Cultura

El jaciment neolític del Cavet és un dels més antics i millor conservats de la Península Ibèrica

Per Raquel Samaniego

 
 
 A dalt, Xavier Oms i Juan Ignacio Morales, autors del llibre sobre Cambrils al neolític. A sota, excavacions al jaciment del Cavet l'abril del 2008.
Els guanyadors de la VI Beca de Recerca Vila de Cambrils 2005-2006 van presentar ahir al vespre el llibre "Cambrils al Neolític. Implantació i desenvolupament de les economies productores al Camp de Tarragona", un treball realitzat al llarg de tres anys i que analitza el període neolític al jaciment del Cavet, situat entre la riera de Riudoms i el barranc del Regueral. Els arqueòlegs Juan Ignacio Morales i Xavier Oms, van explicar que com que des de 2005 es treballa al jaciment, en un primer moment van posar sobre la taula el material que estava disponible al Museu d'Història de Cambrils per tal d'analitzar-lo i contextualitzar-lo a nivell europeu en la mediterrània occidental. "Volíem posar en ordre el que ja hi havia abans d'extreure dades pròpies, ja que el neolític és un període que no s'havia tocat gaire en aquest territori", explicava Morales.

Aquest període prehistòric, datat uns 7.000 anys enrere, és cabdal en l'evolució de les societats humanes, ja que s'abandonen pràctiques de caça i recol·lecció pròpies del Paleolític i Mesolític i s'integren en un nou model econòmic basat en la domesticació de cereals i animals i l'aparició de nous materials arqueològics com la ceràmica i la pedra polida.

Un jaciment arqueològic "de referència" a la Península Ibèrica

Després de realitzar l'estudi del material obtingut arrel aquest treball, els experts asseguren que Cambrils "és un dels municipis de referència pel que fa a cronologia i qualitat dels materials trobats, un fet que el fa ser un dels jaciments més importants i antics de tota la Península Ibèrica", va dir Oms. "Estem contents d'haver finalitzat aquest treball d'un enclavament important dins l'arqueologia, que el situa com un dels millors dels municipis del Camp de Tarragona. Poc a poc es pot anar convertint en un referent, i el nostre llibre és només la primera pedra", concloïen.

A l'acte de presentació van assistir Josep Maria Vergès, investigador de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social); l'alcalde de Cambrils, Robert Benaiges; i el regidor de Cultura, Joan Recasens. Aquesta beca té l'objectiu de propiciar l'aparició de propostes d'estudi, de recerca i d’investigació en l'àmbit geogràfic, històric i etnològic de tipus descriptiu, analític o empíric de Cambrils. Les obres han de constituir una aportació d'interès per al coneixement del passat, per a l'anàlisi del present o per als projectes per al futur de Cambrils i la seva gent, i podrà tenir caràcter monogràfic o bé ser un aplec de treballs diversos de temàtica relacionada.

Els dos autors del llibre també són col·laboradors de l'IPHES. Juan Ignacio Morales és, a més, membre de l'Àrea de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i està cursant el Màster europeu de Quaternari i Prehistòria de la URV. Desenvolupa la seva recerca científica entorn la tecnologia de les indústries lítiques del Mesolític i de l’inici del Neolític del NE de la Península Ibèrica. Per la seva part, Xavier Oms és membre del grup de recerca SERP (Seminari d'Estudis i Recerques Prehistòriques) del Departament de Prehistòria de la Universitat de Barcelona. Desenvolupa la seva recerca de tesi doctoral entorn la cultura material ceràmica de les primeres fases del Neolític antic i la neolitització del NE de la Península Ibèrica.

Comenta aquest article