El jaciment neolític del Cavet, de fa 6.500 anys, obert a la ciutadania
Els visitants van poder veure les sitges on antigament emmagatzemaven els aliments agrícoles |
Gràcies a la celebració del Dia Internacional dels Museus, que se celebra avui, tots els museus de Cambrils van obrir les seves portes el passat cap de setmana a tots aquells interessats en conèixer una mica més la seva població. Un dels actes va tenir lloc al jaciment neolític del Cavet, situat al barri del Molí de la Torre, on es van realitzar dues visites guiades per saber al detall com es vivia en el Cambrils de fa 6.500 anys. L'encarregada de fer-ho va ser la directora de les excavacions al Cavet Marta Fontanals, juntament amb el seu company Miquel Guardiola. Ella va explicar als visitants la importància de l'indret, un dels camps de sitges millor conservats i on es troben més restes arqueològiques de tota la Península Ibèrica.
Durant la visita, els assistents van poder veure algunes de les restes trobades al jaciment, com peces de ceràmica, i que en l'actualitat estan en estudi en la Universitat Rovira i Virgili. A més, Fontanals va detallar què és el que troben, com ho fan per buscar-ho, i com ells estudien els detalls per conèixer més a fons aquella manera de viure. En l'última part de la visita, Miquel Guardiola va fer una demostració de talla i de producció d'eines lítiques, que és el que utilitzava aquesta gent diàriament. També va mostrar tota la sèrie d'objectes que feien servir la gent que vivia a la zona i realitzaven amb pedra.
Excavacions al camp de sitges des de 2005
Aquest mes de maig, un equip de l'URV i de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) tornen a treballar al jaciment del Cavet per tal de buscar més restes arqueològiques. El Cavet és un camp de sitges, és a dir, una sèrie de forats excavats al terra on s'emmagatzemaven productes agrícoles. Una vegada deixaven de tenir aquesta utilitat es feien servir com abocadors, i en el terra i la runa els experts troben un registre arqueològic. "El jaciment, tot i que per aspecte sembli que no hi ha res, és riquíssim i tenim feina per molts anys. Si l'Ajuntament, a través del museu, vol continuar el projecte, tenim treball per anys i anys", admetia Fontanals.
Miquel Guardiola va fer una demostració de com tallaven la pedra per fer eines d'ús quotidià |