Cultura

L'edifici de la Castlania, Bé Cultural d'Interès Nacional, serà conservat i protegit

Per Berta Ruiz

Aspecte actual de l'edifici de la Castlania, que està situat a la part nord del Parc del Pinaret

El delegat territorial de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya –Adam Manyé– i el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils –Joan Recasens– van repassar, aquest passat divendres en roda de premsa, el balanç de la col·laboració establerta entre ambdues administracions en l'àmbit de la cultura a Cambrils durant l'any 2008.

Durant aquest balanç d'activitats, Adam Manyé va dir que, "Cambrils és una plaça cultural i patrimonial de primer nivell dins del Camp de Tarragona. A més, també és un model de bona gestió i de patrimoni. La cultura és un dret i una necessitat, i és un espai que aporta valor a les indústries de la creativitat i al patrimoni". Pel que fa al suport econòmic rebut, el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils –Joan Recasens– va agrair al departament els ajuts donats, ja que, tal i com va dir, "la cultura és un dret, i per tant, l'administració té el dret d'aportar aquesta cultura a la societat. En èpoques de crisi, la cultura és la que pateix més i és aquí, on s'ha de fer l'esforç per mantenir l'activitat cultural".
Quant a xifres, Recasens va anar desglossant els prop de 330.000 euros que la Generalitat va aportar l'any passat a l'activitat cultural i patrimonial cambrilenca. D'aquests, uns 48.000 euros es van destinar al Festival Internacional de Música; uns 30.000 euros més que es destinaran a la senyalització de la ruta dels espais de la Guerra Civil; uns 22.000 euros pel Pla Director de la Llosa; 15.000 euros destinats a intervencions als jaciments de La Llosa i el Cavet; 60.000 euros per a la renovació del mobiliari de la Biblioteca Municipal i 60.000 euros més per a la renovació del sistema informàtic de la Biblioteca Municipal; 28.000 euros per a la restauració de l'edifici de la Castlania; així com d'altres aportacions econòmiques per a projectes com els Tallers Oberts.

Intervenció a la Castlania, edifici catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional

D'altra banda, després de fer aquest repàs de les actuacions culturals realitzades durant l'any 2008, es va fer una visita a l'edifici de la Castlania, situat a la part nord del Parc del Pinaret. Aquest edifici, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional gràcies a les intervencions realitzades en els dos últims anys des del Museu d'Història de Cambrils i el suport de la Generalitat, està essent objecte actualment d'una intervenció arqueològica.

L'edifici és una construcció d'arquitectura militar elaborat amb una tècnica constructiva pròpia del segle XIV. Tal i com va explicar el director del Museu d'Història –Gerard Martí–, l'any 2006 es van iniciar les primeres intervencions arqueològiques que van permetre documentar la presència de més restes al subsòl, a més de les restes aèries ja visibles. Juntament amb l'empresa Codex es va elaborar un avantprojecte, que puja a uns 160.000 euros, i que, tal i com va dir Martí, s'ha dividit en diferents exercicis donada la important quantia. Així doncs, el passat mes de desembre es van iniciar aquestes intervencions de la primera fase.

Construcció del segle XIV

Tal i com va explicar Martí, l'edifici s'emmarca dins de l'Edat Mitjana a Cambrils, i possiblement, "en moments de conflicte del segle XIV. En aquesta època era abundant la presència d'edificacions fortificades arreu de la Corona Catalano-Aragonesa, ja que el nostre rei, Pere III El Cerimoniós va manar que es fortifiquessin les diferents ciutats i viles". L'edifici està dins de la partida anomenada Carlania o Castlania, que dóna nom a una antiga senyoria de Cambrils. Aquesta construcció és rectangular i està conservada amb una alçada aproximada de 5 metres; els murs estan fets amb una tècnica que es diu tàpia i es tracta d'una tècnica més pròpia del sud, que portaven a terme sobretot constructors d'origen àrab.

Les característiques arquitectòniques de l'edifici fan que es degradi molt ràpidament, i aquestes intervencions que s'estan fent actualment busquen protegir l'edifici de les agressions humanes i climatològiques. Amb aquests treballs, també s'han localitzat unes importants restes a la zona dels fonaments. D'altra banda, tal i com va dir Gerard Martí, aquesta zona també està molt a prop d'unes altres restes, les de La Mineta, que són uns enterrament d'època tardo-antiga, una necròpolis, que es va documentar fa uns 6 anys.

Edifici defensiu i també d'emmagatzematge de productes agrícola

Pel que fa a la funció d'aquest edifici, tot i que encara no se sap amb exactitud, Martí va apuntar que possiblement podria tenir una funció d'emmagatzematge de productes agrícoles o relacionada amb el treball al camp. De fet, una de les darreres novetats dels treballs actuals és que ha aparegut un fragment de mola, fet que podria indicar que l'edifici també serviria per a la producció de vi o d'oli. No obstant, també sembla estar clar que l'edifici de la Castlania era un edifici defensiu, ja que l'amplitud dels seus murs i de la seva estructura així ho fan pensar. A més, és una de les poques construccions d'aquest tipus que es conserven al Camp de Tarragona.

L'objectiu d'aquests treballs actuals es protegir l'edifici de la degradació i aconseguir la seva conservació. Més endavant, s'estudiaria la possibilitat de fer-lo visitable.
Recordem que l'abril de 2005, Revista Cambrils publicava un reportatge sobre la Castlania.

Comenta aquest article