S'inaugura a Botarell la nova planta de tractament de residus del Baix Camp, la segona del territori català
El president de la Generalitat José Montilla visitant les instal·lacions de la planta de tractament de residus acompanyat per diversos representants comarcals |
El president de la Generalitat José Montilla va inaugurar ahir la planta mecanicobiològica de tractament de residus del Baix Camp situada al municipi de Botarell. Es tracta d'una planta modèlica que permetrà el tractament complet dels residus, és a dir, també de la fracció resta, que és tot allò que no es recull selectivament. A l'acte d'inauguració també hi va assistir el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar; el president del Consorci per a la Gestió dels Residus Municipals del Baix Camp, Xavier Llauradó; el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Xavier Sabaté; la directora de l'Agència de Residus de Catalunya, Genoveva Català; i l'alcaldessa de Botarell, Montserrat Roca.
Aquesta és la primera planta mecanicobiològica de tractament de residus que funcionarà fora de l'àrea metropolitana de Barcelona, i ha suposat una inversió de 42 milions d'euros. La instal·lació és un element clau en la nova concepció de la gestió i tractament de residus a Catalunya, on no hi ha cap que vagi a l'abocador o a la incineradora sense haver passat abans per un tractament per recuperar la màxima quantitat de recursos (vidre, paper, envasos...).
Materials que tornen al cicle productiu
La construcció en el territori d'aquest tipus d'infraestructures de tractament de la fracció resta permeten obtenir materials que tornen al cicle productiu i energia. El president de la Generalitat va manifestar que "ara que a nivell global hi ha un fort debat sobre quines actuacions cal emprendre per minorar la situació complicada de l'economia a tots els països, heu de saber que aquest Govern és un ferm partidari de fer una aposta contundent per la inversió pública". Montilla va puntualitzar que "té doble benefici: generar serveis que el país necessita, i a la vegada activar l'economia i ajudar a mantenir llocs de treball".
A Catalunya es recull selectivament el 34% dels residus municipals que es generen, dada molt per sobre de la mitjana de la resta de lEstat (17%) i dEuropa (30%). Donat que la ciutadania cada vegada és més conscient i activa en la reducció i la recollida selectiva dels residus, les administracions han de posar en servei instal·lacions com la planta del Consorci, per tal que els ciutadans i ciutadanes disposin d'instal·lacions modernes que facilitin el reciclatge i que ajudin a aprofitar al màxim els residus.
Cambrils i la seva aposta pel reciclatge
El regidor de Medi Ambient de Cambrils Joan Mas també va ser present ahir a les noves instal·lacions de Botarell. A causa de la conscienciació que caracteritza Cambrils en el tractament de residus, Mas va manifestar que és el principal ajuntament que ha participat dins del Consell Comarcal del Baix Camp per impulsar aquesta planta, ja que Reus, tot i ser capital de comarca, "sempre ha anat a banda. Nosaltres vam apostar per Secomsa, que és l'empresa que fa la recollida d'escombraries i té la planta de compostatge, i ara inaugurem la planta de triatge mecanicobiològica, amb un sistema molt perfeccionat". D'aquesta manera, el regidor va explicar que "Cambrils torna a apostar encara més per la recollida selectiva, perquè tota la fracció resta que s'origina al municipi vindrà aquí a triar-se".
A més, sobre la dada que va donar Montilla respecte el total que es recull de manera selectiva a Catalunya, que és un 34%, Mas va especificar que a Cambrils es recull un 50%, superant així a totes les poblacions de la demarcació. "Això vol dir que ho estem fent bé, que anem per la línia correcta i que hem apostat molt fortament per això. I si Cambrils aconsegueix un 50% de recuperació, suposa que té un altre 50% de resta, així que molta gent ho està fent bé", deia.
Bonificació pels hotelers que fomentin la recollida selectiva als clients
Joan Mas va apuntar que durant el període estival noten una rèmora negativa a causa de l'arribada de turistes estrangers o d'altres punts de l'Estat que no estan habituats amb la filosofia de la recollida selectiva. Per aconseguir ser una població amb possibilitat de reciclar tots els recursos, l'any passat l'Ajuntament va estendre a totes les urbanitzacions les sis fraccions, és a dir, també el contenidor per les restes vegetals, sent així de les dues o tres poblacions de Catalunya que ho té.
Aquest any, l'Ajuntament té la intenció d'impulsar el reciclatge i la tria selectiva a les zones hoteleres. Ho farà a través d'una bonificació en una nova ordenança fiscal que fomentarà l'interiorització dels contenidors de zones com l'avinguda Diputació dins dels propis hotels: "D'aquesta manera, els turistes els tindran a l'interior de l'edifici hoteler, indret que els podria ajudar a fer millor la selecció. Ho fem perquè en aquestes zones tenim més fracàs a l'estiu i on hi ha més descontrol". L'Ajuntament té la intenció de realitzar inspeccions a hotels i grups d'apartaments i, si ho compleixen degudament, aplicar una bonificació a la taxa.
Canvis d'organització després de quatre anys a Secomsa
Ara fa quatre anys que l'Ajuntament de Cambrils forma part de Secomsa, i "és el moment de renegociar els serveis", afirmava el cambrilenc. Fa unes dues setmanes, el consistori i els treballadors van signar el conveni col·lectiu, "que ens diu on serem durant quatre anys més". Després d'avaluar l'experiència d'aquests primers quatre anys, l'Ajuntament ha recomposat alguns serveis que "els primers anys ens podíem permetre perquè l'economia anava molt bé, i ara hem hagut de ser més eficients". Un dels canvis que s'aplicaran fa referència a l'apertura de les tres deixalleries de Cambrils: "La de la Llosa, la de Vilafortuny i la central, estaven obertes tots els dies de la setmana, i hem vist que ajustant una mica els horaris i no tenint-les totes obertes a la mateixa vegada, podem tenir el mateix servei".
Un altre canvi serà sobre la neteja dels carrers de les urbanitzacions, que fins ara es feien dos dies per setmana, "quan realment no s'embruten molt perquè la gent no fa vida al carrer, sinó que només van i venen amb els cotxes. Ara ho hem resituat a un dia a la setmana, a veure com va". Segons va explicar Mas, "tot això ha estat fruit de un millor coneixement del que està passant amb el servei, després de quatre anys amb Secomsa, i també fruit de la situació econòmica que no permet anar molt ample. D'aquesta manera, s'ha tractat d'ajustar aquest servei que ara coneixem més a la nova situació econòmica". El que no ha canviat, però, és el nombre de treballadors de l'empresa, que són uns 70 a l'hivern i un centenar a l'estiu, degut als canvis de població que hi ha quan arriba el bon temps.