L'antropòleg i professor Manuel Delgado ofereix una xerrada sobre l'espai urbà i la violència
Manuel Delgado va oferir una xerrada, divendres al vespre, al Centre Cultural i Ocupacional de Cambrils |
La idea que va transmetre als assistents a la conferència, "estem treballant permanentment en una noció d'espai públic i de carrers sempre a l'ombra d'idees de ciutadania i civisme, però moltes vegades ho fem sense pensar fins a quin punt també és un espai pel conflicte. La meva voluntat és recordar aquesta dimensió bàsicament conflictiva de l'espai públic, que és la que cada vegada s'està donant més. Però també posant de manifest que a vegades el carrer és l'àmbit on es produeixen apropiacions que podríem anomenar insolents, en el sentit que desmenteixen aquesta mena de pau absoluta i impliquen l'evidència de que la vida social està feta de lluita".
"L'elecció d'espai públic mai és arbitrària"
Delgado, durant la seva xerrada, va manifestar que aquestes apropiacions, tant les pacífiques com les violentes, "fan una lectura de l'espai urbà que mai és arbitrària ni una qüestió casual, sinó que sempre es tria en funció d'una interpretació fortament simbòlica del que és el carrer i per a què serveix. Els carrers serveixen per a les revoltes però també per a la seva parenta que són les festes. No es fan en qualsevol lloc, ni carrer, ni cruïlla, sinó que ha d'estar davant d'un determinat monument o edifici, que passen a ser emplaçament significatius, mentre que altres són ignorants".
Era la primera vegada que l'antropòleg Manuel Delgado parlava sobre aquest tema en una conferència, ja que va manifestar que "n'hi ha d'altres que sempre són més recurrents, amb més sortida. Aquest és un tema més desconegut perquè dóna mal rotllo, ja que la violència urbana té unes connotacions tremendament negatives".