Societat

"El Sàhara: una ferida sense cicatritzar" reflexiona sobre la situació del poble sahrauí

Per Berta Ruiz

D'esquerra a dreta: Cristian Casado, Misi Joan, Rosa M. López i Ramon García Mateos, el passat divendres al centre Les Basses

"El Sàhara: una ferida sense cicatritzar" va ser la darrera jornada de reflexió i anàlisi que va oferir el programa d'activitats de l'Antena del Coneixement de la URV a Cambrils. El passat divendres a la tarda, la sala d'actes del centre Les Basses va ser l'espai escollit per tractar sobre aquesta qüestió.

El director de l'Antena del Coneixement de la URV a Cambrils –Ramon García Mateos– va ser l'encarregat d'encetar l'acte amb una petita presentació, assenyalant la importància de dedicar una jornada de reflexió, estudi i posada en comú sobre les experiències amb el Sàhara. Segons va dir García Mateos "a Cambrils tenim una vinculació molt directa i solidària amb el Sàhara". Durant la jornada de reflexió es van tractar dos aspectes fonamentals: per un costat, la vessant social i política i per altra banda, la vessant més humana, amb experiències personals de persones que han acollit un nen sahrauí o han visitat els camps de refugiats.

"No oblidar el poble sahrauí"

La presidenta de l'Associació Hammada Amics del Poble Sahrauí –Rosa M. López– va explicar durant l'acte que un dels principals objectius de l'associació és que "el poble sahrauí no s'oblidi, perquè són els nostres germans. Hem de continuar amb la sensibilització difusió d'aquest poble. Un poble que viu refugiat, sense drets humans i patint tot tipus d'extorsions. És una gent que vol viure al seu poble, i per això els hem d'ajudar".

Rosa López també va recordar els projectes de cooperació que es fan des de Hammada com les "Vacances en pau" o la recent compra d'un camió cisterna per tal d'abastir aigua a la població. També va explicar que s'està treballant en un projecte per tal de millorar el subministrament de llum o d'altres projectes amb les dones sahrauís. Sobre el projecte d'acolliment als nens i nenes sahrauís durant l'estiu per part de les famílies, Rosa López va explicar que, "quan tinguem un nen sahrauí, que no serveixi per omplir un buit o per caritat. Hem de saber que tenim un ambaixador del poble sahrauí i que, ja estarem lligats per sempre amb el poble sahrauí. Tenim un paper important que és, que no ens hem d'oblidar que som responsables d'aquest poble i per això ho hem de recordar a la societat civil i a la política".

Després de les paraules de la presidenta de Hammada, va ser el torn de Misi Joan i Cristian Casado, com a família acollidora de nens sahrauís. Misi Joan va fer lectura d'una emotiva carta d'homenatge als nens i nenes que venen a passar l'estiu; mentre que Cristian Casado també va explicar les seves experiències, anècdotes i sensacions viscudes amb l'acolliment d'una nena sahrauí durant dos estius. Cristian Casado va explicar la riquesa d'aquesta experiència, a nivell personal, emotiu i cultural. Va conèixer coses d'aquella terra, dels seus costums, de la seva cultura i religió, de la seva història i va aprendre importants valors com aprendre a escoltar-se i a comunicar de manera autèntica. També va convidar a tothom a "esbrinar els sentiments que es viuen amb una experiència així".

Posteriorment, es va fer la projecció del documental "Sahara, una mirada en el exilio", dirigida i coordinada per Aitor García Seledón i Toni Navarro, en el què es plasma la figura dels nens i nenes sahrauís: la seva alegria per viure, la seva vitalitat, els seus rostres i els seus jocs.

En la segona part de la sessió, també van intervenir el subdelegat del Front Polisari a Catalunya –Mah Yahdih– i l'escriptor sahrauí –Liman Boicha–, el qual va llegir alguns dels seus poemes per cloure la jornada.

Comenta aquest article