L'Oficina Local del Català ha experimentat en els darrers anys un creixement espectacular d'alumnes nouvinguts
Imatge d'una de les classes de català, al Centre Cultural |
L'Oficina Local del Català de Cambrils ha experimentat en els darrers anys un espectacular creixement en el nombre d'alumnes que volen aprendre català. Actualment, l'oficina situada al Centre Cultural i Ocupacional acull a més de 400 alumnes per quatrimestre, i dóna un ampli ventall de cursos de tots els nivells. El centre ha experimentat un creixement continuat des de l'any 2000, tot i el curs 2007-2008 la pujada d'alumnes inscrits va ser espectacular, mentre que aquest curs 2008-2009, l'Oficina Local del Català ha assolit el nivell màxim d'alumnes des de la seva posada en marxa, donat l'important nombre de nouvinguts a Cambrils.
Cursos de tots els nivells
La responsable de l'Oficina Local del Català Helena Martínez-Ferreruela ha fet repàs a Revista Cambrils Diari Digital de la intensa activitat del centre, de l'oferta de cursos i del canvi en el perfil dels nous estudiants. Actualment, s'ofereixen cursos de Bàsics (B) dos cursos de B1, tres cursos de B2 i dos cursos de B3 i cursos d'Elemental (E) un curs d'E1, un curs d'E2 i un curs d'E3. En ambdós casos, els cursos van adreçats a persones nouvingudes que volen aprendre català. Per altra banda, també hi ha cursos de nivell Intermedi (I) un curs d'I1 i un curs d'I2 i cursos de Suficiència (S), amb un curs de S2 i un curs de S3. Aquests dos nivells van adreçats a catalanoparlants.
Alumnes de totes les procedències
Pel que fa a la procedència dels alumnes, cal dir que aquesta és molt variada. Hi ha una bona part d'aquests que són procedents d'Amèrica Llatina, entre els quals hi ha una representació d'Argentina, Uruguai, Colòmbia, Mèxic o Bolívia. Pel que fa a Europa; la majoria dels alumnes procedeixen de l'Europa de l'Est com Romania, Bulgària, la República Txeca, Rússia; tot i que també hi ha alumnes d'altres països com França o Alemanya. Una altra de les nacionalitats que també comença a entrar amb força des de fa uns pocs anys, és la comunitat marroquina, tal i com va apuntar Helena Martínez-Ferreruela. Segons va dir, "és una comunitat a la qual li ha costat molt venir a estudiar català. Majoritàriament són dones, tot i que hi ha alguns homes, i sovint ens trobem amb dos tipus d'alumnes d'aquesta nacionalitat: gent amb poca escolarització i poca formació; i d'altres que tenen més formació i que dominen el francès, els quals també són derivats a d'altres cursos d'acolliment".
Pel que fa als alumnes de nacionalitat espanyola, en els darrers anys ha minvat força, i potser representen un terç del total dels alumnes que volen aprendre català. La majoria dels alumnes solen ser dones, i amb una mitjana d'edat d'unes 30-35 anys.
D'altres cursos
L'Oficina Local de Català també ofereix d'altres cursos com els cursos a distància, dels quals n'hi ha 18 places de qualsevol mòdul dels nivells Intermedi i de Suficiència. Una altra proposta força recent és el curs de català d'urgència per als restaurants, en els quals hi han participat un total de 15 persones.
A l'estiu també es fan cursos intensius del nivell Bàsic durant el mes de juliol, i també cursos a distància.
"Voluntariat per la llengua": costa trobar voluntaris
Una altra de les propostes de l'Oficina Local del Català és el programa "Voluntariat per la llengua", a través del qual, els voluntaris per la llengua ajuden els alumnes que necessiten practicar el català. El programa dura un total de 10 sessions d'una hora, durant les quals, els alumnes i els voluntaris fan activitats junts i es relacionen parlant en català. Sobre aquest programa, Helena Martínez-Ferreruela, va dir que darrerament costa trobar voluntaris que s'impliquin en aquest programa.