"Reus i el Baix Camp durant la dictadura de Primo de Rivera", el darrer treball de Josep Bertran Cuders
Joan Recasens i Josep Bertran Cuders, durant la presentació del llibre, el passat divendres a la Biblioteca Municipal |
"Reus i el Baix Camp durant la dictadura de Primo de Rivera" és el darrer treball de Josep Bertran Cuders. Aquest va ser presentat el passat divendres al vespre a la Biblioteca Municipal i va comptar amb la presència del regidor de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils Joan Recasens i un nombrós públic que omplia la segona planta de la Biblioteca.
Moments abans d'iniciar-se l'acte, Josep Bertran Cuders atenia a Revista Cambrils Diari Digital i repassava alguns dels punts més destacats d'aquest darrer treball. Un llibre que constitueix la síntesi de la seva tesi doctoral, i que repassa aquest període de dictadura de l'any 1923 a 1930 a Reus i a la comarca del Baix Camp. Tal i com va destacar Bertran Cuders, "el llibre recull una visió de conjunt d'aquest període, partint de la base d'un estudi econòmic que esdevé el gruix del llibre, però també fa un estudi demogràfic, social i polític", així com els principals problemes que existien en aquells moments com la guerra de l'Àfrica, l'enfrontament entre el capital i el treball o el tema del catalanisme. També es recull una visió dels diferents ajuntaments de la comarca, els canvis que s'hi van produir, la ideologia d'aquest període, així com l'inici i la fi del règim, "un règim que es va imposar sense cap conflicte i que va acabar de la mateixa manera que va entrar, en una situació de calma total", segons va dir l'autor.
Referències a Cambrils
El llibre també s'atura a Cambrils i descriu un Cambrils en el qual s'hi produeixen molts canvis a nivell d'equipaments i infraestructures. Tal i com Bertran Cuders detalla, "durant aquest període a Cambrils es va tractar el tema de la construcció del port", de fet, "els plànols del projecte es van treballar durant aquesta època", també es va construir el Mercat de la Vila, el trasllat de l'antic cementiri a l'actual cementiri parroquial, les millores en la xarxa de l'enllumenat o la xarxa de telefonia.
A nivell polític, l'estabilitat és total i absoluta ja que només existeix un únic partit, Unión Patriótica. Segons Bertran Cuders, "la gent de l'ajuntament és escollida des de dalt del partit, i per tant, l'estabilitat política és total. Els militars manen i l'estabilitat està assegurada".
El català queda prohibit
Un altre dels temes destacats que tracta el llibre és el tema del catalanisme. Durant aquest període, el català queda prohibit a les escoles i també a l'àmbit de la documentació. De fet, tal i com comenta l'autor, "només cal veure les actes de l'època que són totes escrites en castellà. Tot segueix un mateix model, un mateix clixé, que prové del governador militar de Tarragona. Aquest ho enviava als ajuntaments i l'alcalde ho omplia. És una documentació totalment homogènia".
De fet, la recerca de tota aquesta informació ha portat molts anys de feina i de treball per enllestir aquest llibre. Tal i com va explicar Josep Bertran, "he hagut d'anar ajuntament per ajuntament, mirant i recollint el material. Normalment hi ha ajuntaments que ho tenen ben fet i ben organitzat, com el cas de Cambrils, de la Selva del Camp o de Reus, però la majoria de pobles no ho tenen. S'ha d'anar un per un i si tens sort que tinguin el llibre d'actes doncs allí hi pots treure alguna cosa o si hi ha algun document perdut que parli d'aquest període doncs també".