Els cantautors Luis Pastor i Adolfo Osta, protagonistes de la primera sessió del Seminari M. Dolors Medina
D'esquerra a dreta: Luis Pastor, Ramón García Mateos i Adolfo Osta, ahir a la tarda al Centre Cultural |
El Centre Cultural i Ocupacional va acollir ahir a la tarda la primera sessió del Seminari sobre Educació M. Dolors Medina, dins del Campus Extens de l'Antena del Coneixement de la URV a Cambrils.
En aquesta primera sessió de "Memòria i veu de la poesia" es va comptar amb la participació dels cantautors Luis Pastor i Adolfo Osta, sota la presentació del director de l'Antena del Coneixement de la URV, Ramón García Mateos. Cal destacar que estava prevista la presència de José Antonio Labordeta, tot i que finalment no va poder assistir a causa d'una complicació de la malaltia que pateix, tal i com va anunciar Ramón García Mateos a l'inici de l'acte.
Trajectòria artística dels cantautors Luis Pastor i Adolfo Osta
Durant l'acte, ambdós cantautors van repassar la seva trajectòria artística i personal. Per un costat, l'extremeny Luis Pastor va explicar els seus complicats iniciats i la trajectòria històrica de la cançó protesta, molt present a l'Espanya dels darrers anys de la dictadura franquista. La primera companyia discogràfica que va donar-li l'oportunitat va ser "Als 4 vents", que va publicar-li les seves primeres gravacions cantades en castellà. L'any 1972 també va destacar dos temes molt apreciats en els cercles de protesta social i política "La huelga del ocio" i "Con dos años".
Luis Pastor també va recordar el seu pas per TVE l'any 1983, en el seu paper de cec cantant "coples", i que li van permetre gravar el seu cinquè àlbum "Coplas del ciego". D'altra banda, també va esmentar el seu darrer treball discogràfic "En esta esquina del tiempo" (en castellà) i "Nesta esquina do tempo" (en portuguès), publicat el novembre de 2006, un disc-llibre que compta amb els dibuixos de Javier Fernández de Molina i el pròleg de José Saramago. Catorze poemes de José Saramago musicats per Luis Pastor, cantats en portuguès i en castellà, amb la col·laboració de Joao Afonso i Pasión Vega.
Els romanços d'Adolfo Osta
Per la seva part, Adolfo Osta també va explicar les seves experiències des de ben petit amb el món de la música i la poesia, així com les seves influències al llarg de la seva trajectòria artística. Osta va explicar que des de la seva infància es va veure captivat pels romanços tradicionals cantants al poble de la seva família, cançons populars que es remunten al segle XII. Des d'aleshores va començar a cantar i a recopil·lar aquestes cançons, tot i que tal i com va comentar, "la dictadura comercial actual marca que o ets comercial o no ets res".
També va comentar que a "l'Occident actual li manca màgia, perquè tot és ràpid, inconsistent i té molta mediatització. La poesia que jo canto ha durat més de 8 segles, sense mediatització. Necessitem més ètica real i recuperar conceptes com el valor de la paraula i una mica més d'ingenuïtat".
La propera sessió del Seminari M. Dolors Medina tindrà lloc el proper 13 de maig al Centre Cultural, a les 18 hores, i es comptarà amb la participació de Paco Ibáñez, Adolfo Celdrán i Vicente Llorente.