Els veïns de la Llosa no aconsegueixen votar la reordenació del carrer de les Orquídies en una assemblea carregada de tensió
Un moment de l'assemblea d'ahir a la tarda, que va tenir lloc a la sala d'actes del Casal Municipal de la Gent Gran |
Enmig d'un ambient carregat de tensió, l'Associació de Veïns del barri de la Llosa de Cambrils va celebrar al Casal de la Gent Gran una assemblea extraordinària per votar la proposta de reordenació del carrer de les Orquídies. L'acte, que va comptar amb l'assistència de més d'un centenar de veïns del barri, va començar enmig d'un ambient força crispat i va acabar, dues hores i mitja més tard, amb la indignació d'una majoria de persones, que van marxar abans d'iniciar-se la votació de la reordenació viària, sense aconseguir arribar en un consens.
Aquest punt s'havia deixat per al final de l'assemblea. La presidenta de l'Associació de Veïns, Ana Maria Franquet, va presentar les dues alternatives proposades per l'Àrea de Mobilitat de l'Ajuntament de Cambrils. L'alternativa A proposa convertir en sentit únic el tram de carrer de 110 metres comprès entre els carrers de Gervasi Artigues i el de Simón Bolívar, mentre que l'alternativa B proposa un tram de sentit únic més llarg, comprès entre el carrer de Gervasi Artigues i el Passeig de les Acàcies. El debat sobre aquesta qüestió va ser molt intens i molts dels veïns van demanar una opció C, que consisteix en la col.locació de semàfors al carrer de les Orquídies i aconseguir, d'aquesta manera, reduir la velocitat dels cotxes que hi circulen. D'aquesta manera, a més, no caldria desviar el trànsit cap els carrers de sota. El tresorer de l'Associació, Joan Culsan, a qui en un moment de l'assemblea la presidenta va convidar a que presentés la dimissió, va defensar aquesta alternativa, presentant la recollida de més de 320 firmes a favor.
Cal dir que a l'assemblea d'ahir hi havia tant socis com no socis de l'Associació de Veïns del Barri de la Llosa i que només tenien dret a vot els socis als que se'ls havien lliurat unes paperetes per a fer efectiva la votació.
Moments de tensió
Més d'un veí es va queixar durant l'assemblea de la manca d'informació de l'Associació sobre l'acte d'ahir a la tarda i dels plans de reordenació del carrer de les Orquídies. A l'hora de procedir a la votació, molts dels presents van afirmar que s'havia de votar les dues alternatives proposades per l'Ajuntament i a més, la C aportada pel tresorer de l'Associació de Veïns, Joan Culsan. La tensió va anar pujant de to i molts veïns, per la seva banda, van dir que no es podia votar un projecte que no s'havia presentat a l'Ajuntament. Aquest desacord va donar pas a que molta gent comencés a aixecar-se i marxar de la sala, posposant la votació per un altre dia. Franquet va afirmar, en mig del rebombori final, que des d'un bon principi hi havia gent que havia anat a l'assemblea amb la intenció de boicotejar la reunió.
Ana Maria Franquet, en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, ha volgut deixar clar que les dues propostes presentades les ha fet l'Àrea de Mobilitat de l'Ajuntament i que ella, com a presidenta de l'Associació de Veïns va fer una instància a l'Ajuntament, amb data de 9 de febrer d'enguany, demanant que al carrer de les Orquídies, amb caràcter provisional, s'hi fessin unes bandes per alentir la velocitat dels vehicles, i que es fessin les voreres en els trams de carrer que no n'hi ha. En cap cas va demanar res de desviar el trànsit cap a carrers de sota. En canvi, segons ha explicat Franquet, l'anterior junta, a través de la seva presidenta, sí que va demanar aquest desviament de trànsit, tal com consta en unes instàncies presentades a l'Ajuntament, el 12 de setembre de 2006 i el 2 d'octubre de 2006.
Modificació dels estatuts de l'entitati pàgina web
L'assemblea, però, tenia altres punts a l'ordre del dia i un d'aquests altres punts era el de la modificació dels estatuts de l'entitat. La presidenta, Anna Franquet, es va posar a llegir els diferents punts a modificar desatenent les indicacions que li feien alguns dels veïns en el sentit de que aquesta modificació no es pot fer en una assemblea extraordinària i s'ha de deixar per a una assemblea ordinària. Finalment, la presidenta ho va acceptar i es va deixar aquesta modificació per a l'assemblea ordinària de l'entitat.
Per la seva banda, l'expresidenta de l'Associació de Veïns, Carme Maroto, va prendre paraula per defensar la gestió que ella havia fet quan era presidenta i que s'estava posant en qüestió en aquesta assemblea. Maroto, també li va recordar a Franquet que el que s'estava fent era una assemblea extraordinària i no ordinària, ja que l'assemblea va començar amb la lectura dels estatuts i aprovació de l'última reunió, cosa que es fa en una ordinària.
Franquet va continuar explicant els problemes que havien tingut amb la pàgina web del barri dient que s'havia retirat per falta de pagament. En aquest sentit Maroto va explicar que ella havia estat darrere del tècnic i no havia rebut resposta. Va ser en aquell moment quan varies persones van recordar que si s'havien d'explicar tants punts en una assemblea extraordinària, era millor deixar parlar a la gent i que es pogués debatre punt per punt, ja que la presidenta no donava cap torn de paraula als assistents. Aquesta petició va ser l'esclat d'indignació de molts dels presents, ja que molts volien parlar i no es posaven d'acord.
La presidenta de l'associació també va voler explicar que dins la junta hi ha problemes amb una persona que es dedica a amenaçar, enviar cartes i trucar als altres membres que formen l'associació i que a partir d'aquest acte, volien que presentés la seva dimissió, sense nombrar en cap moment el nom de la persona.
Projecte d'un solar per celebrar les reunions
Franquet va presentar, a més, un projecte d'instal·lació d'uns mòduls en un solar del barri, facilitat per l'Ajuntament, per celebrar les reunions de la junta i les activitats veïnals. Molts dels socis ja han pagat els 15 euros que costa per persona el mòdul i això també va ser motiu de discusió sobre si aquesta derrama a més de la decisió de comprar un dels dos mòduls a instal·lar, s'havia d'haver aprovat per assemblea o, tal com s'havia fet en aquest cas, per junta. Això va tornar a donar pas a reclamar més informació de la junta cap als veïns del barri a través de les circulars que envien.
S'ha de dir que durant l'acte més d'una persona va reclamar que es fessin les intervencions en castellà i no en català, el que va provocar més d'una picabaralla entre els presents. A més, una persona en representació dels barris de la Dorada, l'Ardiaca, Mar Cambrils i Cambrils Mediterrani, segons va dir, va recordar a la presidenta que havia fet molt bé de dir que tenien subvencions per celebrar les festes del barri, però que l'any vinent els hi tocaria a ells i que durant quatre anys La Llosa no rebria subvencions. Aquestes declaracions van enfurismar a Franquet, que va admetre que aquella persona no era qui deia i que tot allò no era veritat.