Cultura

Les recreacions a la Vil·la Romana de la Llosa, el plat estrella del Dia Internacional dels Museus

Per Berta Ruiz

Moment de la recreació del sopar al triclinium

Entorn el programa del Dia Internacional dels Museus 2009, la Vil·la Romana de la Llosa ha viscut un intens cap de setmana d'activitats. Durant la jornada de dissabte es van realitzar visites guiades amb els arqueòlegs responsables de les intervencions al jaciment, i tant dissabte com diumenge es va dur a terme l'activitat estrella de les jornades: una visita amb recreació de la vida quotidiana d'una vil·la romana a l'entorn de Tarraco, inclosa dins del Festival Tarraco Viva.

Al llarg del cap de setmana s'han fet tres recreacions –amb la participació de veïns de l'Associació de veïns del barri de la Llosa fent d'actors, de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils en l'elaboració dels plats, de l'Associació Projecte Phoenix i de l'Ajuntament de Tarragona– les quals han tingut un important èxit de públic. A l'inici de les visites, els assistents primer van poder fer una passejada per les restes de la vil·la romana tot escoltant les explicacions de la guia. Durant aquesta es van fer explicacions sobre les diferents estances de la vil·la, així com els hàbits de la vida quotidiana en aquella època romana.

Recreació d'un sopar al triclinium

Posteriorment, es va fer la recreació d'un sopar en els anomenats triclinium, que eren estances on se celebraven sopars i es dedicaven al repòs. En aquestes, els comensals s'estiraven sobre una mena de sofàs, anomenats klynai. Per fer aquesta representació es va comptar amb la participació de vuit actors, veïns de la Llosa. Dos d'aquests representaven els esclaus que servien l'àpat, el dominus –que era el senyor o el propietari del domus, que era una casa unifamiliar romana– i la resta eren convidats del dominus.

Tal i com va explicar la guia durant la recreació, en la taula s'utilitzava roba senzilla i el sopar se servia en una habitació especial anomenada triclinium. Elscomensalses reclinaven sobre els sofàs en forma de semicercle, per tal que els esclaus poguessin servir amb major comoditat. Aquests també ajudaven els convidats a treure's el calçat. Durant l'àpat se servien diferents aliments, de sabor molt fort i potent, i finalment se servia el vi. Quan se servia el vi, les dones es retiraven, ja que no estava permès que aquestes prenguessin aquesta beguda. En aquest moment, al dominus se'l coronava amb una corona de llorer, per tal que l'alcohol no li fes efecte. Una altra de les curiositats, era que les restes de menjar –ossos, pells, etcètera– les llençaven a terra, per tal que els esclaus ho netegessin. I també es tirava a terra, per "arribar al món dels morts".


Un moment de l'àpat

Comenta aquest article