Informació general

L'oposició denuncia irregularitats en la contractació del curs de formació policial

Per Raquel Samaniego

 
 
A dalt, Xavier Martí, Mercè Dalmau i Francesc Garriga durant la roda de premsa. A sota, la regidora de Seguretat i Mobilitat, Laura Forcadell.
Els tres grups a l'oposició —La PLIC, CiU i PP— van denunciar ahir públicament les presumptes irregularitats que l'Ajuntament ha comès a l'hora de contractar un curs de formació per als agents policials de Cambrils, un fet polític "molt greu i èticament reprovable". La convergent Mercè Dalmau va ser l'encarregada d'explicar aquest primer assumpte, manifestant que en una primera junta de govern, el 14 de novembre de 2008, s'aprovava el pagament de 12.960 euros a una empresa anomenada GForm, S.L (Gabinete Formativo). "Aquest pagament es va fer a una empresa que no constava al registre mercantil i, per tant, no existia. Aquí hi havia una cosa que no acabava d'encaixar".

Dalmau va donar més detalls: "L'empresa es va formar l'octubre de 2008 i va sortir legalment al butlletí oficial del registre mercantil el 24 de desembre, però amb un nom diferent. A partir d'aleshores s'anomenava Prosform, S.L (Prospección Integral Formativa)". A través d'un correu electrònic, el 15 de gener de 2009, aquesta empresa comunicava a l'Ajuntament que el primer era el nom comercial, i que el segon era el nom fiscal. "Amb tot això ens venen al cap una sèrie de presumpcions, com que aquesta empresa es va fer expressament per realitzar aquest curs de formació". A aquesta última empresa, que se suposa que se li paga la factura, se li efectua un pagament final de 13.440 euros. "És tot bastant estrany", admetia Dalmau.

Dels 12 professors del curs, 9 estaven directament vinculats amb el PSC

Segons la portaveu de CiU, en una de les tres vegades que va haver de demanar informació a l'Ajuntament sobre aquest curs, li van passar el nom i el currículum dels 12 professors que impartien classe. "Curiosament hi ha 9 que estan vinculats directament amb el Partit Socialista de Catalunya. I això no és una acusació sinó que és una constatació de la realitat", deia. Dalmau va passar a anomenar una per una les nou persones que van ser professors al curs: "el director de l'escola de formació del PSC; el secretari d'organització de l'agrupació del PSC a Viladecans; un militant de l'agrupació del PSC de l'Eixample de Barcelona; el primer secretari de l'agrupació de Pallejà i membre de l'executiva de la Federació del Baix Llobregat, amb diversos càrrecs al PSC; un conseller nacional i membre de l'executiva de la Federació de l'Hospitalet; una professora de l'escola de formació del PSC; un membre del consell de direcció de l'escola Xavier Soto del PSC; el secretari de comunicació de l'agrupació de Sitges del PSC; i el secretari de formació d'agrupació del PSC de Sant Cugat del Vallès".

"I se suposa que havia de ser una empresa independent!", ironitzava la convergent, "i creiem que és una cosa bastant seriosa com per ser denunciada i més si tenim en compte que aquest curs estava dirigit a agents locals, que a més van estar obligats a anar-hi a través d'un decret d'alcaldia".

Polèmica sobre la plaça d'intendent

Un altre dels temes que preocupa a l'oposició és "la duplicitat de càrrecs i funcions dins de la pròpia policia", manifestava Xavier Martí, portaveu de la PLIC. "Fa uns dos anys van crear la plaça d'intendent o cap de la policia (Joan Berguedà) però no pot exercir de forma correcte el seu càrrec, motiu pel qual passa a ser sotsintendent i n'hi han dos (Josep Muñoz). Ara, la regidoria haurà de fer un concurs de mèrits per tal de nomenar l'intendent, i pensem que no és de les formes més correctes".

Aquest assumpte ve de llarg. Berguedà va ocupar la plaça d'intendent de forma interina perquè va ser el segon classificat en una oposició, i va ocupar-la perquè el primer va renunciar. L'oposició manifesta que l'equip de govern els va informar de que quan passés un període de temps es convocaria de nou aquesta plaça amb els requisits corresponents, però la seva sorpresa va ser la dotació de la plaça per lliure designació. "Nosaltres al plenari ja ens vam mostrar en contra perquè segons la Llei de la Policia aquest càrrec s'hauria d'establir per oposicions o bé per mobilitat interadminstrativa, és a dir, que un policia d'un altre lloc pogués venir a ocupar aquest càrrec", deia Dalmau.

Tot i així, segons explicava l'oposició, ells van convocar la plaça per lliure elecció, i el Joan Berguedà va ocupar el càrrec. El Sindicat de Policies va interposar un contenciós, Berguedà va presentar la dimissió i la plaça va quedar deserta. Actualment segueix ocupant la plaça de forma interina amb el càrrec de sotsintendent.

"Que vagin a denunciar als jutjats"

La regidora de Seguretat Ciutadana i Mobilitat —Laura Forcadell—, va voler contestar unes hores després les declaracions que havien fet en roda de premsa els grups a l'oposició. Va demanar-los "que siguin valents i vagin a denunciar allà on toca: als jutjats". Sinó, segons deia, "l'únic que fan són insinuacions sense fonament que no aporten res positiu". La socialista va incidir en què l'única funció d'aquests tres grups és "posar en evidència la feina que fan els policies i els funcionaris de la casa". Respecte si es va crear aquesta empresa expressament per fer aquest curs, la socialista va admetre que no ho sabia, que no investiga "els orígens de les empreses i els perquès, sinó que la policia necessita uns formadors especialitzats, i això és el que m'interessa". 

Referent a la suposada irregularitat en la contractació, admetia que van contactar amb persones especialitzades de l'Escola de Policia i els van orientar cap aquesta empresa. Després de rebre el pressupost i acceptar-lo, la van contractar. "La nostra sorpresa va ser quan ens van enviar un correu el 15 de gener dient que en la documentació que ens havien passat figurava el nom comercial en comptes del fiscal. Tot això no té res a veure amb l'Ajuntament", deia la regidora.

Sobre la vinculació dels professors al PSC, la regidora Forcadell va admetre que "a l'hora de buscar una empresa ni ens va passar pel cap demanar-los el carnet" i que només coneix a un parell dels formadors. "N'hi ha alguns que se que són caps de policia, n'hi ha que venen de Mossos, així que professionalment estan relacionats amb l'àmbit policial, i si estan vinculats en un partit o en un altre no ho se perquè no els he preguntat".

Per últim, pel que fa a la plaça d'intendent, Laura Forcadell va informar de que "ara hem de decidir què fem. Necessitem unes bases en les que el Departament d'Interior no trobi cap inconvenient. La contractació interina es va fer el seu dia i no hi ha irregularitats, perquè la llei ho permet. Trobo que és una falta de respecte molt gran cap als funcionaris, perquè totes les contractacions s'ajusten a la llei", concloïa.

Comenta aquest article