El festival 'Tàrraco Viva' de Tarragona incorpora dins del seu programa diversos actes a la vil·la de la Llosa
La vil·la romana de la Llosa recrearà diverses escenes de la vida quotidiana de l'època romana |
Cambrils s'adhereix, per primer any, al programa d'actes del Festival de Recreació Històrica Romana 'Tàrraco Viva', de Tarragona. Concretament, el cap de setmana del 23 i 24 de maig, es realitzaran activitats de difusió de la cultura romana al jaciment de la Llosa, amb visites guiades i jornades de portes obertes, així com també animacions al propi jaciment a càrrec de l'Associació de Veïns del Barri de la Llosa, que aproparan a tots els visitants a la vida quotidiana dels habitants d'una vil·la de l'entorn de 'Tàrraco'.
'Tàrraco Viva' és un festival de cultura internacional organitzat per l'Ajuntament de Tarragona i especialitzat en la divulgació històrica d'epòca romana, en el que Cambrils ja hi havia col·laborat en diferents edicions gràcies a la presència del Museu d'Història de Cambrils a la fira internacional de museus i jaciments arqueològics 'Roma als museus del món', que se celebra anualment als jardins del Camp de Mart de Tarragona dins dels actes d'aquest esdeveniment.
Ahir, al mateix jaciment, es van presentar aquests actes de maig. Van explicar tots els detalls el director del Museu d'Història de Cambrils Gerard Martí, la regidora de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona Rosa Rossell, el regidor de Patrimoni de Cambrils Joan Recasens, el coordinador del festival Magí Seritjol, l'alcalde de Cambrils Robert Benaiges i la presidenta de l'Associació veïnal Anna M. Franquet.
'Convivium' al mes de juliol
Seritjol va explicar que, a banda de la recreació que es farà aquell cap de setmana de maig, es té previst que al mes de juliol hi hagi un 'convivium', és a dir, una representació d'un banquet típic de l'època romana al propi jaciment. Abans duraven entre 3 i 5 hores, però a la Llosa es farà aproximadament d'una hora, amb l'objectiu d'apropar aquella cultura a la societat d'avui en dia. Es mostrarà com es rebien els convidats al banquet, com es tractaven entre ells, com es disposaven a taula, com menjaven, etc. "Serà el més semblant possible a un banquet típic, que només es feia a les cases riques", deia el coordinador.
També va dir que una de les finalitats del festival és "donar a conèixer a la gent que el patrimoni no són quatre pedres, sinó que s'ha d'entendre com part de la cultura". A més, va matissar que el jaciment de Cambrils, com la resta dels voltants, estan "en bona sintonia" amb el desenvolupament dels jaciments europeus, referint-se a què els processos museístics d'aquestes vil·les romanes no es queden enrere en comparació amb les que puguin haver arreu d'Europa.
Un jaciment obert a la ciutadania
Després de més de 25 anys de recerques arqueològiques a la vil·la romana de la Llosa de Cambrils, el jaciment és avui obert de forma permanent, integrada dins de la xarxa museística local del Museu d'Història de Cambrils. La descoberta del jaciment, l'any 1980, va motivar a l'Ajuntament de Cambrils, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, d'iniciar un projecte de recerca i valorització del passat romà a través d'aquesta vil·la romana. Després de protegir l'entorn en una zona verda i de múltiples campanyes d'excavació, va arribar el moment d'obrir el jaciment a la ciutadania al 2007 per descobrir una vil·la situada entre els segles I a.C. i VI d.C.
La cessió de la gestió del jaciment per part de l'Ajuntament al Museu dHistòria de Cambrils, va permetre obrir uns primers itineraris interns per a grups l'any 2003. La inauguració d'una àrea d'accés i d'atenció al visitant, va crear un espai que s'integra a la xarxa museística local. A més de material de difusió turística sobre la vil·la, al seu interior, s'hi veuen els fruits del projecte d'aixecament virtual de la Llosa que va iniciar el Museu d'Història de Cambrils en conveni amb l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica i la participació de l'empresa Digivisión.
Són més de 5.000 persones les que ja han passat ja pel jaciment des de la seva inauguració permanent, tot i que les excavacions arqueològiques han continuat dirigides per l'empresa Códex. SCCL i enguany es prepara una nova campanya. L'objectiu final és investigar i donar a conèixer el patrimoni cambrilenc i acostar-lo a la ciutadania per així valoritzar el passat com element pedagògic i de cohesió social.