El cambrilenc Francesc Fernàndez guanya el primer premi coreogràfic Roseta Mauri de Reus
La parella guanyadora del premi Roseta Mauri de Reus, Francesc Fernández i Júlia Cortés |
Francesc Fernández és un jove de 27 anys que va començar a ballar quan tenia 14. No va ser precisament una passió que descobrís per iniciativa pròpia, sinó que més aviat va ser quasi una imposició: sa mare, amant dels balls de saló, va esperar que el seu fill tingués l'estatura mínima per formar parella. "Jo odiava anar a ballar els dissabtes, però conforme m'anava fent més gran, em va començar a agradar i vaig decidir deixar a ma mare i començar a ballar amb noies de la meva edat". Uns anys després, quan el Francesc ja havia participat en diverses competicions de balls de saló tant nacionals com internacionals, i després de guanyar diferents premis, va descobrir, aquesta vegada sí per iniciativa pròpia, la dansa contemporània.
Tenia 20 anys quan va començar a formar-se en aquest estil, que segons explica, "és més artístic i menys competitiu. També és una bona manera de fer-te veure i guanyar prestigi com a coreògraf i ballarí". Avui en dia segueix creixent en aquesta modalitat i, tot i ser coreògraf principiant, com ell diu, una porta rere l'altre s'obren al seu pas. Té a les seves mans la decisió de quedar-se a la companyia barcelonina de Ramon Oller, on volen renovar contracte; té la possibilitat de marxar a Portugal on li han ofert una plaça com a ballarí en una altra prestigiosa companyia; o bé quedar-se substituint un paper en l'espectacle dels barcelonins Gelabert Azzopardi.
La seva coreografia, guanyadora de dos primers premis
Tot i que assegura que les companyies és l'opció laboral més estable, el Francesc ha creat un projecte que, si va bé, en un futur es convertirà en un espectacle que mostrarà pels teatres. Es diu Kontratango, de
dansa contemporània fusionada amb el tango argentí, amb músics en directe. Amb la Júlia Cortés, la seva companya de ball, han creat un duet anomenat 'Raíces', que és amb el que van guanyar el concurs internacional d'Alcobendas, a Madrid, i amb el que han guanyat el primer premi de coreògrafs Rosita Mauri, de Reus. "Ja són dos primers premis que hem aconseguit amb aquesta coreografia, i ara anem a pel tercer, perquè també participarem al Dansa Més A Prop, de Barcelona, el proper 8 d'abril", assegura.
Sobre la seva participació al concurs reusenc, afirma que es van apuntar com qui s'apunta a un concurs més, sense saber la importància que tenia realment dins del món de la dansa. "Una vegada dins ens vam adonar que el concurs era molt important perquè el nivell era alt i els jutges eren dels personatges de la dansa més importants que hi ha. Realment va ser fascinant que persones com elles pensin que som els millors, és molt prestigiós".
Ofertes professionals com guanyadors del Roseta Mauri
La dotació econòmica de 2.000 euros no va ser l'únic premi que van rebre, sinó que també va suposar una espècie de trampolí per la seva trajectòria professional. "Va venir a veure'ns un mestre del conservatori de Madrid i ens va dir que li havia encantat el nostre ball. Ens va oferir que anéssim a Madrid a coreografiar aquesta peça als dos millors alumnes del centres per anar-se'n de gira amb el conservatori. A nosaltres ens pagarien els drets coreogràfics, i per una setmana cobraríem 3.000 euros. Per a mi, que sóc nou, és una gran oportunitat i una cosa que no m'hagués esperat", explica el ballarí.
La seva companya també va tenir sort, ja que el director artístic del concurs va oferir-li una òpera com a ballarina principal al Teatre Bartrina. "Van dir que era la única noia que creien que ho podia fer, perquè la Júlia tècnicament és molt bona, artísticament és preciosa i té molt bones condicions". Per últim, com a guanyadors del concurs Roseta Mauri, actuaran a Reus la propera tardor.