Els veïns del Pinaret formen una gestora per impulsar diverses millores al barri
Alguns veïns del Pinaret es van reunir al Centre Cultural i Ocupacional per tractar temes comuns |
Fins una quarantena de veïns del Pinaret es van reunir el passat dimarts al vespre al Centre Cultural i Ocupacional per tractar diversos aspectes del barri. En primer lloc va sorgir la necessitat de formar una associació veïnal per unir esforços i millorar la zona; i posteriorment es va parlar de diversos problemes comuns dels veïns, així com propostes que l'entitat comunicaria a l'Ajuntament una vegada formada.
Aparcar al barri, una feina cada vegada més difícil
Un dels assumptes més polèmics i que en general afectava a tothom era el de l'aparcament. Dia rere dia, buscar un lloc on deixar el vehicle es converteix en una feina més complicada a causa de l'increment d'habitatges a la zona en els darrers anys i el gran nombre de pàrquings privats que hi ha als carrers. Segons va explicar l'impulsor d'aquesta reunió Antonio Espinosa, "la majoria ens hem traslladat a viure a aquesta zona residencial per tenir una certa qualitat de vida i, després d'uns anys, ens hem trobat que hi ha dies que ni podem treure els cotxes dels nostres pàrquings perquè n'hi ha d'altres aparcats, quan la normativa ens obliga a tots els particulars tenir un espai habilitat a casa per deixar els vehicles".
La zona del Pinaret comprèn els carrers entre l'avinguda del Mil·lenari i les instal·lacions esportives, i des de l'escola bressol Maria Dolors Medina al Parc del Pinaret. Les cases unifamiliars estan obligades a tenir aquest espai habilitat a la planta baixa per deixar el cotxe, però en canvi aquests baixos no es poden utilitzar amb fins comercials. Per això, una de les qüestions dels veïns era que si es tracta d'una zona residencial com és que ara estaven quasi obligats a ficar un gual al seu garatge per poder entrar i sortir el vehicle.
"A la zona del Pinaret s'aplica la mateixa normativa que a la resta de la població"
El regidor d'Urbanisme de Cambrils Dani Pallejà ha explicat a Revista Cambrils Diari Digital que aquests veïns sí que tenen l'obligació de tenir aquest pàrquing dins de casa, al igual que ho han de tenir des de fa molts anys tots els blocs de pisos que es fan a Cambrils, que han de tenir, com a mínim, el mateix nombre de places subterrànies que habitatges hi hagi per pis. "Un gual és la llicència per reservar l'espai de vorera o carrer per poder entrar a casa teva, sense que hi hagi la possibilitat de trobar-te un altre cotxe aparcat davant del teu garatge. Però això és el que s'aplica a la zona del Pinaret i a qualsevol altre de tot Cambrils, com el nucli urbà, el Molí de la Torre o Vilafortuny", manifesta. Així doncs, la resposta a una de les qüestions dels veïns és que el Pinaret no té una normativa específica sobre aquest punt.
Pallejà també ha apuntat que "entrar i sortir d'un pàrquing avui dia representa un risc en general a tota la població. Però en llocs amb baixa densitat de vehicles, aparcar o no davant de la porta d'un altre persona és qüestió de bon veïnatge".
Els veïns que ja disposen d'un gual, però, molts dies també es troben que no poden treure'l del pàrquing. Els carrers són estrets en aquella zona i els veïns que aparquen fora de casa o bé habiten a d'altres blocs de pisos de la Parellada, ho fan a dues bandes, provocant que sigui quasi impossible fer maniobres per treure el cotxe. Per això, una de les solucions que van proposar és que s'aparqui durant 15 dies en una banda, i 15 dies a l'altre. No obstant, també hi va haver alguns cambrilencs que van apostar per instal·lar una pilona a l'entrada d'alguns carrers que no tenen sortida, amb clau per als que allí hi viuen.
Per últim, i continuant amb el tema de l'aparcament i la mobilitat, alguns van esmentar la dificultat que hi ha en diverses vies per poder passar dos cotxes en direccions contràries, quan en realitat allí està permès. Però tenir dues files de vehicles aparcats, complica la situació.
Queixes al Cambrirock
Una altra de les qüestions que es va plantejar era la dels concerts que es fan a les instal·lacions esportives a l'agost: el Cambrirock. Aquests espectacles duren fins a 5 dies i comencen a les 10 de la nit fins ben entrada la matinada, quan a uns 50 metres hi ha gent que treballa al dia següent: "Una cosa és que es faci un dia o dos, o el cap de setmana, però un altre és que siguin cinc dies seguits", manifestava una dona. Segons van dir, al seu dia ja es van recollir signatures per canviar de lloc el Cambrirock o bé trobar solucions. Ara proposen que hi hagin menys dies de concerts o bé passar-los al pavelló, per exemple.
Enormes paneroles als habitatges
Ja des de l'estiu passat, els habitants del barri van començar a veure grans insectes dins de les seves cases: paneroles. Aquestes tenen un tamany considerable i se les troben a qualsevol indret o racó de casa. Sobre aquest aspecte voldran saber què està fent l'Ajuntament i si es podrà solucionar abans de que arribi de nou la calor.
També reclamaran que les parcel·les es netegin i es tanquin, ja que una veïna va manifestar que és el lloc on els gossos es passegen i fan les seves necessitats, provocant que aquells terrenys estiguin bruts i amb mala olor. També sobre neteja en general parlaran al seu dia amb el consistori, ja que no hi ha gairebé papereres en tots els carrers del barri.
Aquests i altres assumptes seran els que debatran els veïns que han proposat crear la gestora, que són Antonio Espinosa, Arancha Fàbregas, Joan Balanyà, Lluís Crusells, Ramon Sànchez, Joan Colom i Jaume Gila.