la renovació de la flota pesquera cambrilenca
![]() |
Els germans Rebull Lluís i Pere Miquel Rebull al costat de la seva nova barca "Coyote", actualment la més gran del port de Cambrils |
La flota pesquera cambrilenca es manté com una de les menys afectades del litoral tarragoní. La majoria de ports està notat la reducció general del nombre d'embarcacions degut als problemes del sector i de la situació econòmica actual.
Una flota pesquera relativament nova
Actualment, la flota pesquera cambrilenca compta amb un total de 25 barques del sector de l'arrossegament tot i que una d'aquestes està en venda, 7 barques del sector del tresmall i quatre barques més del sector de l'encerclament o de la llum. Segons ha explicat el secretari de la Confraria de Pescadors Xavier Domènech a Revista Cambrils Diari Digital, en els darrers deu anys hi ha hagut una important renovació de la flota pesquera. En aquest període han entrat unes 12 o 14 barques grans noves, que han anat reemplaçant a les embarcacions velles que s'han anat enfonsant al cementiri de barques de Cambrils. És a dir, per cada barca vella que s'ha eliminat, n'ha entrat una de nova que ha mantingut l'equilibri en el nombre d'embarcacions de la flota pesquera cambrilenca. Segons Domènech, "el sector també està patint una mica la crisi, em penso que com tothom. Però tot i això, encara hi ha una flota que és relativament nova. En poc temps s'han enfonsat dues barques, però n'han entrat dues de noves en el seu lloc. No obstant, estan sortint ajuts pels pescadors per deixar de pescar per sempre, i per exemple, ja s'hi ha acollit una barca, tot i que és la única que ho ha fet. Aquesta barca està en procés d'enfonsament i quan plegui ja no n'hi haurà cap més en el seu lloc".
Sobre la situació general del sector, Domènech va manifestar que "en general va una mica a la baixa, però aquí, al port de Cambrils, està tenint menys incidència que en d'altres ports". De fet, alguns ports propers com el de Tarragona o el de l'Ametlla de Mar estan patint en gran mesura els problemes del sector. El port de Tarragona, per exemple ha passat de tenir una trentena de barques de l'encerclament a tenir-ne 10 o 12; o el port de l'Ametlla de Mar també ha reduït la seva flota en unes 7 o 8 barques. Per sectors, cal dir que el sector de la llum al port de Cambrils és el que està tenint majors problemes. De fet, Domènech va qualificar l'any 2008, "com un any molt dolent pel sector. I fa dos anys, tampoc va ser gaire bo".
![]() |
Moment de l'enfonsament de la barca "Maria Roca" al cementiri de barques, el passat 5 de gener |
Enfonsament de la barca dels germans Rebull
La darrera barca enfonsada al cementiri de barques de Cambrils va ser la dels germans Rebull Pere Miquel Rebull i Lluís Rebull, el passat 5 de gener al matí. La "Maria Roca", construïda a Alacant l'any 1976 amb 23 metres de fusta, 80 tones de pes i 6 metres de màniga es va enfonsar al fons del mar, seguint el sistema tradicional d'enfonsament. Segons va explicar Pere Miquel Rebull a Revista Cambrils Diari Digital, se li va treure l'eix i l'hèlice en sec i després es va arrossegar fins al cementiri de barques. Es van fer uns forats postissos a l'interior, els quals es van tapar inicialment, i després es van carregar 14 tones de sorra. Després es van trencar els forats i en uns 20 minuts la barca es va enfonsar de manera horitzontal i va caure a 25 metres de profunditat. Tal i com va explicar Rebull, "aquesta barca va sortir molt bona, però s'ha de progressar i s'ha de renovar".
La nova barca anomenada "Coyote" la més gran del port de Cambrils està construïda a Benicarló (Castelló), té el mateix pes que l'altra embarcació, però compta amb 2 metres més de llargada, i "és molt més segura, disposa de tota la tecnologia del moment i està dotada de tota la normativa actual. En aquesta estem tots tapats i sota aixopluc i treballem amb unes condicions molt millors", segons va explicar Rebull. La nova barca està en actiu des de meitats del passat mes de gener.
Problemes amb els baixos preus del peix
Sobre la situació actual del sector, Pere Miquel Rebull va manifestar que, "l'any passat va ser terrible degut a la crisi del preu del gasoil. Enguany, també la tenim amb el tema dels preus. L'economia està molt malament, la gent no compra peix i estem venent el peix a preus dels anys 80. Hi ha unes ajudes pel desguàs, la gent s'aferra al desguàs i la renovació pràcticament ja s'ha acabat. Tot val molts diners i hi ha poca rendibilitat. Però hi ha casos i casos, ja que mon germà i jo hem pensat en continuar. Som la cinquena generació i no crec que hi hagi la sisena, però si ens queden 20 anys de treball hem d'anar segurs a la mar. La barca nova és una inversió important, però hi ha molt de coratge, moltes ganes de treballar i si la salut ens respecta tirarem endavant". No obstant, el temor per la situació del sector sempre hi és present, "ja que en 3 anys ha desaparegut un 40% de la flota al litoral de Tarragona. Tot i que aquí, encara es va aguantant".
Pere Miquel Rebull també va incidir en l'existència d'unes normatives comunitàries "molt desfassades" i els problemes que comporta la "globalització", que introdueix peix extracomunitari al mercat. Això suposa sobreabundància de peix, i per tant, "la mestressa de casa compra el peix més barat, i el peix fa mal al peix. Si no valorem més els productes de casa estem perduts. Tot passa pels etiquetatges, la informació al consumidor i que el consumidor digui 'vull comprar peix de casa'".
![]() |
Aspecte del moll cambrilenc |