Societat

El Cafè Marro acull l'obra pictòrica de l'artista Pedro M. Calavia

Per Berta Ruiz

Pedro M. Calavia amb les seves obres exposades al Cafè Marro

Anar a prendre's un cafè o una copa al Cafè Marro –situat al carrer de Frederic Mompou– també és sinònim d'anar a veure art. Seguint la tradició d'aquest local de donar cabuda als artistes, des del passat 10 de febrer i durant els propers dos mesos, les seves parets acolliran l'exposició del pintor Pedro M. Calavia.

13 bodegons en acrílic

Nascut a Saragossa l'any 1942 i resident a Cambrils des de fa uns vuit anys, Pedro M. Calavia ha portat la seva producció més recent al Cafè Marro. Un total de 13 quadres en petit i mitjà format, que plasmen en acrílic sobre fusta i tela una variada mostra de bodegons, "un gènere que potser remet a les obres clàssiques, tot i que l'objectiu és actualitzar-lo. El bodegó és un motiu com un altre, si estem parlant de pintura figurativa, perquè jo encara no he abandonat la figuració", tal i com ha explicat l'autor a Revista Cambrils Diari Digital.

Extensa i variada obra pictòrica

L'obra de Calavia és molt extensa i variada i ha plasmat tots els temes, des de bodegons, a figures humanes o paisatges, tot i que manté una mateixa línia quan a tècnica. De fet, gairebé sempre utilitza l'acrílic, i a vegades introdueix un toc d'olis, "si el color m'ho demana. També m'agrada jugar amb les textures, però respecte a les densitats dels colors, més o menys espessos i amb més o menys pasta. També pinto amb espàtula, amb pinzell, amb les mans o els dits...", comenta Calavia. Quantitativament, també és difícil abastar la seva amplia producció, ja que tal i com el mateix Pedro comenta, "hi ha moments en què treballes més, etapes en les què estàs més creatiu. Però això sí, m'ho prenc amb molta tranquil·litat i m'autocritico bastant a l'hora de donar per finalitzada una obra, De fet, això és el més difícil, perquè sempre voldries tocar i millorar el treball. Mai l'acabaries o l'acabaries fent malbé!".

Un estil en la línia de l'expressionisme

Pel que fa al seu estil, Calavia ho té clar i se situa en la línia de l'expressionisme Fave –un estil pictòric en el qual s'utilitzen colors intensos buscant la força expressiva– tot i que manifesta que "m'encanta l'abstracció, però ho deixo com un procés. No vull una intencionalitat de dir 'vaig a pintar abstracte', sinó que ja hem conduirà la necessitat a eliminar elements".

Catedràtic de dibuix de professió, Calavia ha voltat per mig món. De fet, la seva feina l'ha portat a treballar a països com Andorra o a la localitat brasilera de Sao Paulo, on va regentar un col·legi com a director. La seva obra també ha arribat a nombrosos països com França, Marroc, Holanda i diverses ciutats d'Espanya, en exposicions col·lectives. Ara però, és quan es pot dedicar més que mai a la pintura, i "sense cap interferència", tal i com ell mateix comenta, "ara només penso en això, ja no penso en donar classes ni en corregir. Per mi la pintura és molt important".

Des de fa uns anys Pedro M. Calavia també ha pogut conèixer i contactar amb pintors cambrilencs com David Callau, Dolors Ruiz, Nuri Mariné, Bali Cejas, Ruiz Vaca i Dolors Ortuño. D'aquesta unió neixen diferents activitats formatives com la que setmanalment els porta a reunir-se al taller de Dolors Ruiz, i treballar diferents tècniques. Ara, concretament, fan apunts de models clàssics, un gènere que Calavia defineix "com un dels més difícils". Segons ell, "la figura es pot desfigurar, es pot desvirtuar, però hi ha d'haver una base d'estructura que sigui coherent i racional, per a que els moviments es vegin bé. Cal conèixer la vessant acadèmica per després, en el moment donat, saber prescindir d'allò que és prescindible".

En uns mesos podrem veure l'obra pictòrica de Pedro M. Calavia a la sala Àmbits del Centre Cultural. Això serà del 29 d'octubre al 21 de novembre.

Comenta aquest article