José Manuel Tourné (FAP): "Un venedor del top manta pot arribar a guanyar fins a 5.000 euros al mes"
Un venedor ambulant il·legal al port de Cambrils, aquesta passada Setmana Santa |
Entre 4.ooo i 5.000 euros és el que arriben a guanyar els venedors il·legals que actuen a la Costa Daurada. Això és el que ahir va assegurar el director general de la Federació per a la Protecció de la Propietat Intel·lectual (FAP) José Manuel Tourné Alegre a Cambrils, admetent que la ciutadania té un concepte erroni d'aquests venedors. Va explicar que "s'organitzen en grups d'unes sis persones. Quan abans se'ls detenia, se'ls prenia declaració i afirmaven que venien uns 150 discos al dia a tres euros. Fent el càlcul surten 450 euros per dia, que fent una mitja al mes sortien uns 36.000 euros, dels que s'han de restar 10.000 en concepte de material i gravació. Aquest import s'ha de repartir entre els sis organitzadors, ja que no tenen que donar els diners a cap superior". El president de la FAP va manifestar que s'havia demostrat amb extractes bancaris que hi havia immigrants que enviaven fins a 1.000 euros setmanals a la seva família a l'Àfrica i algun d'ells tenia fins a 2 i 3 pisos llogats alhora, "cosa que poques famílies poden fer avui en dia". També va manifestar que són les màfies xineses, per exemple, "qui formen grans organitzacions en les que els venedors són explotats i únicament reben un import de 0,20 euros per producte venut. Les màfies els extorsionen i els amenacen amb fer mal a la seva família si no compleixen amb la seva funció de vendre", deia Tourné.
Els números ho diuen tot. L'any 2008 es van realitzar 5.048 intervencions a Espanya, interceptant 722.639 pel·lícules, 13.550 videojocs i 2.250 gravadores. Aquestes xifres, però, van ser molt més significatives fa tres anys, al 2006, quan es van fer 9.540 intervencions per part de les forces de seguretat, i es van interceptar 990.791 pel·lícules, 25.669 videojocs i 2.207 gravadores.
"Ara són coneixedors de la justícia i saben perfectament què els hi pot passar si els detenen"
El cap de la Policia Local de Cambrils Joan Berguedà també va aprofitar aquesta trobada per donar a conèixer com s'organitzen els venedors ambulants i com actuen a Cambrils. Segons va dir, emmagatzemen el material il·legal en pisos on no hi viuen i, per tant, es converteixen en habitatges on únicament dipositen els productes. Busquen punts estratègics per vendre i creen amagatalls que dificulten la tasca dels agents: "Per això hem d'aplicar més esforç en investigació, però comptem amb el suport i la coordinació amb la resta de cossos policials".
El perfil del venedor ambulant ha canviat molt, segons va dir. L'any 2002, aproximadament quan es va començar a treballar en aquest assumpte, eren senegalesos que venien principalment objectes de fusta i artesania. "Venien identificats i fins i tot tenien un cert aire pintoresc", deia Berguedà. Avui en dia, els venedors provenen de molts països africans, indocumentats, molt joves i amb una gran resistència a la policia. "Ara són coneixedors de la justícia i saben perfectament què els hi pot passar si els detenen. A més, saben que tenen el suport de la ciutadania. Viuen en els pisos anomenats 'llits calents', i en la majoria dels casos ni tan sols a Cambrils perquè tenen gran facilitat de moviment. En moltes ocasions viatgen entre 6 i 7 persones en un mateix vehicle sense assegurança, i el seu àmbit d'actuació és des de Castelldefels fins l'Ametlla de Mar".
Plaga de polls al magatzem on s'emmagatzema el material incautat
En aquesta reunió, tant l'alcalde Robert Benaiges com el cap de la policia van manifestar que "molta gent no sap el que compra", referint-se a la baixa qualitat que tenen els productes, i a banda també "perquè venen infectats". Segons va dir Berguedà, "l'any passat es va haver de desinfectar per complet el magatzem de la policia local on s'emmagatzema el material interceptat per una plaga de polls". Periòdicament, aquest material es trasllada a la planta incineradora de Sirusa, a Constantí.
Espanya, "el país que més pirateja de tot Occident"
Segons va dir Tourné, Espanya "és el país que més pirateja de tot Occident". El perfil de les persones que descarreguen per internet música i pel·lícules no tenen el mateix perfil que els que compren productes il·legals al carrer, ja que el primer és una persona caracteritzada per la seva afinitat amb les noves tecnologies i jove, mentre que el que compra il·legalment és d'un nivell mitjà o baix i que no té pràcticament relació amb la tecnologia.
Pel que fa als preus dels productes originals, Tourné va assegurar que no es pot consentir que hagin d'estar condicionats pel preu que tenen els il·legals. Segons deia, "no ens podem comparar amb grans països productors com els Estats Units", però sí va fer un petita comparació entre el cinema espanyol i el francès. El primer d'ells únicament representa el 14% de la cartellera al nostre país, mentre que els films francesos, per exemple, ocupen el 40% de la seva.