El Centre d'Iniciatives Ecològiques Mediterrània CIE premia l'empresa cambrilenca Enerpal S.A.
El representant de l'empresa Enerpal S.A., de Cambrils, en el moment de recollir el seu premi |
El passat divendres, 5 de juny, es celebrava el Dia Mundial del Medi Ambient. Aquesta data va ser l'escollida pel Centre d'Iniciatives Ecològiques Mediterrània per atorgar els seus reconeixements anuals projectes i trajectòries d'empreses, persones i entitats que destaquen en la conservació, la defensa, el coneixement del medi ambient i la cultura solidària. Enguany, entre tots els guardonats, es troba l'empresa amb seu cambrilenca Enerpal S.A., que va rebre un reconeixement per la seva aplicació de tecnologies netes.
Fins aquest any, que es celebra la 15ena edició, sempre s'havien atorgat premis en metàl·lic, però l'actual situació econòmica va fer que el passat divendres fossin reconeixements públics. Enerpal va ser guardonada per esdevindre "un actor rellevant en l'àmbit de les energies renovables, que està present tant al sector eòlic com al de l'energia solar, fotovoltaica i tèrmica, amb l'objectiu de projectar, desenvolupar, promocionar i explotar instal·lacions relacionades amb les energies renovables", apuntaven els organitzadors. A més, és l'empresa que té major previsió d'instal·lar KW d'energia solar a Catalunya.
Una de les novetats d'enguany va ser el reconeixement a l'Ajuntament de Tivissa pel seu treball relacionat amb el medi ambient i, de cara a properes edicions, segons va explicar el president de Mediterrània Ángel Juárez "es reconeixerà la tasca relacionada amb cooperació, solidaritat i medi ambient dels ajuntaments que progressin en aquest sentit".
Altres reconeixements
Pel que fa a la categoria de difusió i sensibilització, el premi va ser per José Luis Gallego, periodista ambiental i escriptor. El reconeixement per la cooperació i solidaritat va ser per Congo Lassané, impulsor de l'escola de futbol del Barça a Burkina Faso, a banda de ser artífex de nombrosos projectes humanitaris en aquesta ciutat en diverses organitzacions. El reconeixement per la defensa del patrimoni natural va ser atorgat a Carlos Sanz, un home amb una àmplia experiència en la criança i manteniment d'animals silvestres i un reconegut fotògraf naturalista.
Pere Casaldàliga també va rebre el seu guardó, per la seva trajectòria com a lluitador per la igualtat, la justícia social i el medi ambient. D'altra banda, el líder Raoní de la tribu Kayapó va ser premiat per la seva defensa de l'Amazones; i el línder Davi Kopenawa de la tribu Yanomani, per la defensa del seu poble. Per últim, Luis Miguel Domínguez va rebre la menció especial del jurat per ser un reconegut naturalista espanyol que ha escrit divesros llibres i guies de fauna i flora.
El treball de Mediterrània a les costes
Juárez va criticar les banderes blaves que s'atorguen anualment a les platges de l'estat. Segons va dir, només certifiquen la qualitat d'alguns aspectes de la sorra, però no tenen en compte l'ecosistema ni la seva conservació. Com a exemple va posar el tractor que durant l'estiu i cada dia passa per la sorra per netejar-la. "Amb aquesta acció no se n'adonen que s'estan emportant l'ecosistema que hi ha a la vora de l'aigua", manifestava.
A més, Mediterrània CIE també realitza campanyes de sensibilització a les platges de la Costa Daurada, per tal de conscienciar la gent de la importància del medi ambient. Segons va dir Juárez, "s'ha de pressionar a les administracions públiques per a que donin més subvencions a empresaris que vulguin treballar en bé del medi ambient".